Urho Kekkonen suuttui Kaisa Korhoselle, joka ei totellut komentoa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kaisa Korhonen Kaj Chydenius
Kaisa Korhonen ja Kaj Chydenius presidentti Urho Kekkosen vastaanotolla Linnan juhlissa vuonna 1975 yhdessä kirjailija Alpo Ruuthin ja Terttu Ruuthin kanssa. Korhonen ja Chydenius kuvassa keskellä. © OM-arkisto
Presidentti Urho Kekkonen ei tiennyt, ketä komensi, kun hän kehotti Kaisa Korhosta laulamaan kutsuillaan.

Kaikki tuntevat teatteriohjaaja Kaisa Korhosen äänen. Se oli 1960- ja 1970-luvun poliittisen laululiikkeen kantavin ääni. Yhdessä silloisen säveltäjämiehensä Kaj Chydeniuksen kanssa Korhonen seisoi suomalaisen kulttuurieliitin etujoukoissa.

Ja aika usein Korhonen seisoi lavalla, vapaa-aikanakin. Pariskuntaa pyydettiin herkästi esiintymään yhteisissä illanvietoissa ja isommissakin juhlissa.

Mutta aina ei käskien laulanut Kaisakaan.

Presidentti Urho Kekkonen piti 1960-luvulla kuuluisia ”lastenkutsuja”, joiden vieraslistalla oli nuorta älymystöä; kulttuuriväkeä, tieteilijöitä, poliitikkoja. Kuten tuon ajan tapoihin kuului, juomatarjoiluissa ei säästelty. Eräällä kerralla Korhonen ja Chydenius olivat jo ehtineet nauttia tarjoiluista, kun valtakunnan korkeimmalta taholta tuli pyyntö esiintyä.

Korhonen ja Chydenius kieltäytyivät.

”Siinä oltiin jo pitkä ilta istuttu. Emme halunneet lähteä laulamaan, kun siitä olisi tullut huono esitys.”

Kekkonen loukkaantui

Kekkonen ei kuitenkaan ollut tottunut siihen, että hänen mahtikäskyään ei toteltu.

”Siinä kävi niitä adjutanttejakin puhumassa, että me vaihtaisimme mielipidettä. Kun sekään ei auttanut, Kekkonen oli sitten vähän loukkaantunut”, Korhonen naurahtaa.

Hän muistelee Kekkosta kuitenkin pääasiassa hyvällä, sillä presidentti oli aidosti kiinnostunut taiteesta.

”Hän kävi erittäin paljon teatterissa, jopa Ylioppilasteatterissa. Kiinnostus nuoren sukupolven tekemisiin näkyi hyvin konkreettisesti.”

Kaisa Korhonen voisi tänä vuonna viettää taiteilijajuhlaa, sillä hänen ensiohjauksestaan Ylioppilasteatterissa on kulunut 50 vuotta. Tammikuun lopulla Jyväskylän kaupunginteatterissa tulee ensi-iltaan Korhosen tuorein ohjaus, Heini Junkkaalan dramatisointi Pirkko Saision romaanista Elämänmeno.

Lue Kaisa Korhosen haastattelu Seura 4/2016.

X