Maksimoinnin huippu - Nämä eläimet metsästävät juuri ruokailleita saaliita

Joskus petoa kiinnostaa saaliin sijasta se, mitä saalis on syönyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaksi yhden hinnalla. Cratena peregrina -merietana saa samalla kertaa sekä polyyppi- että planktonaterian.

Joskus petoa kiinnostaa saaliin sijasta se, mitä saalis on syönyt.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Siinä ei ole mitään uutta, että eläimet varastavat ruokaa toisiltaan. Hyeenat varastavat gebardeilta, lokit varastavat merilinnuilta, ja monen eläimen talvivarastokseen keräämä ruoka katoaa parempiin suihin.

Nyt englantilaiset tutkijat raportoivat kuitenkin aivan uudenlaisesta ruokavarkauden lajista. Siinä peto ei niinkään ole kiinnostunut itse saaliista vaan siitä, mitä on saaliin vatsassa.

Cratena peregrina -merietanaa tavataan Välimerellä ja Atlantin itäosissa. Se matelee merenpohjassa ja käyttää ravinnokseen lähinnä polyyppieläimiä.

Portsmouthin yliopiston tutkijat havaitsivat, että merietana ei ollut kiinnostunut polyypeista, joiden vatsa oli tyhjä. Jos polyypit sen sijaan olivat syöneet kupunsa täyteen planktonia, merietanat söivät niitä halukkaasti. Merietana hakee siis ensijaisesti planktonia ja käyttää polyyppeja keinona planktonin keräämiseen.

Hieman vastaavanlaisen tapauksen tarjoaa afrikkalainen Evarcha culicivora –hyppyhämähäkki, joka on ainoa hämähäkkilaji, jonka tiedetään syövän ihmisverta.

Hämähäkki ei kuitenkaan ime verta ihmisistä, vaan se pyydystää hyttysiä, jotka ovat juuri imeneet itsensä täyteen verta. Jos hämähäkille tarjotaan kahta hyttystä, joista toinen on täynnä verta ja toinen ei, se valitsee lähes aina veren täyttämän hyttysen.

Hyppyhämähäkin todellinen kiinnostus on hyttysen vatsan sisällössä.

Lue myös:

Käärmekotka saalistaa jopa kaksimetrisiä kärmeitä – Tiesitkö, että sitä on tavattu myös Suomessa

 

X