Tupakantumppien ympäristöhaitoista uusia hätkähdyttäviä tutkimustuloksia: haittaavat tuntuvasti kasvien kasvua

Yksikin maahan heitetty tupakantumppi heikentää merkittävästi kasvien kasvua. Tämä on huomattava ongelma, koska tumpit ovat maailman yleisimpiä roskia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arvioiden mukaan luontoon viskataan joka vuosi 4,5 biljoonaa tupakan tumppia.

Yksikin maahan heitetty tupakantumppi heikentää merkittävästi kasvien kasvua. Tämä on huomattava ongelma, koska tumpit ovat maailman yleisimpiä roskia.
Teksti:
Jani Kaaro

Mikä on maailman yleisin roska? Vastaus on tupakantumppi. On arvoitu, että niitä viskataan luontoon 4,5 biljoonaa kappaletta joka vuosi.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet ensimmäistä kertaa, millä tavalla tupakantumpit vaikuttavat kasvien kasvuun vain pelkästään lojumalla maassa. Koekasvina toimi tavallinen valkoapila.

Tulokset olivat hätkähdyttäviä: yksi ainoa tupakantumppi kukkaruukussa vähensi itämismenestystä 28 prosenttia, versojen pituuskasvua 27 prosenttia ja juurimassa väheni peräti 57 prosenttia.

Tupakantumpin vaikutus ei liity itse tupakkaan, vaan filtteriin, sillä vaikutus oli sama myös tumpeilla, joita ei ollut poltettu.

Tupakantumpin hajoaminen kestää vuosikymmeniä

Tupakantumppi itsessään on eräänlaista biomuovia, ja ilmeisesti sen sisältämät ainesosat maaperään päästyään ovat haitallisia kasveille.

Osana koetta tutkijat myös keräsivät tupakantumppeja maastosta Cambridgen lähistöltä. Pistokokeet vahvistivat tumppiroskaamisen yleisyyden: eräältä neliömetriltä kerättiin yli sata tumppia.

Tutkijat kirjoittavatkin, että tumppien viskaaminen maastoon vaikuttaa olevan sosiaalisesti hyväksyttyä toisin kuin moni muu roskaaminen.

Tutkimuksen johtaja, professori Dannielle Green Anglia Ruskin -yliopistosta sanoo, että ihmiset ilmeisesti kuvittelevat tumppien hajoavan luonnossa nopeasti. Oikeasti siihen kuluu vuosia, joskus jopa pari vuosikymmentä.

X