Näyttääkö nenäsi kuvissa liian suurelta? - Ei hätää, sinulla on selfie-nenä!

Selfie-kuva vääristää kasvojen mittasuhteita. Älä siis turhaan varaa aikaa nenän pienennysleikkaukseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Selfie-kuva vääristää kasvojen mittasuhteita. Älä siis turhaan varaa aikaa nenän pienennysleikkaukseen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Jos olet sitä mieltä, että nenäsi on liian suuri, vika ei välttämättä ole nenässä. Ilmiö voi johtua selfie-innostuksesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan selfie-kuvat vääristävät kasvojen mittasuhteita ja saavat erityisesti nenän näyttämään normaalia suuremmalta.

Mittasuhteet vääristyvät, jos valokuva otetaan liian läheltä kasvoja, kuten tapahtuu kännykällä kuvattaessa. Selfiet otetaan usein käsivarren mitan päästä. Jos käyttää niin sanottua selfiekeppiä, mittasuhteet palautuvat normaaliksi.

Mahdoton nenä

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkimus sai alkunsa plastiikkakirurgien havain-nosta.

Kirurgien vastaanotolla alkoi näkyä yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät olleet tyytyväisiä selfie-kuviinsa. He halusivat leikkauksen näyttääkseen paremmalta. Kun tutkijat alkoivat perehtyä kuviin, he havaitsivat, että niissä oli jotakin mätää. Mittasuhteet eivät olleet kohdallaan.

Plastiikkakirurgit kehittivät matemaattisen mallin, joka paljastaa, millä tavalla valokuva vääristää mittasuhteet.

Malli osoitti, että pahimmin vääristyy nenä. Jos valokuva otetaan puolen metrin päästä, nenä näyttää 30 prosenttia suuremmalta verrattuna kasvojen leveyteen. Myös nenän kärki näyttää seitsemän prosenttia suuremmalta suhteessa nenän tyveen. Kun kuva otetaan puolentoista metrin päästä, mittasuhteet ovat oikein. Siksi ammattivalokuvaajat ottavat kasvokuvat usein tältä etäisyydeltä.

”Nuoret ottavat koko ajan selfieitä itsestään ja kuvittelevat, että siltä he näyttävät oikeastikin”, sanoo päätutkija Boris Paskhover Rutgersin yliopistosairaalasta. Nyt hän voi kertoa heille, että selfie-kuva on eräänlainen hassuttelupeili, joka ei näytä kasvoja oikein.

X