Syrjäytymisvaaran välttänyt Noora: ”Tärkeintä oli, että joku kuunteli ja välitti”

Noora sai mentoriltaan apua oikealla hetkellä ja sitä myöten otteen elämästään. Hän ei syrjäytynyt ja pystyy nykyisin auttamaan muita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vapaaehtoistoimintaan perustuva mentorointi auttaa nuorta vaikeassa elämäntilanteessa.

Noora sai mentoriltaan apua oikealla hetkellä ja sitä myöten otteen elämästään. Hän ei syrjäytynyt ja pystyy nykyisin auttamaan muita.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna Puhto

Vapaaehtoistoimintaan perustuva mentorointi auttaa nuorta vaikeassa elämäntilanteessa. © Colourbox

Helsinkiläinen Noora Haaja, 24, vietti muutama vuosi sitten päivänsä lähinnä sängyssä, koska ei pystynyt muuhun. Sopimattomat epilepsialääkkeet olivat sekoittaneet Nooran kehon ja masentaneet mielen. Etsivän nuorisotyön Vamos-ryhmä löysi hänet kotoa sängyn pohjalta, auttoi liikkeelle ja opetti hoitamaan asioita. Nooran olo alkoi parantua. Pari vuotta sitten hän sai mentorin, aikuiskaverin, jota Noora tapaa kahviloissa ja joskus konserteissa. Tapaamiset ovat vain vahvistaneet hyvää kierrettä.

Mitä apua mentorista on ollut sinulle?

Minulla on vamma, jonka takia oikea käteni ei toimi normaalisti. Ensimmäinen mentorini oli ammatiltaan erityisopettaja. Hän sai minut uskomaan, että osaan kaikenlaista, ja että ei kannata lakata yrittämästä. Hän myös kannusti liikkumaan enemmän, koska käteni on parempi, jos itse olen hyvässä kunnossa.

Nykyinen mentorini on ammatiltaan personal trainer, ja on niin iloinen ja välittävä ihminen, että se tarttuu. Hänkin kannustaa yrittämään sitkeästi. Hänen välittämisestään tulee sellainen olo, että kyllä minä pärjään.

Miksi lähdit itse nuorelle mentoriksi?

Halusin antaa oman panokseni ja olla avuksi. Tiedän omasta kokemuksestani, että mentorointi auttaa. Olin ennen syrjäänvetäytyvä, en uskaltanut jutella ihmisille. Nyt uskallan. Olen rohkeampi mentoroinnin ansioista.

Mentorin on tärkeintä kuuntella nuorta ja välittää hänestä. Nuoren asioita ei kannata ryhtyä laitamaan kuntoon määräilemällä ja käskemällä. Koska kuka vain kiinnostunut voi ryhtyä mentoriksi, siinä roolissa voi olla rohkeasti oma itsensä.

Mitä saat mentorina olemisesta?

Juuri äsken nuoreni sanoi voivansa luottaa minuun. Sellainen tuntuu hienolta.

Teen nykysin monenlaista vapaaehtoistyötä, koska en ole löytänyt palkkatöitä. Uskon, että saan tästä myös työkokemusta, joka voi auttaa työllistymisessä.

Jos kiinnostut mentoroinnista:

Pääkaupunkiseudulla Diakonissalaitoksen Amigo-toiminta

Kuopiossa Sirkkulanpuiston toimintayhdistys

Lahdessa Diakonialaitos Lahti

 

Lue lisää:

Insinöörin asiat olivat kunnossa, mutta jotain puuttui – ratkaisu oli vapaahetoistyö

Yksinäisyydestä kärsivä Anni: Sain ihmisen vain minua varten

X