Mestaruudesta heltiää 15 000 euroa

Suomen Urheiluliitto lupaa Zürichin EM-kisojen suomalaismenestyjille tuntuvat rahapalkinnot.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos Tero Pitkämäki voittaa EM-kultaa, hän saa 15 000 euron bonuksen Urheiluliitolta. Kuva: Ari Heinonen(Otavamedia.

Suomen Urheiluliitto lupaa Zürichin EM-kisojen suomalaismenestyjille tuntuvat rahapalkinnot.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Euroopan mestaruudesta heltiää 15 000 euroa, hopeasta kymppitonni ja pronssistakin vielä 5 000 euroa.

Urheiluliiton (SUL) pomo Jarmo Mäkelä ei sure, jos bonuksia joutuu maksamaan enemmänkin.

SUL:n virallinen tavoite Zürichissä on kaksi mitalia ja neljä pistesijaa.

Sunrise Avenue avajaisissa

Suomalaisväriä nähdään illan avajaistilaisuudessa, jossa esiintyy Euroopassa huippusuosittu Sunrise Avenue.

”On huikeeta olla mukana näin arvokkaassa tapahtumassa. Toivotaan, että saadaan välitetyksi Suomen joukkueelle pientä lisää taisteluasenteeseen. Meinataan kannustaa suomalaisia ihan täysillä”, Sunrise Avenuen keulahahmo Samu Haber kertoo.

”Voittaja on kuitenkin aina se, joka saa parhaat energiat irti itsestään h-hetkellä, ja ehkä voidaan pikku boosti jollekin antaa musiikin kautta”, Haber sanoo.

Storl vastaan Majewski

Yleisurheilun EM-kisojen avauspäivänä on ohjelmassa kaksi finaalia: naisten 10 000 metriä ja miesten kuula. Lisäksi 10-ottelijat aloittavat urakkansa.

Miesten kuulakisasta odotetaan erityisesti kahden kookkaan atleetin tasokasta kaksinkamppailua.

EM-kultaa puolustavan viime kesän Moskovan maailmanmestarin Saksan David Storlin vahvin haastaja on kaksi olympiakultaa putkeen voittanut Puolan Tomas Majewski.

Storl, 24, on kauden kärkityönnöllään 21.97 niskan päällä, mutta yhdeksän vuotta vanhempi Majewski on pukannut tänä kesänä myös yli 21 metriä.

Legendaarinen stadion

Päänäyttämö Letzigrundin stadion on yksi legendaarisimmista yleisurheilukentistä maailmassa. Viime vuosikymmeninä lähes kaikki maailman huiput ovat kilpailleet Zürichissä juuri Letzigrundilla.

Stadionilla on pidemmät perinteet kuin vaikkapa Helsingin Olympiastadionilla, sillä siellä on järjestetty yleisurheilukisoja yli 80 vuoden ajan.

Yhdeksän olympiakultaa voittanut Paavo Nurmikin juoksi voitokkaasti Letzigrundilla 12. elokuuta 1928. Lentävä suomalainen voitti 5 000 metriä ajalla 15.18,3.

Ari Suhonen juoksi Letzigrundilla 800 metrin Suomen ennätyksen 1.44,10. EM-kisojen päätöspäivänä 16.8. SE täyttää 25 vuotta.

Letzigrungilla on rikottu kaikkiaan 25 maailmanennätystä. Ensimmäisen ME:n siellä teki Weltklasse Zürichiksi nimetyssä kisassa 1959 Martin Lauer. Ensimmäisenä eurooppalaisena 110 metrin aidoissa 14 sekuntia alittanut Lauer juoksi ajan 13,2, ja pari tuntia myöhemmin hän teki myös ME:n harvemmin kilpailluissa 200 metrin aidoissa (22,5).

Viimeisin maailmanennätys syntyi 2009, jolloin Jelena Isinbajeva ylitti naisten seipäässä 506.

Rata on nopea, siitä ovat todisteena kahden viime vuoden voittoajat pikamatkoilta.

Toissa kesänä Timanttiliigan osakilpailussa Zürichissä oli kylmää ja sateista. Se ei hidastanut Jamaikan pikajunia. Yohan Blake voitti satasen ajalla 9,76 ja Usain Bolt viiletti 200 metriä aikaan 19,66.

Boltin viime vuoden satasen voittoaika puolestaan oli 9,90.

Letzigrundin vuonna 2007 uusitulle stadionille mahtuu EM-kisapäivinä noin 25 000 katsojaa.

X