Yllätysfinalistit vauhdissa

EM-kisojen suurin suomalaisyllättäjä Oskar Mörö juoksee perjantai-iltana 400 metrin aitojen finaalissa. Välierissä viiletetty Suomen ennätys 49,08 nosti lohjalaisen aiturin myös Euroopan tilastossa korkealle, peräti kahdeksanneksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aitajuoksija Oskari Mörön katse on jo finaalissa. Kuva: Hannu Teider.

EM-kisojen suurin suomalaisyllättäjä Oskar Mörö juoksee perjantai-iltana 400 metrin aitojen finaalissa. Välierissä viiletetty Suomen ennätys 49,08 nosti lohjalaisen aiturin myös Euroopan tilastossa korkealle, peräti kahdeksanneksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hannu Teider

Suomalaiset ovat harvoin menestyneet arvokisoissa 400 metrin aidoissa, mutta jatkuuko Sveitsin taika? Ossi Mildh juoksi 400 metrin aitojen EM-pronssia Bernin EM-kisoissa 1954 SE-ajalla 51,5.

Mutta osataan sitä aitoa Suomenlahden eteläpuolellakin. Aitakisan yksi voittajasuosikeista on virolainen Rasmus Mägi, joka välierässään juoksi Viron ennätykseksi 48,54.

Zürichissä kilpailee naisten 400 metrin aidoissa Rasmuksen viisi vuotta vanhempi sisar Maris.

Piskuisella Virolla on koossa jo yksi mitali, yksi enemmän kuin Suomella. Olympiavoittaja Gerd Kanterin hopea kiekossa.

Hanna-Maari tätinsä vauhdissa

Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala on urakoinut Zürichissä ennätyksiään. Päämatkalla 200 metrillä vei 22 sekunnin alitus myös finaaliin.

Kova urakointi tuntuu lihaksistossa. Lähentäjälihaksesta kipuili verryttelyssä kireyttä, mikä toivottavasti parani levolla ja kevyellä hieronnalla. Latvalan seuraava askel on päästä finaaliin myös MM-kisoissa ja olympialaisissa.

”Menestys EM-kisoissa on ponnahduslauta isompiin kisoihin ja totta kai se tuo lisää itsevarmuutta”, Latvala summasi ennätystehtailuaan.

Latvalan ennätysaika on muuten täsmälleen sama kuin hänen tätinsä ennätys. Sanna Hernesniemi-Kyllönen voitti 200 metrin Suomen mestaruuden 1997 Lappeenrannassa ajalla 22,98.

Naisten 100 metrin EM-kullan jo voittanut Dafne Shippers  nappaa mestaruuden myös 200 metrillä. Sen verran lennokkaasti rullaa hollantilaisen askel.

Perjantain ohjelmassa on kaikkiaan kymmenen finaalia. Kuudesta EM-kisapäivästä vain päätöspäivänä on enemmän finaaleja. Lisäksi naisten 7-ottelu saadaan päätökseen.

Kinnunen tienhaarassa

Perjantain yllättäjäksi nostan kävelijä Jarkko Kinnusen.

Jarkolla on tänään elämänsä tilaisuus venyä uran toistaiseksi parhaaseen sijoitukseen.

Hän on tienhaarassa. Takana on jo niin monet arvokisat (kahdet olympialaiset, neljät MM-kisat ja yhdet EM-kisat), että kokemusta löytyy tarpeeksi.

Kolmekymppinen Kinnunen on kävelyn maratonmatkan menestyjäksi myös kypsässä iässä. Hän taitaa valmentajansa Kari Ahosen kanssa kunnonajoituksen. Siitä osoituksena Lontoon olympialaisissa 2012 syntynyt ennätysaika 3.46,25. Sijoitus Lontoossa oli 15:s. Moskovan MM-kisoissa viime vuonna sijoitus tipahti viidellä.

Kinnunen on ollut arvokisoissa vain kerran kymmenen parhaan joukossa. Tämä tapahtui Berliinin MM-kisoisa 2009.

”Eiköhän voittaja kävele alle 3.40:n. Teen oman kävelyni, alle 3,50:n pitäisi pystyä”, Kinnunen laski.

X