Kelpaisiko kyyti? Neljä tonnia painavat kultaiset vaunut saavat paraatipaikan Charlesin kruunajaisissa

Kuningas Charlesin kruunajaisista povataan modernia versiota ikivanhasta seremoniasta, mutta jotkut yksityiskohdat pitävät pintansa. Brittihovin prameat kultavaunut tuovat päivään kuninkaallista loistoa, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kultaiset vaunut ovat olleet osa brittihovin juhlahetkiä vuodesta 1762.

Kuningas Charlesin kruunajaisista povataan modernia versiota ikivanhasta seremoniasta, mutta jotkut yksityiskohdat pitävät pintansa. Brittihovin prameat kultavaunut tuovat päivään kuninkaallista loistoa, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Britannian kuningas Charles ja kuningatar Camilla kruunataan 6. toukokuuta. Juhlapäivän kirjaimellisen paraatipaikan saavat historialliset kultaiset vaunut, joiden kyydissä kuningaspari poistuu Westminster Abbeysta suuressa kulkueessa.

Kultaiset vaunut painavat peräti neljä tonnia

Hovin mukaan Gold State Coach -vaunut ovat olleet osa brittihallitsijoiden juhlatilaisuuksia jo 260 vuoden ajan. Vuonna 1762 kuningas Yrjö III:lle valmistettuja vaunuja on käytetty kaikissa kruunajaisissa vuonna 1831 kruunatusta kuningas Vilhelm IV:stä lähtien.

Gold State Coach -vaunut nähdään Charlesin ja Camillan kruunajaisissa toukokuussa.

Kultaiset vaunut ovat 3,6 metriä korkeat ja 7 metriä pitkät ja painavat peräti neljä tonnia. Iän ja painon vuoksi niillä ajetaan vain kävelyvauhtia. Vetäjiksi tarvitaan kahdeksan hevosta, jotka ovat perinteisesti vakaan luonteen ja kestävyyden perusteella valittuja “Windsorin harmaita”.

Kultaiset vaunut eivät tiettävästi ole matkustusmukavuudeltaan kummoiset.

Kultavaunut on valmistettu lehtikullalla päällystetystä puusta, ja sisätilat on verhoiltu sametilla ja satiinilla. Ulkoseinien paneeleihin on maalattu roomalaisia jumalia sekä Britannia-hahmo istumassa Thamesin rannalla. Pyörien yllä on suuret Tritonia esittävät patsaat, ja katolta löytyy Englantia, Skotlantia ja Irlantia symboloivat kerubit.

Lue myös: Britannian kuninkaalliset palatsit – näin hulppeasti kuningasperhe asuu

Vaunut ovat vain hallitsijan käytössä, ja niitä seuraa aina ratsuväen juhlallinen saattue. Yleisö voi tutustua vaunuihin Lontoon kuninkaallisilla talleilla.

Ylellisyys ei takaa mukavuutta

Kultaiset vaunut eivät tiettävästi ole matkustusmukavuudeltaan kummoiset. Useat monarkit ovat kommentoineet asiaa, ja esimerkiksi kuningatar Elisabetia ei vanhemmalla iällä enää kultavaunujen kyydissä nähty.

Brittihovilla onkin juhlatilaisuuksia varten myös modernimmat Diamond Jubilee State Coach -vaunut, jotka valmistettiin juhlistamaan Elisabetin valtakauden timanttijuhlaa vuonna 2012. Niiden runko on tehty alumiinista, ja mukavuutta lisää mm. ilmastointi. Vaunujen kattoa koristavassa kruunussa on myös erityinen paikka kameralle.

Brittihovin uudempien Diamond Jubilee State Coach -vaunujen kerrotaan olevan mukavuudeltaan paremmat. © John Pannell/Wikimedia Commons

Myös uudemmat vaunut nähdään toukokuun kruunajaisissa, sillä kuningas Charles ja kuningatar Camilla saapuvat niiden kyydissä Westminster Abbeyyn.

X