Miksi juoksun superlupaus Alisa Vainio ei pääse Rioon? Urheiluliitossa poikkeusluvan hakemista ei edes harkita

Poikkeusluvan hankkimista ei ole edes käsitelty Urheiluliiton hallituksessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alisa Vainio naisten 5 000 metrin loppukilpailussa Kalevan kisoissa Porissa heinäkuussa 2015.

Poikkeusluvan hankkimista ei ole edes käsitelty Urheiluliiton hallituksessa.
Teksti:
Tuomo Kiisseli

Suomen kestävyysjuoksun superlupauksen Alisa Vainion toive päästä poikkeusluvalla mukaan Rio de Janeiron olympialaisten maratonille tuskin toteutuu. Urheiluliitto (SUL) ei edes aio hakea moista lupaa.

Asian vahvistavat SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä  ja kestävyysjuoksujen lajipäällikkö Tommy Ekblom. Poikkeusluvasta on heidän mukaansa puhuttu lähinnä kahvipöytäkeskusteluissa, mutta asiaa ei ole edes käsitelty Urheiluliiton hallituksessa.

Tuskin käsitelläänkään.

Ikäraja 20 vuotta

Vainio alitti Rion kisojen tulosrajan roimasti elämänsä ensimmäisellä maratonilla mutta ei Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) sääntöjen mukaan saa juosta matkaa ensi kesän olympialaisissa. Vainio täyttää marraskuussa 18 vuotta, ja säännöt edellyttävät olympiamaratoonareilta vähintään 20 vuoden ikää.

”Toivoisin että asia etenisi jollain tavalla. Vähän niin kuin vetää puoleensa se juokseminen siellä (Riossa). Varmaan joku sieltä Urheiluliitosta asiaa hoitaa, toivottavasti mahdollisimman moni”, Alisa vielä toivoi sunnuntaisessa Arto Nyberg -ohjelmassa.

SUL:llä on Alisalle maratonin suhteen ikävää kerrottavaa.

”Olemme kuunnelleet asiantuntijoita sekä Alisan omaa valmentajaa Rami Virlanderia varsin herkällä korvalla ja katsomme, ettei ole tarkoituksenmukaista lähteä hakemaan mitään poikkeuslupaa”, Mäkelä sanoo.

”Kyllähän tosiasia on se, että maraton on vielä liian rankka matka nuorelle, reilusti alle parikymppiselle juoksijalle. En usko, että Suomi haluaisi olla ensimmäisenä muuttamassa näitä kansainvälisiä ikärajoja tai hakemassa poikkeuslupaa yksittäistapauksessa”, lajipäällikkö Ekblom muistuttaa.

MUITAKIN ARVOKISOJA RIITTÄÄ

Toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä muistuttaa, että Vainio saa ikänsä puolesta osallistua Rion olympialaisten ratamatkoille. Niillä Alisan tämänhetkiset ennätykset ovat jonkin verran heikompia kuin vaaditut tulosrajat.

3 000 metrin esteissä Alisan ennätys on 10.03,97 (tulosraja 9.45,00) ja vitosella 16.11,87 (tulosraja 15.20,00).

Kympin Alisa on juossut 32.58,18 kun tulosraja on 32.15,00.

Jos Alisan kehitys jatkuu yhtä myönteisenä kuin tähän asti, hän voi hyvinkin ehtiä rikkomaan vaaditun tulosrajan ainakin jollakin noista matkoista.

Eri asia on, kannattaako nuoren juoksijan panostaa vielä Rion olympialaisiin. Ensi vuonna nimittäin on tarjolla muitakin isoja arvokilpailuja, ehkä tärkeimpänä niistä 19-vuotiaiden MM-kisat, joissa Alisa kuuluu jo nykyisten esitystensä perusteella jopa mitalisuosikkeihin.

EM-KYMPIN TULOSRAJA JO RIKOTTU

Ensi heinäkuussa Amsterdamissa pidettäviin aikuisten EM-kisoihin Alisa Vainio pääsisi periaatteessa jo nykyisellä kympin ajallaan.

Olympiakisojen läheisyyden takia Amsterdamissa ei juosta maratonia lainkaan. Sen paikalla ohjelmassa on ensimmäistä kertaa koko arvokilpailujen historiassa puolimaraton. Sama 20 vuoden ikärajasääntö on kuitenkin voimassa myös sillä matkalla, joten Alisaa ei kisassa nähdä.

Tommy Ekblomin mukaan nyt kannattaisi hieman vetää henkeä Vainion Rioon pyrkimisestä syntyneessä kohussa.

”Ymmärrän kyllä täysin, että urheilijan suurin unelma on päästä nimenomaan olympialaisiin. Mutta Alisan ei kannata kiirehtiä eikä ottaa niskoilleen hirveää kilpailuohjelmaa.”

 

X