Balmoralin linna on brittikuninkaallisten kesäparatiisi - tällainen on mystisenä pidetty linna

Skotlannin Ylämaalla sijaitseva Balmoralin linna on toiminut Britannian kuninkaallisen perheen kesäparatiisina jo 170 vuoden ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Balmoralin linna sijaitsee Skotlannin Ylämaalla Aberdeenshiressä.

Skotlannin Ylämaalla sijaitseva Balmoralin linna on toiminut Britannian kuninkaallisen perheen kesäparatiisina jo 170 vuoden ajan.
Teksti:
Mikaela Larsson

Balmoralin linna tunnetaan brittikuninkaallisten rakastettuna kesäresidenssinä, jossa maailman tunnetuin perhe voi rentoutua kameroiden ja uteliaiden silmäparien tavoittamattomissa.

Viime vuonna linna oli hetken aikaa suurten tapahtumien keskipisteessä: kesälomaansa viettänyt kuningatar Elisabet II nimitti Liz Trussin pääministeriksi poikkeuksellisesti Balmoralissa, ja vain kaksi päivää myöhemmin 8. syyskuuta kuningatar kuoli linnassa 96 vuoden iässä.

Tänä kesänä brittikuninkaalliset ovat jälleen palanneet Balmoraliin, mutta nyt linnaa ja 20 000 hehtaarin tiluksia isännöivät ensimmäistä kertaa kuningas Charles III ja kuningatar Camilla.

View this post on Instagram

A post shared by Balmoral Castle & Estate (@balmoral_castle)

Kuninkaallisen perheen kesäpaikka jo yli 170 vuoden ajan

Kuninkaallisen perheen ja Balmoralin yhteinen tarina alkoi jo 1840-luvulla, kun Skotlannissa vierailleet kuningatar Viktoria ja prinssi Albert ihastuivat Ylämaahan ja alkoivat etsiä omalle perheelleen sopivaa kesäpaikkaa.

Vuonna 1848 hallitsijapari vuokrasi Balmoralin tilukset näkemättä paikkaa etukäteen. Riski kannatti, ja neljä vuotta myöhemmin prinssi Albert osti tilan vaimolleen. Balmoral on ollut kuninkaallisen perheen kesäparatiisi näin ollen jo yli 170 vuoden ajan. 

Alkuperäinen linna oli kuitenkin Viktorian ja Albertin kasvavalle perheelle liian pieni, joten pari rakennutti sen viereen uuden linnan, joka valmistui vuonna 1856. Nykyisin linnan kerrotaan olevan suurelta osin samanlainen kuin Viktorian aikana.

Linna on hallitsijan yksityisomaisuutta, joka periytyy monarkilta monarkille. Koska kyseessä on yksityiskoti, jota hallitsijat ovat käyttäneet pääosin lomakautensa aikana, Balmoralissa ei juuri suoriteta virallisia edustustehtäviä.

Balmoralin linna kuningatar Elisabetin aikana

Edesmenneelle kuningatar Elisabetille Balmoral oli erityinen paikka, jossa hän vietti kesiä koko elämänsä ajan. Vuonna 1946 tuleva kuningatar myös kihlautui Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin kanssa Balmoralissa, vaikka uutinen julkistettiinkin vasta seuraavana vuonna.

Valtaannousunsa myötä Elisabetista tuli vuonna 1952 rakkaan sukulinnan ja muiden kuninkaallisten residenssien uusi emäntä.

Kuningatar saapui Skotlantiin tavallisesti heinäkuun loppupuolella ja palasi Lontooseen syys-lokakuussa. Lomakauden aikana kylässä kävi perheen ja sukulaisten lisäksi myös muita vieraita, kuten ystäviä ja pääministeri.

Balmoralin laajoilla tiluksilla kuninkaallisten vapaa-aika kuluu mm. ulkoilun, ratsastuksen, metsästyksen, kalastuksen ja piknikien parissa. Prinssi Philip toimi aikanaan grillimestarina, kuningatar Elisabetin taas on kerrottu ryhtyneen tiskaamaan ruokailun jälkeen.

Viimeisinä vuosinaan kuningatar Elisabet nautti Balmoralissa lastenlastenlasten seurasta. Kuvassa myös vanhimmat lapsenlapset lady Louise Windsor ja Wessexin jaarli James (takarivi). © The Royal Family

Balmoral on kuninkaallisen perheen mystisin residenssi

Balmoral on vierailijoille auki rajoitetusti, yleensä keväällä ja kesällä ennen kuninkaallisten saapumista. Linna on suurelle yleisölle silti mysteeri, sillä vierailijat näkevät sisätiloista ainoastaan linnan salin.

Salonki, jossa kuningatar Elisabet vastaanotti vieraita, on nähty hovin julkaisemissa kuvissa, mutta muuten sisätilat ovat yksityiset. Se tiedetään, että sisustuksessa on käytetty paljon puuta, skottiruutuja ja vihreän sävyjä.

Kuningatar Elisabet nimitti Liz Trussin pääministeriksi Balmoralissa 6.9.2022, kaksi päivää ennen kuolemaansa. © The Royal Family

Balmoraliin kerrotaan liittyvän erikoisiakin perinteitä, jotka osaltaan ylläpitävät linnan mystiikkaa. Prinssi Harry kertoi muistelmissaan, että hänet ja Walesin prinssi William kasvatettiin kumartamaan kuningatar Viktorian patsaalle aina ohi kulkiessaan. Kuuluisan esiäidin vanhalle tuolille ei puolestaan saa istua kukaan.

Julkisuudessa huhutaan “Balmoralin testistä”, jolla kuninkaallisten kerrotaan testaavan vieraiden, erityisesti perheeseen liittyvien miniöiden ja vävyjen, sopeutumista. Tehtävä ei ole aina helppo, ja entisen pääministerin Margaret Thatcherin kerrotaan kuvanneen Balmoralin-vierailujaan “kiirastuleksi”.

Kuninkaallisille Balmoral on kuitenkin ollut jo monen sukupolven ajan rakastettu hengähdyspaikka arjesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mainos

Mainos

Kommentointi

Fanitan Euroopan kuninkaallisia, olen ollut sitä jo pikkutytöstä lähtien. Kotiini tuli Seura ja siinä oli usein kuvia Englannin, Ruotsin, Tanskan ja Norjan kuningas huoneiden tapahtumista. Armi Kuusela kuului tähän samaan sarjaan, suomalainen prinsessatarina. Nyt onneksi netistä löydän näitä kuninkaallisten elämästä tietoja, kun kuvalehdissä ei näitä enää julkaista, kun nykyihmiselle Suomessa ne ovat ällöjä. Olen 77-v ja ikätoverit haluavat myös seurata näitä kuninkaallisjuttuja. Ostan kaikki irtonumerot, jos lehdessä on kuninkaallisjuttu.

Moni lukija on kertonut olleensa kiinnostunut kuninkaallisista jo lapsesta lähtien. Onneksi me täällä Seurassa raportoimme edelleen hovien elämästä säännöllisesti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X