Suomalaiset supertietokoneet pystyvät ihmeisiin: ”Puhti pystyy tekemään 2,7 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa”

Ilmatieteenlaitoksen meteorologeja ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoita yhdistää se, että molemmat käyttävät työssään supertietokoneita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmatieteenlaitoksen meteorologeja ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoita yhdistää se, että molemmat käyttävät työssään supertietokoneita.
Teksti: Juha Torvinen

Ilmatieteenlaitoksella on käytössä kaksi Cray XC30 supertietokonetta. Supertietokoneet kykenevät tekemään jopa 70 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat puolestaan hyödynsivät tutkimuksessaan Kajaanissa sijaitsevan CSC:n eli Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokone Puhdin laskentatehoa. Puhti pystyy tekemään 2,7 miljoonaa miljardia laskutoimitusta sekunnissa.

Supertietokoneet Kajaanissa

Tutkijat pystyvät tekemään suurta laskentatehoa vaativaa tutkimusta omalta läppäriltään käsin. Puhti ja kaksi muuta Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokonetta sijaitsevat datakeskuksessa entisessä paperitehtaassa Renforsin rannan yritysalueella Kajaanissa.

Uusi Lumi-supertietokone on yksi näistä supertietokoneista. Se on yksi maailman nopeimmista tietokoneista. Lumi on noin 203 kertaa nopeampi kuin Puhti. Sen avulla voidaan myös hyödyntää tekoälyä.

Lue myös: Itä-Suomen yliopistossa uraauurtavaa mikromuovitutkimusta – Nanokokoiset muovin osat saattavat kulkeutua solukalvon läpi

X