Miehet oikaisevat ja naiset suunnistavat maamerkkien avulla: Onko miehillä parempi suuntavaisto kuin naisilla?

Miehet ja naiset löytävät perille erilaisilla strategioilla, joko mentaalisen kartan tai maamerkkien mukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehet ja naiset löytävät perille erilaisilla strategioilla, joko mentaalisen kartan tai maamerkkien mukaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan miesten suuntavaisto on parempi kuin naisten, mutta varsin erikoisesta syystä.

Naisten suuntavaisto on nimittäin kaikista huonoin epätasa-arvoisissa maissa ja parempi tasa-arvoisissa maissa. Ensin mainituissa naiset eivät saa kulkea vapaasti, joten he eivät pääse harjoittamaan suuntavaistoaan.

Tämä ei kuitenkaan voi olla koko totuus. Toisessa tuoreessa tutkimuksessa verrattiin niin ikään miesten ja naisten suuntavaistoa, ja jälleen kerran tulokset viittasivat siihen, että miehet ovat piirun verran parempia navigoimaan.

Amerikkalaistutkimuksessa koehenkilöt pantiin seikkailemaan virtuaaliseen labyrinttiin, jonka seinämillä oli maamerkkejä, kuten kukkaruukku, hella, tuoli tai pöytä. Heidän annettiin ensin tutustua ympäristöön. Sitten heille annettiin tehtäviä, joissa heidän piti muun muassa kävellä kukkaruukulta tuolin luokse.

Miehet oikaisevat

Kun tutkijat vertailivat miesten ja naisten suorituksia, heidän väliltään löytyi selvä strategiaero.

Miehet vaikuttivat muodostavan maastosta mentaalisen kartan, jonka avulla he suunnistivat kohteesta toiseen. Se myös salli heidän käyttävän useammin oikoteitä.

Naiset taas kulkivat kohteesta toiseen opittuja reittejä pitkin tai harhailivat pidempään. Tutkijoiden mukaan naisten strategiaa voisi verrata siihen, että suunnistaa maamerkkien mukaan.

Tutkijoiden mukaan molemmilla strategioilla on etunsa. Mentaalinen kartta on hyvä tilanteissa, joissa voi ottaa oikopolkuja, mutta opittu reitti voi monesti olla se turvallisin reitti.

X