Jenkkakahvoissa on eroja! Selvittävätkö kudoserot, miksi keskivartalolihavuus onkin miehille vaarallisempaa?

Miksi vyötärölihavuus on naisille vähemmän epäterveellistä kuin miehille? Tutkijat löysivät mahdollisen selittävän tekijän rasvakudoksen solurakenteesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi vyötärölihavuus on naisille vähemmän epäterveellistä kuin miehille? Tutkijat löysivät mahdollisen selittävän tekijän rasvakudoksen solurakenteesta.
Teksti:
Miikka Järvinen

Ylipainoisten naisten tiedetään olevan terveempiä kuin ylipainoiset miehet. Rasvakudoksen sukupuolieroihin ja varsinkaan erilaiseen solurakenteeseen ei ylipainon tutkimuksessa ole kuitenkaan tähän asti kiinnitetty juuri huomiota.

Kanadalaisen Yorkin yliopiston tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa hiirikokeilla, millä tavalla ylipainoisten yksilöiden terveyteen vaikuttaa nimenomaan vatsan seudun rasvakerroksen koostumus. Tutkijat havaitsivat, että vatsan seudulle kertynyt ylipaino aiheutti hiirinaaraille vähemmän terveyshaittoja kuin uroksille.

Lihava ja normaalipainoinen hiiri

© Istockphoto

Rasvakudoksessa enemmän verisuonia

Keskeinen havainto oli, että naarashiirien rasvakudoksessa on enemmän verisuonia kuin uroshiirien kudoksessa.

Rasvasolujen verisuoniston määrän havaittiin olevan selittävä tekijä siinä, että naarashiirien sydän- ja verisuonitautien, insuliiniresistenssin ja diabeteksen riskin on pienempi kuin uroshiirillä.

Enemmän verisuonia rasvakudoksessa tarkoittaa enemmän happea ja ravinteita rasvasoluille.

Tutkijat havaitsivat myös, että naarashiirien rasvasolujen koon kasvaessa myös verisuonten määrä lisääntyi. Uroshiirillä vastaavaa verisuonten kasvua ei tapahtunut.

Seuraavaksi löydöstä aiotaan tutkia ihmisillä. Rasvakudoksen sukupuolierojen paljastumisesta uskotaan löytyvän apua ylipainoon liittyvien sairauksien hoitomenetelmien kehittämiseen.

Lähde: Frontiers in Physiology – Vascular Physiology

X