Mielipide: Voisiko prinsessa Diana saada jo rauhan?

Edesmennyt prinsessa Diana pysyy otsikoissa vielä 25 vuotta kuolemansa jälkeen, mutta olisiko jo aika lopettaa tragedialla mässäily ja antaa sydänten prinsessalle rauha?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Diana on ollut viime vuosina runsaasti esillä mediassa.

Edesmennyt prinsessa Diana pysyy otsikoissa vielä 25 vuotta kuolemansa jälkeen, mutta olisiko jo aika lopettaa tragedialla mässäily ja antaa sydänten prinsessalle rauha?
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Diana, Walesin prinsessa, eli tuttavallisemmin prinsessa Diana, kuoli 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa elokuussa 1997. Vaikka hänen kuolemastaan tulee tänä kesänä kuluneeksi 25 vuotta, ei Dianan muisto tunnu haalistuneen.

Rakastetun ja traagisesti nuorena kuolleen prinsessan elämä ymmärrettävästi koskettaa ja kiehtoo edelleen. Dianan kaltaista karismaa ja tähtiainesta näkee kuninkaallisten joukossa vain harvoin. Prinsessa jätti lähtemättömän jäljen kuningasperheeseen, monarkiaan ja maailmaan.

Olisiko kuitenkin jo aika lopettaa tragedialla mässäily?

Prinsessa Diana on edelleen jatkuvasti otsikoissa

Prinsessa Dianan eläessä Internet-aikakausi oli vasta tuloillaan, mutta nykyisen digijournalismin ja sosiaalisen median aikakaudella Diana on edelleen kuuma uutisaihe.

Pelkästään viimeisen vuoden aikana on muisteltu Dianan 60-vuotissyntymäpäivää ja Dianan ja prinssi Charlesin häiden 40-vuotispäivää. Nyt tulossa on Dianan kuoleman 25-vuotispäivä. Lisäksi prinsessa on säännöllisesti kirjojen, elokuvien ja tv-sarjojen aihe.

Uudet teokset nostavat aina esiin samat vanhat uutisaiheet Dianasta: mielenterveysongelmat, onneton avioliitto ja vaikea suhde kuninkaalliseen perheeseen. Erityisesti Netflixin The Crown -menestyssarja on nostanut kuningasperheen lähihistoriaa nuorempien sukupolvien tietoisuuteen.

View this post on Instagram

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

Ymmärrän kyllä, miksi aihe kiinnostaa ja odotan itsekin The Crownin loppuvuodesta ilmestyvää uutta tuotantokautta. Samaan aikaan kuitenkin kyllästyttää jo valmiiksi ajatus siitä viikkokausia kestävästä uutisoinnista, kun tv:ssä nähdyt kohtaukset ja tositarinat niiden ympärillä kolutaan läpi miljoonatta kertaa lehdistössä ja somessa.

Olisiko aika mennä eteenpäin?

Lehdistön ja somekansan muistelu ei nimittäin ole pelkästään hyvästä. Dianan, prinssi Charlesin ja Charlesin nykyisen vaimon herttuatar Camillan kolmiodraamasta voi olla vaikka mitä mieltä, mutta tapahtumista on jo useita vuosikymmeniä aikaa.

Joka kerta, kun Dianan elämä nousee esiin, saavat Camilla ja Charles osakseen vihakommentteja sosiaalisessa mediassa.

Prinssi Charles ja herttuatar Camilla ovat olleet naimisissa jo pidempään kuin Diana ja Charles olivat. Camilla on tehnyt työnsä kuninkaallisen perheen jäsenenä moitteettomasti, ja voittanut myös kuningatar Elisabetin luottamuksen, mutta silti herttuatar kärsii vieläkin petollisen perheenrikkojan maineesta.

Joka kerta, kun Dianan elämä nousee esiin, saavat Camilla ja Charles osakseen vihakommentteja sosiaalisessa mediassa.

Jos Diana olisi elossa, luulisi hänenkin saaneen 25 vuoden jälkeen elämänsä järjestykseen ja siihen tilaan, että ex-parin välillä olisi jonkinlainen sopu tai ainakin rauhaisa yhteiselo.

Lue myös: Prinssi William 40 vuotta – Britannian kruununperijä vasta odottaa uransa huippua

Diana ja miniät

Prinsessa Diana on ja saakin olla osa poikiensa prinssi Williamin ja prinssi Harryn perheitä. Heillä on kaikki oikeus kunnioittaa äitinsä muistoa ja vaalia tämän perintöä parhaaksi katsomalla tavallaan.

William ja Harry ovatkin esimerkiksi jatkaneet Dianan humanitaarisen työn perintöä ja puhuneet äidistään vuonna 2017 julkaistussa dokumentissa. William on kertonut puhuvansa lapsilleen paljon “Diana-mummista”.

Viime vuonna veljekset muistivat äitinsä 60-vuotispäivää ja olivat yhdessä paljastamassa Kensingtonin palatsin puutarhaan pystytettyä Diana-patsasta.

View this post on Instagram

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Prinsessa Diana oli poikkeuksellinen kuninkaallinen, ja on selvää, että hänen vaikutuksensa ulottuu myös seuraavaan sukupolveen. Pidän kuitenkin häiritsevänä ja jotenkin kieroutuneena tapaa, jolla Dianaa vertaillaan jatkuvasti miniöihinsä herttuatar Catherineen ja herttuatar Meghaniin.

Nelikymppisten naisten tekemisiä ja valintoja peilataan joka suhteessa kuolleeseen anoppiin, jota kumpikaan herttuatar ei koskaan kerennyt tavata.

Usein tuntuu, että Catherinesta yritetään tehdä uutta Dianaa. Herttuattaren nimetöntä koristaa kyllä Dianan kihlasormus, mutta tämän jokainen asu ei todellakaan ole valittu anoppi mielessä pitäen. Katen jatkuva rinnastaminen Dianaan täytyy olla myös valtava painolasti.

Meghania taas usein syytetään ja haukutaan Dianan “kopioimisesta” ja samaan syssyyn siinä epäonnistumisesta. Sellaisia yksityiskohtia kuin miten Meghan kätteli tapaamiaan ihmisiä saatetaan leimata edesmenneen anopin kopioimiseksi, mikä on aivan järjetöntä.

Nelikymppisten naisten tekemisiä ja valintoja peilataan joka suhteessa kuolleeseen anoppiin, jota kumpikaan herttuatar ei koskaan kerennyt tavata.

Kate ja Meghan ovat kumpikin vaikuttavia ja ansioituneita naisia, jotka ansaitsevat enemmän omaa tilaa julkisuudessa. Heistä kummastakin voi pitää (tai vastaavasti olla pitämättä) ihan omana itsenään.

Totta kai prinsessa Dianasta saa puhua. Poikkeuksellinen hahmo inspiroi meitä eri tavoin vielä pitkään. Olisiko aika kuitenkin ajanut jo ohi mielenterveysongelmista kärsineen ja mediapyörityksestä ahdistuneen prinsessan yksityiselämän ongelmien julkisesta ruotimisesta?

X