Hermottomat sankarileijonat

Suomen leijonajoukkue on ollut kotiturnauksen aikana kahdesti peliareenan ulkopuolella haastateltavana. Järjestelyllä on haluttu hillitä jatkuvia haastattelupyyntöjä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suomen leijonajoukkue on ollut kotiturnauksen aikana kahdesti peliareenan ulkopuolella haastateltavana. Järjestelyllä on haluttu hillitä jatkuvia haastattelupyyntöjä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Samalla Kamppiin majoittautuneen leijonajoukkueen hotelli on rauhoitettu toimittajien piiritykseltä. Meet the press -tilaisuuksissa Amer-talon aulassa on jokainen voinut vapaamuotoisesti haastatella pelaajia ilman ohjausta.

Amer-talo Käpylässä valittiin pressitilaisuuksiin, koska samassa rakennuksessa sijaitsee Jääkiekkoliiton päämaja.

Ensimmäisen Meet the press -tilaisuuden tähti oli molarisensaatio Antti Raanta. Toisessa tilaisuudessa suurimman huomion veti Petri Kontiola. Haastattelijoiden jono sankarileijonien edessä oli pitkä.

Kiinnostava oli seurata kummankin pelaajan selviytymistä lehdistön kynsistä. He olivat ensi kertalaisina julkisuuden valokeilassa, mutta pelimiehiltä mediasirkuskin sujui kuin vanhoilta konkareilta.

Sekä Raanta että Kontiola vastasivat jokaisen kysymyksiin rauhallisina ja ilman ylimielisyyttä, vaikka samoja aiheita ja asioita pyöritettiin useampaan kertaan.

Sen sijaan päävalmentaja Jukka Jalonen on näyttänyt yrmeältä kuin räjähtävä ukkosilma. Vastaukset ovat olleet ylimielisiä tokaisuja tai nopeita heittoja.

Vastauksesta paljastuu usein myös väärin kysytty -leima.

* * *

Ihmekös tuo, jos Jalonen on väsynyt, hermostunut ja haluton pokkuroimaan median edessä. Takana on ollut rankka talvi, johon on kuulunut myös KHL-visiitti Pietarissa.

Toisin kuin jotkut suomalaiset KHL-ammattilaiset, Jalonen ei voinut kieltäytyä MM-haasteestaan. Kahden vaativan valmentajapestin hoitaminen saman aikaisesti on kuitenkin ollut miljoonatilistä huolimatta kuluttava ja henkisesti repivä.

Viimeistä arvoturnausta viedään ja Jalonen odottaa jo Saimaan mökilleen pääsyä. Väsymys heijastuu kasvoilta.

* * *

Suomen MM-joukkueessa tarkkailijan titteliä kantava ex-ammattipelaaja ja 1995 maailmanmestari Jere Lehtinen on seurannut ilolla leijonien nousujohteista pelaamista.

Urallaan neljä MM- ja viisi olympiaturnausta pelannut Lehtinen on havainnoinut joukkueen yhteispelin tiivistymisen. Torstaihin mennessä kuviot pitäisi olla kohdillaan.

” Kiva on katsoa erityisesti uusien pelaajien läpimurtoa”, Lehtinen viittaa Veli-Matti Savinaisen ja Jarno Koskirannan rohkeisiin otteisiin.

Blues-lähtöinen 192-senttinen sentteri Koskiranta mittaa ensi kaudella taitojaan KHL:n Sibir Novosibirskissä.

* * *

Jääkiekon suosio Suomessa kestää ja synnyttää keväisin hurmoksen. Mikään muu maa Euroopassa ei ole yhtä lätkäfriikki kansakunta kuin Suomi.

Katsojaluvut televisiossa ovat nousseet huikeisiin korkeuksiin. Noin neljäsosa suomalaisista tapittaa television äärellä, kun leijonat pelaavat. Leijonien otteluja katsoo keskimäärin 1,3–1,4 miljoonaa suomalaista.

Ranska-ottelu kokosi suosituimman vartin ajaksi peräti 1,6 miljoonaa katsojaa, vaikka ottelun lopputulos oli ennakkoon saletti.

Kiintoisaa nähdä, mihin katsojaluvut pomppaavat, kun panokset kasvavat. Jos leijonat ovat sunnuntaina Tukholmassa finaalissa, menee Suomi taas taatusti sekaisin.

* * *

Meneillään oleva MM-turnaus on lähtölaukaus Sotshin olympiakisoihin. Leijonapelaajat MM-turnauksessa ovat Jalosen työtä jatkavan päävalmentajan Erkka Westerlundin luupin alla. Jo vajaan kuukauden kuluttua kokoontuu Helsinkiin lätkäeliitti, noin 50 olympiaehdokasta.

Valinnoista olympiaturnaukseen tulee vaikea ja tunteita herättävä. Mahtuvatko esimerkiksi NHL-konkarit Teemu Selänne, Saku Koivu tai Kimmo Timonen joukkueeseen?

Kesä on alkanut, mutta talvi tulee pian.

Sotshin talvikisoihin on aikaa enää yhdeksän kuukautta.

X