Miksi pilvet ovat erivärisiä?

Pilvien väri muuttuu valon mukaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun aurinko on lähellä taivaanrantaa, se voi värjätä pilvet ruusunpunaisiksi.

Pilvien väri muuttuu valon mukaan.
Teksti:
Ville Vanhala

Kysymys

Poutapilvet ovat valkoisia ja ukkospilvet miltei mustia. Mistä pilvien värien vaihtelut johtuvat?

Haahuilija

Vastaus

Pilven väriin vaikuttavat valon tulosuunta, pilven sisältämän veden määrä ja se, millaisessa muodossa vesi on: suurina vai pieninä pisaroina tai mahdollisesti jääkiteinä.

”Pienissä poutapilvissä on niin vähän vettä, että ne näyttävät tasaisen valkoisilta. Jos kumpupilvet kasvavat keskikokoisiksi tai suuriksi, niissä alkaa erottua varjoisampia kohtia”, kertoo erikoistutkija Elena Saltikoff Ilmatieteen laitokselta.

Keskellä päivää tummimpia ovat pilvet, joissa on paljon vettä. Sopivassa suunnassa aurinkoon nähden tummat pilvet voivat jäädä omaan varjoonsa, jolloin ne näyttävät miltei mustilta.

”Pilvetön taivas on sininen, koska auringon valon sironta ilmakehän kaasumolekyyleistä riippuu valon aallonpituudesta ja sininen valo siroaa voimakkaammin kuin muut valon värit.”

Kun aurinko on lähellä taivaanrantaa, sen valo kulkee pitkän matkan ilmakehän läpi ja muuttuu punaisemmaksi, jolloin se voi värjätä pilvet ruusunpunaisiksi. Kun aurinko on jo painunut horisontin taakse, alimmat pilvet jäävät varjoon ja muuttuvat mustanharmaiksi, mutta ohuissa yläpilvissä voi vielä säilyä punainen hohto.

”Varhain aamulla ja myöhään illalla pilven tummuudesta voidaan päätellä, miten korkealla pilvet ovat.”

X