Teksti:
Jussi Korhonen

Kuva: Wikimedia Commons 1024px-Tomato_jePerinteinen liha-makaronilaatikko on hyvää, mutta ei sitäkään jaksa jatkuvasti puputtaa.

Kun makaroniruokien suosio räjähti meillä nykyisiin mittoihinsa, muistin onneksi aivan ensimmäisen itse kehittelemäni ruuan: tomaattisen makaronilaatikon.

Punertava makaronilaatikko

400 g jauhelihaa
500 g makaronia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 paprika
2 prk / 1 kg tomaattimurskaa
2 prk / 140 g tomaattipyrettä
2 dl kermaa
Oliiviöljyä
Juustoa
1 rkl vasikanfondia
1 tl suolaa
Mustapippuria

Silppua sipuli, paprika ja valkosipuli. Kuullota niitä isolla pannulla hetki oliiviöljyssä.

Lisää jauheliha. Paista kypsäksi. Älä ruskista liikaa, että kasvikset eivät pala.

Lisää pannulle tomaattimurska ja -pyre, fondi ja suola. Sekoita hyvin. Anna hautua hiljalleen ainakin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Keitä makaronit melkein kypsiksi isossa kattilassa.

Öljyä uunivuoka.

Kaada pannun sisältö kattilaan. Rouhi sekaan mustapippuria. Sekoita hyvin.

Kaada kattilan sisältö tasaiseksi kerrokseksi uunivuokaan.

Kaada kerma tasaisesti seoksen päälle.

Levitä päälle vielä juustoraastetta ja laita vuoka uuniin.

Ruoka on valmista, kun juusto on ruskettunut kauniin väriseksi. Tähän menee noin puoli tuntia.

——–

En ole koskaan tullut kokeilleeksi, mutta saattaisin kuvitella, että jokunen tomaattiviipale aseteltuna pastan päälle voisi toimia. Ainakin se näyttäisi hyvältä.

Käytin tässä ruuassa alunperin fusillipastaa, mutta syystä tai toisesta perinteinen sarvimakaroni uppoaa lapsiin paremmin.

Tähänkin ruokaan chili sopisi hyvin; tavallisen paprikan sijasta voisi käyttää jotakin hyvin mietoa chiliä. Valkosipulia saisi minun mielestäni olla reippaammin, mutta vaateliaiden pikkukulinraristien makuaistille vähempikin riittää.

Mistään mitään ymmärtämättömänä poikamiehenä tapasin pilata tämän ruuan käyttämällä halvinta mahdollista edamjuustoa. Tarkemman tuotekehittelyn jälkeen olen havainnut, että ohut kerros vahvaa emmentalia on minun makuuni sopivin ratkaisu.

Tomaattien kuva: Wikimedia Commons.

Lue myös:

Perinteinen makaronilaatikko – helppo herkku

Juustoinen kana-makaronilaatikko

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Bloglovinissa

 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mainos

Mainos

Kommentointi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X