Jatkuuko Lemaitren valtakausi?

Toinen kisapäivä EM-areenalla huipentuu naisten ja miesten 100 metrin finaaleihin. Illalla tiedämme, kuka on Euroopan nopein.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Christophe Lemaitre juhli 100 metrin EM-kultaa kaksi vuotta sitten Helsingissä. Kuva: SKOY.

Toinen kisapäivä EM-areenalla huipentuu naisten ja miesten 100 metrin finaaleihin. Illalla tiedämme, kuka on Euroopan nopein.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Odotettavissa on jännittävien kamppailujen lisäksi myös huippuaikoja. Miesten satasen finaali juostaan kisa-illan viimeisenä lajina klo 22.50.

Helsingin EM-kisoissa kaksi vuotta sitten satasen nopein oli ranskalainen Christophe Lemaitre, joka voitti myös Barcelonassa neljä vuotta sitten. Ensimmäisenä valkoihoisena 10 sekuntia alittanut Lemaitre, 24, havittelee siis peräti kolmatta peräkkäistä Euroopan mestaruuttaan.

Lemaitren ennätys 9,92 on kahden vuoden takaa.

Tilastokärkeä 9,95 pitää hallussaan Ranskan Jimmy Vicaut, joka Helsingissä jäi toiseksi. Vicaut on kellottanut tänä kesänä jo 9,95.

Saksan Julian Reus (tänä kesänä Saksan ennätys 10,05) saattaa olla seuraava valkoihoinen 10 sekunnin alittaja. Kenties Zürichin nopealla radalla haamuraja rikkoontuu?

Naisten satasella Hollannin Dafne Shippers ja Ranskan Myrian Soumaré ovat suosikkeja.

Alkuerien nopeimpana Soumare kiiti 11,03, mutta eränsä voittajana Shippers ei jäänyt kauaksi (11,03). Yllättäjä saattaa kiilata Iso-Britanniasta.

Hanna-Maari Latvalan pääsy välieristä finaaliin olisi yllätys. Latvala juoksi alkuerissä ennätyksensä 11,30, mutta aika yltää hädin tuskin 20 nopeimman joukkoon Euroopan tilastossa.

Pääseekö Farrah hurmioon?

Kympillä pakka on tilastojen perusteella sekaisin ja yllättäjällekin löytyy tilaa.

Kauden neljä nopeinta aikaa ja ainoat 28 minuutin alitukset on juostu yli kaksi kuukautta sitten toukokuussa.

Jos kaksinkertainen olympiavoittaja Mo Farah saa hurmion päälle, ei brittiä voita kukaan. Hän kestää vauhtia, mutta hallitsee myös hitaalla vauhdilla rakettimaisen kirin ansiosta voiton avaimet.

Farahin kunto on ollut tänä kesänä arvoitus. Lontoon maratonin jälkeen meno on ollut takkuista, eikä Farahia nähty lainkaan Kansainyhteisön kisoissa.

”Olen nyt kunnossa. Tein hyvän jakson treenejä korkeuksissa. Palasin juuri 3,5 viikon vuoristoleiriltä Ranskan Font-Romeusta”, kympin ja vitosen mestaruuksia Zürichissä tavoitteleva Farah kertoi.

Farahilla on nimissään kaksi vuotta sitten juostu matkan Euroopan ennätys 26.46,51.

Sääennuste kello 20.51 alkavalle kympille on suotuisa: Pilvipouta, lämpötila noin 17 astetta.

Keskisalon lempirata

Letzigrundin radalla viihtyy myös Jukka Keskisalo, Göteborgin 2006 Euroopan mestari.

Hän selvitti alkueränsä tyylikkäästi juoksemalla taktisesti itseään säästellen 8.35,98 torstain finaaliin.

Melkoinen suoritus jo kerran aktiiviuransa lopettaneelta urheilijalta!

Keskisalon kannustavana muistona Zürichistä on myös elokuussa 2009 juostu esteiden Suomen ennätys 8.10,67.

Hän rikkoi tuolloin Tapio Kantasen 33 vuotta vanhan entisen Suomen ennätyksen 8.12,60.

Kanervon kisat ohi

Keskiviikkoaamun harmillinen uutinen oli se, että 400 metrin aitajuoksussa hienosti välieriin edennyt Jussi Kanervo joutuu jättämään kisat kesken. Kanervon vasemman reiden lähentäjälihas oli ärtynyt tiistain alkuerän jälkeen sen verran pahasti ettei kilpailemista kannata enää jatkaa.

Kanervon oli määrä osallistua myös 110 metrin aitajuoksuun.

 

 

X