Ei kai lasagneen laiteta munia?

Jaa artikkeliTilaa Seura

retrolasagneEsikoinen kokkaili eilen pihalla naapurin pojan kanssa. Minusta näytti, että ämpäreihin lapioitiin lähinnä soraa ja lumen viimeisiä rippeitä, mutta päätin kuitenkin kysyä, koska mitäpä minä mistään tietäisin.

Minulle selostettiin ruuanlaiton vaiheet hyvin seikkaperäisesti. Kattilaan meni etupäässä munia ja sokeria. Arvelin, että tekeillä olisi kakku, mutta lopputuloksen kerrottiin olevan lasagnea. Ihmettelin, että ei kai lasagneen munia ja sokeria laiteta, mutta siihen lasagneen kuulemma laitettiin.

Ihailtavan itsevarma ja luova lähestymistapa ruuanlaittoon!

Tarkalleen ottaenhan munia toki laitettaisiin, jos lasagnelevyt tekisi itse, eikä sokerikaan mitenkään outo ajatus tomaattikastikkeessa ole.

Myöhemmin leikki palautui mieleen, kun rupesimme pohtimaan päivällisruokaa. Lasagnea piti saada.

Sattumoisin kaapeista löytyi juurikin hyviä aineksia. Pakastimesta kaivettiin jauhelihaa. Jääkaapissa oli Koskenlaskija-sulatejuustoa, jota on kätevä olla olemassa, koska sillä voi elävöittää monia ruokia ja se säilyy loputtomiin. Tomaattimurska- ja lasagnelevyvarannotkin olivat riittävät.

Kaikista meidän lasagneresepteistämme tällainen perinteisistä perinteisin uppoaa lapsiin parhaiten, eikä siinä mitään: onhan se hyvää. Omasta mielestäni lasagnessa pitäisi olla ylettömästi valkosipulia, mutta menee se näin hieman vähemmälläkin.

Koskenlaskijoineen kaikkineen tässä lasagnessa oli jotenkin retro fiilis.

 

Retrolasagne

Lasagnelevyjä

Tomaattikastike

400 g jauhelihaa
1,5 kg tomaattimurskaa
140 g tomaattipyreetä
2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 tlk suolaa
Mustapippuria
Paprikajauhetta
Oliiviöljyä

Juustokastike

4 rkl rasvaa
5 rkl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
250 g Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
100 g juustoraastetta
10 viherpippuria murskattuna

Kuumenna isolla pannulla tai kasarissa oliiviöljyä.

Kuullota sipulia ja valkosipulia. Älä ruskista.

Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.

Mausta suolalla ja paprikajauheella.

Lisää tomaattimurska ja -pyree pannulle. Sekoita hyvin. Jätä hautumaan miedolle lämmölle ainakin puoleksi tunniksi. Jos aikaa on, ei haittaa vaikka kastike hautuu pitempäänkin. Rouhi lopuksi sekaan vähän mustapippuria ja sekoita.

 

Pistä uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Voitele vuoka.

 

Ota kaikki juustokastikkeen ainekset käden ulottuville valmiiksi mitattuina.

Kuumenna kattilassa rasvaa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa rasvaa niin, että seos ei ole liian kuiva.

Kypsennä jauhoja viitisen minuuttia jatkuvasti sekoitellen. Älä ruskista.

Lisää maito, ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita koko ajan, että kastike ei pala pohjaan.

Kun seos sakenee ja kiehahtaa, lisää sekaan sulatejuusto ja puolet juustoraasteesta.

Sekoita, kunnes juusto on sulanut ja kastike kiehahtaa.

Lisää sekaan viherpippurit ja sekoita. Ota kattila pois liedeltä.

Laita vuoan pohjalle kerros tomaattikastiketta, ja lado sen päälle lasagnelevyjä. Levitä levyjen päälle ohut kerros juustokastiketta ja sen päälle kerros tomaattikastiketta. Tomaattikastikkeen päälle tulee aina pastaa ja pastan päälle juustokastiketta. Tee kerroksia niin monta kuin kastiketta riittää. Laita viimeisen pastakerroksen päälle juustokastiketta ja ripottele loput juustoraasteet pinnalle.

Laita vuoka uuniin. Valmista on noin 20-30 minuutissa. Kokeile haarukalla, että lasagnelevyt ovat varmasti kypsiä. Kypsennä tarvittaessa folion alla pitempään, jos pasta ei ole kypsynyt, mutta pinta on jo kauniin ruskea.

Minun lasagneeni tulee yleensä kolme tai neljä kerrosta lasagnelevyjä vähän fiiliksestä riippuen. Joka kerta tuntuu, että noilla määrillä juustokastike loppuu kesken, mutta niin vain tuo määrä riittää kuitenkin tekemään tehtävänsä.

X