Tipaton tammikuu kannattaa

Kaisa Kotakorpi viettää tipatonta tammikuuta nyt kolmatta kertaa. Alkoholittomuus innostaa häntä terveisiin elämäntapoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaisan mukaan seura tekee kaltaisekseen alkoholikulttuurissa. Jos pitää tipatonta, muut voivat seurata esimerkkiä.

Kaisa Kotakorpi viettää tipatonta tammikuuta nyt kolmatta kertaa. Alkoholittomuus innostaa häntä terveisiin elämäntapoihin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Viime uutena vuotena Kaisa Kotakorpi, 31, kilisteli kuohuviinilaseja ystäviensä kanssa.

Uutta kierrosta kaadettaessa hän kieltäytyi viinistä. Kellon mukaan näet elettiin jo tammikuuta, jonka Kaisa oli päättänyt pitää tipattomana. Hän halusi aloittaa alkoholittoman tammikuun minuutilleen kuukauden alkaessa.

Pienessä nosteessa olleet kaverit yrittivät kääntää hänen päätään. Eikö Kaisa voisi aloittaa vasta huomenna – tai loppiaisen jälkeen? Loppiaisena olisivat kaverin synttäritkin…

”Tipattoman tammikuun ideana on kieltäytyminen alkoholista”, Kaisa sanoo.

”Jos alkaa joustaa, herää kysymys, miksi edes viettää tipatonta.”

Vauhdikas joulukuu

Tänä vuonna Kaisa viettää tipattoman tammikuun kolmatta kertaa. Alun perin hän innostui ilmiöstä vauhdikkaan joulukuun jälkeen. Pikkujouluja ja muita kekkereitä oli riittänyt joka viikonlopulle jos ei viikollekin.

Tipaton tammikuu tuntui hyvältä tavalta aloittaa uusi vuosi terveellisesti.

”Kuulun niihin ihmisiin, jotka aloittavat uuden elämän aina tammi- ja syyskuussa.”

Hän on ottanut tipattoman tammikuun tavaksi, koska se antaa pontta myös tavoitteelliseen liikkumiseen ja terveelliseen syömiseen. Tulee nukuttua hyvin ja ideoitua viikonlopuksi juhlimisen sijaan muuta tekemistä. Painokin putoaa hieman. Maanantaisin töihin mennessä olo on pirteä ja levännyt.

Tammikuun jälkeen innostus terveelliseen elämään jää helposti päälle, joskin pikkuhiljaa elämäntavat hakeutuvat vanhoihin uomiinsa.

Kaisa Kotakorven kokemuksen mukaan alkoholista kieltäytyminen ei tunnu kärvistelyltä.

”Helmikuussa ei ole ollut sellaista oloa, että nyt pitää juoda kahta enemmän.”

Tipatonta viettäessään Kaisa on pannut merkille, missä tilanteissa alkoholia tulee otettua. Kaisan elämässä alkoholi kuuluu lähinnä ravintolassa syömiseen, saunomiseen sekä kaveripiirin juhliin. Syntymäpäiviä ja tupaantuliaisia riittää noin joka toiselle viikonlopulle. Alkoholinkulutus riippuu siitä, paljonko kekkereitä on.

Absolutistin nahkoihin

Joulukuussa 2012 Kaisa oli saanut yhdeksi viikoksi jopa neljä pikkujoulukutsua. Hän kieltäytyi kolmesta ja valitsi vain nykyisen työpaikan pikkujoulut. Aiempina vuosina hän oli sinkku ja jätti bileitä väliin harvemmin.

”Nyt olen vastikään muuttanut yhteen avomieheni kanssa, joten valitsen usein kotona olemisen.”

Tammikuussa hän on osallistunut juhliin selvin päin, mikä on auttanut asettumaan absolutistien ja raskaana olevien asemaan. Hän ymmärtää nyt hyvin, miksi selvin päin olevat lähtevät juhlista hyvissä ajoin. Loppuillasta vitsien taso todellakin laskee.

Kaisa Kotakorven kaveripiirissä on muitakin tipattoman tammikuun viettäjiä. Tipattomasta on tullut käsite, jonka kaikki tuntevat. Valintaa ei joudu juurikaan selittelemään.

”Joskus joku kaveri on heittänyt vitsillä, että olen tylsä, kun en juo.”

Tipattomalla ollessaan Kaisa juo ravintolassa alkoholitonta siideriä tai viiniä, limsaa, tuoremehua tai baarimikon kulloinkin ideoimia alkoholittomia drinkkejä. Väsymyksen iskiessä hän tilaa energiajuoman tai kahvin. Kavereiden kotona pidettäviin juhliin hän varaa mukaan esimerkiksi alkoholitonta kuohuviiniä.

”Kun sitä kaataa korkeaan lasiin, saa saman fiiliksen kuin kuohuviinillä kilistellessä.”

Tipattoman ansiosta Kaisa on säästänyt rahaa. Erikoiskahveihin tai limsoihin ei mitenkään saa kulumaan yhtä paljon rahaa kuin alkoholijuomiin. Kun pystyy ajamaan omalla autolla, säästää taksikuluissa.

Seura 01/2013

Miksi tipaton?

A Tipaton tammikuu on tilaisuus pohtia omaa alkoholinkäyttöä ja sen seurauksia itselle ja muille.

Jo pieni määrä alkoholia voi haitata esimerkiksi syvän ja pinnallisen unen normaaleja vaihteluja. Unen laatu voi parantua, kun kieltäytyy alkoholista. Silloin on kenties helpompi lähteä viikonloppuaamuna liikkumaan tai lasten kanssa pihalle.

Tipaton tammikuu on myös testi: pystynkö olemaan juomatta.

”Tulee mietittyä, miten paljon vapaa-aikaa kuluu alkoholinkäyttöön ja siitä toipumiseen”, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Leena Hirvonen.

B Tipaton tammikuu on hyvä tilaisuus tarkkailla alkoholin vaikutusta mielialaan. Saattaa huomata, että jatkuva alavireisyys johtuukin viinin tai oluen lipittelystä. Tipattomalle ryhtyminen on oma päätös, josta ei kannata väitellä. Mieti valmiiksi, mitä vastaat ihmettelijöille. Laadukkaista alkoholittomista juomistakin voi innostua.

C Alkoholi on yhteydessä 60 sairauteen ja vammaan. Se muun muassa nostaa veren huonojen kolesterolien määrää, kuormittaa maksaa ja kerryttää rasvaa sisäelinten ympärille keskivartaloon. Jos on perussairauksia tai lääkitys, riskikäytön rajat ovat suosituksia alemmat.

X