Saako kääpiä kerätä?

Pakurikääpä on nykyään kaupallinen tuote. Voiko kuka tahansa kerätä kääpiä puista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pakurikääpä on nykyään kaupallinen tuote. Voiko kuka tahansa kerätä kääpiä puista?
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

KYSYMYS: Pakurikääpä on nykyään kaupallinen tuote. Voiko kuka tahansa kerätä kääpiä puista?

Samovaari

VASTAUS: Etenkin koivussa kasvavan pakurikäävän kerääminen on lisääntynyt merkittävästi sen jälkeen, kun pakurikäävällä todettiin olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia.

”Pakurikäävän keräämistä on yritetty hillitä rajaamalla se pois jokamiehenoikeuksien piiristä”, kertoo suojelubiologi Kaisa Junninen Metsähallituksen luontopalveluista. ”Pakurikääpää saa nykyään kerätä ainoastaan maanomistajan luvalla. Suojelualueilla sen kerääminen on kokonaan kielletty.”

Sen sijaan koristeena käytettävien taulakääpien ja monivuotisten, puissa kasvavien itiöemien suhteen selkeitä rajauksia ei ole tehty. Junninen muistuttaa, että sienet kuuluvat jokamiehenoikeuden piriin ja käävät ovat puissa kasvavia sieniä.

”Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kuolleesta puusta voi aina kerätä kääpiä. Käävän irrottaminen elävästä puusta saattaa vahingoittaa puuta. Toisaalta käävän infektoima elävä puu on jo tavallaan vahingoittunut ja ennen pitkää se lahoaa.”

Terveysvaikutustensa ansiosta pakurikääpä on nykyään kaupallinen tuote, jota saa ostaa eri muodoissa esimerkiksi luontaistuotekaupoista.

”Suomessa on paraikaa menossa muutama hanke, missä pakurikääpää on istutettu koivikoihin. Tarkoitus on selvittää, onko pakurikäävästä mahdollista jalostaa viljeltävä tuote.”

X