Missä luurasi Dalen?

Naishiihtäjien ei tarvitse lainkaan hävetä tappiota nousukuntoiselle ampumahiihtäjälle Kaisa Mäkäräiselle Jämin SM-hiihdoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Naishiihtäjien ei tarvitse lainkaan hävetä tappiota nousukuntoiselle ampumahiihtäjälle Kaisa Mäkäräiselle Jämin SM-hiihdoissa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Kaisa on päälajissaan maailman huippu, ja se edellyttää myös hurjaa hiihtokuntoa. Jämille Kaisa tuli voitonnälkäisenä ja näytti muille mallia huippu-urheilijan fyysisistä ominaisuuksista.

Maasto ja reitti Jämillä olivat totuttua raskaammat, ja niinpä erot venähtivät naisten 10 kilometrin vapaalla odotettua suuremmiksi.

Mäkäräisen kannoilla pysyi vain hopealle hiihtänyt Riitta-Liisa Roponen, joka yleensä menestyy pitkiä ja uuvuttavia nousuja sisältävillä reiteillä. Tällä kertaa myös Roposen reidet puutuivat Kaisan kyydissä.

Kummankin vauhti oli lähellä kansainvälistä huippua.

Todellinen tason mittaus jäi tekemättä, koska SM-hiihtojen alla sairastanut naishiihdon ykköstykki Krista Lähteenmäki ja kauden komeetta Anne Kyllönen eivät startanneet lainkaan kympin vapaalle.

Kolmanneksi hiihtänyt Riikka Sarasoja-Lilja hävisi Mäkäräiselle lähes puolitoista minuuttia eli noin yli kahdeksan sekuntia joka kilometrillä.

* * *

Mäkäräisen päätähtäin ei ole ensimmäisestä aikuisten SM-kullasta huolimatta Val di Fiemmen MM-hiihdoissa vaan 7. helmikuuta alkavissa ampumahiihdon MM-kisoissa Nove Mestossa. Kymmenen MM-kisapäivän aikana on ampumahiihdossa tarjolla neljä naisten henkilökohtaista kilpailumatkaa, joissa menestys tuo lisää myös kaivattuja maailmancupin pisteitä. Jos ja kun Kaisa saa ammuntansa sujumaan, on odotettavissa parin vuoden takainen mitalijuhla Hanty-Mansijskin tapaan.

Val di Fiemmen MM-hiihtojen aikoihin on Holmenkollenilla jaossa naisille lisää ampumahiihdon maailmancupin pisteissä kolmella henkilökohtaisella matkalla.

Päälaji ajaa järkisyistä sivulajin edelle, sillä onnistuessaan Kaisalla on mahdollisuudet nousta maailmancupissa kärkeen.

”En ole miettinyt pätkääkään Val di Fiemmea. Lopetetaan keskustelu tähän. Kaikki ajatukset on suunnattu Nove Mestoon”, vastasi Kaisa SM-kisan jälkeen..

Naisten huipulla on sen verran laajuutta, ettei Kaisan poissaolo viestissä heikennä Suomen mitalisaumaa.

Kaisa halusi mestaruudellaan myös näpäyttää epäilijöitä, joiden mielestä ampumahiihtäjät eivät pärjäisi maastohiihdossa.

”Ainakin aikaisemmin sanottiin, että mene ampumahiihtäjäksi, jos et pärjää hiihdossa. Ja jos et pärjää ampumahiihdossakaan, ryhdy hiihtosuunnistajaksi”, sanavalmis Kaisa velmuili.

* * *

Jämin SM-hiihdot antoivat vahvan signaalin maastohiihdon suosiosta. Väkeä tungeksi kisapaikalla useampi tuhat, vaikka kisat myös televisioitiin.

Maastohiihdon seuroissa tehdään laadukasta valmennustyötä, jonka osoituksena sekä naisten että miesten kaikille hiihtomatkoille osallistui toista sataa kilpailijaa.

Jos naiset rynnistävät laajalla rintamalla kansainväliselläkin huipulla, on miesten hiihdossa menossa hiljaisempi vaihe. Lahjakkaita nuoria on tulossa, mutta todelliset kyvyt punnitaan vasta lähivuosina. Vain Matti Heikkinen on onnistuessaan MM-mitalin syrjässä kiinni.

Muiden huippuvire on hakusessa. Kun miesten kympin perinteisellä neljä ensimmäistä hiihtäjää mahtuvat kymmenen sekunnin sisään, tietää se kansainvälisessä vertailussa putoamista kauaksi mitalivauhdista. Jämin vauhti ei riitä MM-hiihdoissa edes 30 parhaan sakkiin.

Jämin SM-hiihtojen kisapaikalla ihmeteltiin, missä luuraa päävalmentaja Magnar Dalenia. Dalen on viime kädessä vastuussa myös MM-valinnoista.

Hiihtoliiton pomot kiemurtelivat vastauksissaan, kun he perustelivat Dalenille myönnettyä lupaa olla poissa SM-hiihdoista.

Huvittavin oli lausunto, kuinka Dalen sai yhden viikonlopun vapaaksi matkustamisesta. No, hän ei levännyt, vaan valitsi SM-hiihtojen sijaan Pohjois-Italian, jonne matkusti seuraamaan Marcialongan maratonkisaa.

Valinta osoitti, ettei Dalenia kiinnosta pätkääkään kansallinen hiihtomme.

Jos maastohiihdon suomalainen päävalmentaja boikotoisi SM-kisoja, hän saisi välittömästi kenkää.

X