Lintubongarin taivas: Hailuodossa on tavattu peräti 300 lintulajia

Hailuodon kasviharvinaisuuksia ovat upossarpio ja rönsysorsimo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hailuodon kasviharvinaisuuksia ovat upossarpio ja rönsysorsimo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Perämeren suurimman saaren, noin 200 neliökilometrin kokoisen Hailuodon, ensimmäiset osat kohosivat merestä parisen tuhatta vuotta sitten. Vielä noin kaksi vuosisataa sitten Hailuoto koostui neljästä erillisestä saaresta.

Oulun edustalla, seitsemän kilometrin päässä mantereesta sijaitsevassa Hailuodossa maan kohoaminen ylläpitää jatkuvaa lajiston muutosta.

Harvinaisia Hailuodon lajeja ovat esimerkiksi vesikasvi upossarpio ja heinäkasvi rönsysorsimo.

Hailuoto on myös norpan koti

Meriveden korkeusvaihtelu ylläpitää rantalinnustolle sopivia avoimia elinympäristöjä. Saarelta on tavattu noin 300 lintulajia. Kirkkosalmen tornista voi nähdä maa- ja merikotkia, tuuli- ja hiirihaukkoja, merihanhia sekä alueella pesiviä harvinaisuuksia, kuten kaulushaikaroita sekä risti- ja harmaasorsia.

Hailuodolle ovat ominaisia saaren pohjoisosan harjujakso sekä aallokon ja tuulen synnyttämät rantavallit ja dyynit. Lisäksi saarella on uhanalaisia luontotyyppejä ja arvokkaita perinnemaisemia.

Perämeri ja Hailuoto ovat myös norpan elinaluetta. Norppa asuttaa säännöllisesti jäätyviä pohjoisia merialueita, johon vuosittaiset jää- ja lumipeitteet tarjoavat otolliset olosuhteet.

Retkeilyohjeita Hailuotoon

X