Noora Räty: ”Halusin maalivahdiksi varusteiden takia”

Maalivahti Noora Räty, 26, elää unelmaansa jääkiekkoammattilaisena miesten Mestis-sarjassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miesten joukkueessa pelaaminen on arkipäivää Kiekko-Vantaan maalivahti Noora Rädylle.

Maalivahti Noora Räty, 26, elää unelmaansa jääkiekkoammattilaisena miesten Mestis-sarjassa.
Teksti:
Aino Loikkanen

TUNNUSTAN, että kaikki joukkueeni Kiekko-Vantaan jätkät ovat hyviä tyyppejä. Miesten joukkueessa pelaaminen on minulle ihan normaalia. Pelasin vain jätkien kanssa junnuista lähtien. Miesten ja naisten kiekossa on eroa vain siinä, että miesten peli on fyysisempää ja nopeampaa kuin naisten.

 

TUNNUSTAN, että varusteet olivat yksi syy siihen, miksi minusta tuli juuri maalivahti. Oli kivaa, että sai pukea aivan erilaiset varusteet kuin muu joukkue. Toinen syy oli se, ettei maalivahdin tarvitse mennä vaihtoon koko pelin aikana.

Tutustuin jääkiekkoon jo pienenä, koska kolme vuotta vanhempi isoveljeni pelasi lätkää ja isäni valmensi hänen joukkuettaan. Taisin olla neljävuotias, kun menin itsekin kiekkokouluun.

Junnuissa kaikki pelaajat ovat vuorollaan maalilla, mutta jo silloin se oli mukavin pelipaikka. Nyt elän unelmaani, koska saan pelata jääkiekkoa ammatikseni.

 

ENNUSTAN, että toteutan unelmani omasta kodista ehkä jo tänä keväänä. Olen miettinyt, että ostaisin asunnon Yhdysvalloista Minneapoliksesta, jossa opiskelin yliopistossa neljä vuotta. Kaupungista tuli minulle toinen koti. Haluaisin, että siellä olisi valmiina paikka, johon mennä.

Olen katsonut kolmen makuuhuoneen asuntoa keskustan kupeesta. Tilaa pitää olla sen verran, että ystävät ja perhe mahtuvat yökylään.

Jenkeissä asuntojen hinnat ovat toista kuin Suomessa. Täällä minulla olisi varaa vain yksiöön.

Asun nyt ystäväni kanssa vuokralla kahden naisen hokikommuunissa Espoossa. Kämppikseni elää naisjääkiekkoilijan arkea: hän käy töissä ja treenaa täysillä sen lisäksi. Minulla on meistä enemmän vapaa-aikaa, joten hoidan kodin: siivoan ja tiskaan.

 

TUNNUSTAN, että aina ennen peliä juon kahvia samasta kupista. Sain kupin ystävänpäivälahjaksi viime vuonna. Siitä juotuani seuraavat viisi peliä olivat minulle nollapelejä. Juon kahviakin ainoastaan ennen peliä. Vaikka tästä on tullut rutiini, en silti myönnä, että olisin taikauskoinen. Voisin mennä maalille ilman kahviakin.

 

ENNUSTAN, että palaan Yhdysvaltoihin töihin peliurani jälkeen. Olen viettänyt Minneapoliksessa jo opiskeluvuosieni jälkeen keväät ja kesät töitä tehden ja harjoitellen. Valmennan siellä lukioikäisiä ja sitä nuorempia maalivahteja. Tänäkin vuonna lähden matkaan luultavasti heti Mestis-kauden päätyttyä maalis-huhtikuussa. Punkkaan siellä jonkun kaverin sohvalla, kunnes löydän oman kämpän.

Tällä hetkellä tavoitteeni jääkiekossa on vuoden 2018 olympialaisissa. Sitä ennen on monta välitavoitetta, esimerkiksi ensi kauden Mestis-sopimuksen löytäminen. En tiedä asumisiani kuin puoli vuotta eteenpäin enkä siksi voi suunnitella elämääni kovin pitkälle eteenpäin. Minneapoliksessa on kuitenkin hyvät työmahdollisuudet, jos haluaa tehdä töitä jääkiekon parissa. En ole lyönyt ammattisuunnitelmia lukkoon.

 

TUNNUSTAN, että perheeni tukee minua kaikessa. He ovat suurimpia fanejani. Äiti on käynyt katsomassa kaikki Kiekko-Vantaan pelini. Isäni on viikot töissä Ruotsissa, joten hän pääsee peleihin vain viikonloppuisin.

Kun olin nuori, isä antoi aina pelaamisestani suoraa palautetta, mistä pidin. Äiti taas kehui ja tsemppasi, vaikka olisin pelannut kuinka huonosti.

Olemme aina ollut urheilullinen perhe. Vanhempani erosivat, kun olin aika nuori, joten emme ole harrastaneet enää vuosiin yhdessä perheenä.

Veljeni lopetti jääkiekon pelaamisen ennen lukiota, mutta pelasi golfia tosissaan. Minäkin harrastan golfia, mutta en voi pelata sitä veljeni kanssa. Meille tulee riitaa sääntöjen tulkitsemisesta.

 

ENNUSTAN, että hurahdan seuraavaksi omaan lemmikkiin. Heti, kun tiedän, että olen jossain paikassa vähän kauemmin, hankin itselleni pari koiraa tai minipossun. Mietin, että minipossu olisi yllättävä ja vähän erilainen valinta lemmikiksi. Se voisi sopia minulle.

 

TUNNUSTAN, että vapaapäivinäni rentoudun katsomalla leffoja ja nukkumalla paljon. Vapaalla yritän välttää fyysistä tekemistä, koska kropan on saatava palautua ja levätä.

 

ENNUSTAN, että perustan perheen joskus vuoden 2018 jälkeen. Tällä hetkellä elämäni on yhtä reissaamista. En halua vielä sitoutua eikä se olisi mielestäni edes reilua ketään kohtaan. Lähtö uuteen paikkaan voi tulla koska vain.

X