Salpausselän kisojen mahalasku

Näkymä katsomossa oli Salpausselän kisojen päätöspäivänä oli järkyttävä. Katsomot ammottivat lähes tyhjinä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näkymä katsomossa oli Salpausselän kisojen päätöspäivänä oli järkyttävä. Katsomot ammottivat lähes tyhjinä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Salpausselän kisat järjestettiin 88. kerran, mutta koskaan aikaisemmin tunnelma ei ole ollut yhtä apaattinen. Tämän vuoden Salppari veti kolmena päivänä yhteensä vain runsaat 40 000 katsojaa, vähemmän kuin vuosikymmeniin.

Viimeksi vuonna 1971 katsojia oli alle 50 000, ja silloin pohdittiin vakavasti jopa Salpausselän kisojen lopettamista. Lamasta kuitenkin noustiin uusien suomalaistähtien ansiosta.

Sunnuntaina kisojen huipennuksessa katsojia oli noin 7 000, huomattavasti vähemmän kuin keskimäärin Jokerien kotiottelussa.

Hiihtoladuilla ja hyppyrimäessä kilpailivat kuitenkin maailman parhaat hiihtolajien urheilijat. Sääkin oli mitä parhain hiihtokisojen seuraamiselle paikan päälle. Kirkas auringon paiste helli harvoja katsojia.

Suomalaiskatsojia kiinnostaa paikan päälle katsomoon ennen kaikkea ja vain menestyvät suomalaisurheilijat. Jos suomalainen ei ole kamppailemassa voitosta, jäädään kotisohvalle.

”Torjuntavoitto”, tiivisti järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Tiilikainen katastrofaalisen pienen väkimäärän.

Ilmeisesti järjestäjien odotukset olivat vielä surkeammat.

* * *

MM-hiihtojen synkän aallonpohjan jälkilaineissa hiihtolajien kiinnostavuus putosi Suomessa sijalle muut. Mutta en olisi uskonut, että hiihdon uskolliset ystävät kääntävät yhtä rajusti selkänsä lempilajilleen kuin nyt tapahtui.

Salpausselällä olisi voinut kuvitella seuraavansa Puolan mestaruuskisoja. Puolasta saapunut parinkymmenen hengen värikäs ja äänekäs faniryhmä peitti omien kannustuksella alleen kaiken muun.

Kunniakas historiakaan ei kirkasta Salpausselän kisojen tulevaisuutta, jos uusia suomalaistähtiä ei ilmesty hiihtomaailmaan.

Itse muistan hyvin vuoden 1992 Salpausselän kisat, joissa yksi urheilija, mäkisankari Toni Nieminen veti mäkimontun tupaten täyteen. Yli 40 000 katsojaa tungeksi mäkimontussa, ja huutomyrsky kaikui korvia hyytävänä vielä pitkään kisan aikana. Katsojia oli silloin viikonlopun aikana lähes 120 000.

Nyt toinen puoli mäkimontun katsomosta oli tyhjä ja aurinkokatsomon puolella harvat katsojat huhuilivat toisiaan.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen sadat katsojat poistuivat hiljaisina hiihtostadionilta. Yksikään suomalaishyppääjä ei ollut toisella kierroksella.

* * *

Salpausselän kisajärjestäjien tilanne on lohduton. Kisojen suosio on täysin kiinni suomalaisurheilijoiden kansainvälisestä menestyksestä.

Niin kauan kuin suomalainen hiihtäjä tai mieluummin mäkihyppääjä on kaukana voiton kamppailusta, pysyy katsomo tyhjänä.

Paradoksaalisesti lauantain iltajuhla keräsi Salpparin monttuun yli 18 000 katsojaa. Päälajeina olivat moottorikelkkojen mäkihyppy ja ilotulitus.

Onneksi laaja televisiointi ja muut markkinointitoimet pelastavat vielä toistaiseksi Salpausselän kisat taloudelliselta katastrofilta.

Tosin kauan valtavaa VIP-telttaakaan ei kannata pystyttää tyhjän pantiksi.

X