Kreikan kruununprinssi Pavlos on nyt sukunsa päämies - tällainen on hohdokas kruununprinssiperhe

Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut 82-vuotiaana, ja ex-kuninkaan vanhin poika kruununprinssi Pavlos on nyt sukunsa päämies. Kuninkaallista elämää esittelee hohdokkaan seurapiiriperheen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kreikan kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal.

Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut 82-vuotiaana, ja ex-kuninkaan vanhin poika kruununprinssi Pavlos on nyt sukunsa päämies. Kuninkaallista elämää esittelee hohdokkaan seurapiiriperheen.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II kuoli 10. tammikuuta, ja suvun päämiehen roolin ottaa nyt hänen vanhin poikansa kruununprinssi Pavlos, 55.

Kuningas Konstantinille ja Tanskan prinsessa Anne-Marielle syntyi kaikkiaan viisi lasta: prinsessa Alexia (s. 1965), kruununprinssi Pavlos (s. 1967), prinssi Nikolaos (s. 1969), prinsessa Theodora (s. 1983) ja prinssi Philippos (s. 1986).

Kuningas Konstantin hallitsi virallisesti vuosina 1964-1973, mutta todellisuudessa perhe joutui jättämään kotimaansa jo vuoden 1967 vallankumouksen jälkeen. Siitä lähtien entinen hallitsijaperhe on elänyt erikoisessa välitilassa.

Kun ei ole valtakuntaa eikä virallista asemaa, ei ole myöskään velvoitteita. Mitään Matti Meikäläisiä heistä ei kuitenkaan ole tullut: heidät nähdään edelleen kuninkaallisina, ja esimerkiksi heidän arvonimensä ovat laajalti yhä käytössä.

Kreikan kuningasperhe vuonna 1988. © The Greek Royal Family

On vaikea sanoa, elättelikö perhe toivoa entiseen asemaan paluusta, mutta kuningas Konstantin tunnusti julkisuudessa Kreikan tasavallan, eikä lähtenyt myöhemmin kampanjoimaan monarkian palauttamisen puolesta.

Kuningasparin vanhin poika kruununprinssi Pavlos sai näin ollen hyvin toisenlaisen tulevaisuuden kuin se, mihin hän oli syntynyt.

Lue myös:  Mitä kuninkaallinen titteli merkitsee nykyään? Näin arvonimien myöntäminen on muuttunut hoveissa

Kruununprinssi Pavlos rakastui miljardöörin tyttäreen

Nuoren kruununprinssin oli mahdollista luoda omanlaisensa tulevaisuutensa, mutta Pavlos ei kuitenkaan unohtanut sukuperintöäään. Hän kävi Britanniassa Sandhurstin maineikasta sotakorkeakoulua, joka on tunnettu monista kuninkaallisista alumneistaan.

Palveluksen jälkeen Pavlos opiskeli mm. kansainvälisiä suhteita Yhdysvalloissa, missä hän asui yhdessä serkkunsa, Espanjan tulevan kuninkaan Felipen kanssa. Opintojen jälkeen hän on työskennellyt rahoitusmaailmassa.

Vuonna 1995 kruununprinssi Pavlos nai Marie-Chantal Millerin, amerikkalaisen miljardöörin tyttären.

Marie-Chantal ja tämän kaksi siskoa kuuluivat 90-luvulla New Yorkin seurapiirien kermaan. Vanhempi sisko Pia avioitui amerikkalaisen öljysuvun vesan kanssa, ja nuorempi sisko Alexandra puolestaan von Fürstenbergin ruhtinassukuun – muotisuunnittelija Diane von Fürstenbergin pojan kanssa.

View this post on Instagram

A post shared by Marie- Chantal G (@mariechantal22)

Kruununprinssiparilla on yksi tytär ja neljä poikaa: prinsessa Maria-Olympia (s. 1996) sekä prinssit Constantine-Alexios (s. 1998), Achileas-Andreas (s. 1999), Odysseas-Kimon (s. 2004) ja Aristidis-Stavros (s. 2008).

Kruununprinssiparin liitto vaikuttaa hyvin onnelliselta, ja Instagramissa aktiivinen pari jakaa säännöllisesti päivityksiä perheen puuhasteluista. Perhe viettää paljon aikaa yhdessä, ja varsinkin Marie-Chantal postailee kuin kuka tahansa ylpeä äiti katraansa kuulumisista.

Kruununprinsessa itse työskentelee vuonna 2000 perustamansa lastenvaatemerkkinsä parissa. Merkin vaatteita on nähty esimerkiksi Ruotsin kuninkaallisilla lapsilla. Joitakin vuosia sitten Marie-Chantal julkaisi esikoiskirjansa: perheille suunnatun modernin etikettioppaan.

Viime vuosina julkisuuteen on singahtanut erityisesti perheen 26-vuotias esikoinen prinsessa Olympia (alla oleva kuva). Muotimaailmaa vallannut prinsessa on esiintynyt mm. Dolce & Gabbanan muotinäytöksessä sekä lukuisten muotilehtien sivuilla. Olympialla on Instagramissa 270 000 seuraajaa.

View this post on Instagram

A post shared by Olympia of Greece (@olympiagreece)

Läheiset välit Euroopan kuninkaallisiin

Kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal ovat kotonaan seurapiireissä Atlantin molemmin puolin, ja he ovat asuneet sekä Lontoossa että New Yorkissa.

Kruununprinssipari on hyvissä väleissä kuninkaallisten sukulaistensa kanssa, ja he ovat tuttu näky eri hovien perhejuhlissa.

Lämpimistä väleistä kertovat erityisesti kummisuhteet ympäri Eurooppaa. Pavloksen ja Marie-Chantalin viiden lapsen kummeihin lukeutuu monia eurooppalaisia kruunupäitä; mm. kuningas Charles, Walesin prinssi William, kruununprinssi Frederik, kruununprinsessa Victoria ja kruununprinsessa Mette-Marit.

Pavlos itse on Tanskan prinssi Christianin ja Norjan prinssi Sverre Magnuksen kummi.

View this post on Instagram

A post shared by Royal Greece (@royal_greece)

Yllä olevassa Instagram-kuvassa näkyy kruununprinssipari ja heidän kolme vanhinta lastaan Norjan prinsessa Ingrid Alexandran 18-vuotisjuhlissa. Perhe seisoo ylärivissä oikealla puolella.

Vetikö kruununprinssiperhe kuitenkin pisimmän tikun?

Virallisen aseman puuttuminen ei vaikuta haittaavan kruununprinssiperhettä. Olenkin joskus miettinyt, ovatko he itse asiassa vetäneet sen pisimmän tikun.

Kuninkaallinen tausta ja tittelit avaavat monia ovia, mutta epävirallinen asema suojaa samalla yksityisyyttä. Perhe ei selvästikään kaihda julkisuutta, mutta he saavat olla esillä omilla ehdoillaan.

Heidän kuninkaallisilla sukulaisillaan ei ole samanlaisia vapauksia valita esimerkiksi asuinpaikkaansa, ammattiaan tai lasten kouluja.

Kruununprinssi Pavlos näyttääkin siis kääntäneen tilanteensa perheensä voitoksi.

X