Iloinen lajitoverin laulu saa kea-papukaijan paremmalle tuulelle.

Teksti:
Jani Kaaro

Kun ihmiset ovat leikkisällä tuulella, he usein nauravat tai kikattavat. Nauru tarttuu, ja muutkin tulevat hyvälle tuulelle.

Ihminen ei kuitenkaan ole ainoa laji, joka käyttäytyy tällä tavalla. Aiemmin tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myös Uudessa-Seelanissa tavattava kea-papukaija levittää leikkimieltä tovereihinsa nauramalla.

Hyvä mieli saa aikaan iloa

Itävaltalaiset tutkijat pääsivät ilmiön jäjille soittamalla kea-papukaijoile toisten keojen erilaisia laulunsäkeitä ja myös muiden lintulajien säkeitä.

Yksi näistä säkeistä sai keoissa aikaan täysin poikkeavaa käytöstä. Ne alkoivat leikkiä. Jotkut nostivat maasta jonkin esineen ja leikkivät sillä. Yhdet houkuttelivat toisen kean leikkiin, ja toiset alkoivat tehdä leikkisiä lentokuvioita.

Tutkijat osoittivat, että käytöksen sai aikaan tietty laulunsäe, jota näin ollen voidaan pitää eräänlaisena tarttuvana nauruna.

Keojen tiedettiin jo tätä ennen olevan leikkisiä. Niiden leikki muistuttaa kissojen leikkiä. Yksin ollessaan ne usein leikkivät elottomilla kappaleilla. Lajitoverin kanssa ne puolestaan painivat kuin kissanpojat. Painileikki alkaa siten, että toinen kea asettuu selälleen makaamaan ja houkuttelee kaverin mukaan.

Tutkijoiden mukaan keojen ”nauru” ei kuitenkaan ole kutsu leikkiin, vaan se laittaa keat mielentilaan, jossa ne ovat yleisesti leikkisämpiä.

X