Netflixin The Crown palaa ruutuihin marraskuussa – brittihovi huolissaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Netflixin The Crown saa jatkoa marraskuussa, kun sarjan viides kausi ilmestyy.
Netflixin hittisarja The Crown saa jatkoa marraskuussa. Kuningatar Elisabetin roolissa nähdään tällä kertaa Imelda Staunton. © Netflix
Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertova hittisarja The Crown palaa ruutuun marraskuussa, ja sarjan ympärillä käytävä keskustelu on myrskyisämpää kuin koskaan, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Netflixin jättihitti The Crown on jälleen kaikkien huulilla. Kahden vuoden odotuksen jälkeen kuningatar Elisabet II:n elämää ja valtakautta kuvaavan draamasarjan viides kausi julkaistaan 9. marraskuuta.

Uusi tuotantokausi käsittelee brittihovin historiassa vaikeana aikana tunnettua 90-lukua, jolloin monarkiaa järisytti erityisesti silloisen Walesin prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioero pettämiskohuineen sekä prinsessa Dianan kuolema.

Jo ennen yhdenkään jakson ilmestymistä sarja on saanut rankkaa kritiikkiä. Viidennen kauden uskotaan olevan kiusallista katsottavaa brittihoville, ja Britanniassa pelätään, että suuri yleisö pitää sarjan versiota tapahtumista totuutena.

Toisten mielestä taas uuden kauden ilmestyminen näin pian kuningatar Elisabetin kuoleman jälkeen on epäkunnioittavaa syyskuussa kuolleen hallitsijan muistoa kohtaan.

Prinsessa Dianan saappaisiin hyppää uudella kaudella Elizabeth Debicki. © Netflix

Sarjaa ovat kritisoineet esimerkiksi kuningatar Camillan ystävä, veteraaninäyttelijä Judi Dench sekä Britannian entinen pääministeri John Major, jonka hahmo tulee olemaan mukana The Crownin uudella kaudella.

Kohun keskiöön on hassusti noussut vaatimus, että Netflixin pitäisi lisätä jokaisen jakson alkuun varoitusteksti sarjan fiktiivisyydestä. Tähän mennessä fiktiivisyys on mainittu sarjan yleisessä esittelytekstissä Netflixissä.

The Crown etenee lähihistoriaan – miten paljon tapahtumia saa dramatisoida viihteen vuoksi?

Tulevaa kautta katsotaan kieltämättä uusin silmin, sillä kuningatar Elisabetin kuolemasta on vain muutama kuukausi. On myös ihan aiheellista miettiä, minkälaista taiteellista tulkintaa yhä elossa olevista ihmisistä voi viihteen nimissä tehdä. Tulilinjalla on nyt erityisesti juuri valtakautensa aloittanut kuningas Charles ja kuningatar Camilla.

The Crownin neljännen kauden ilmestyttyä Charles ja Camilla saivat runsaasti vihaisia kommentteja sosiaalisen median kanavissaan, ja joutuivat siksi rajoittamaan kommentointimahdollisuuksia.

Kaikki kuninkaallista lähihistoriaa tuntevat ymmärtävät, että sarja ei todennäköisesti ole imartelevaa katsottavaa tuoreelle hallitsijaparille ja hoville. Alta voit katsoa uuden kauden trailerin.

Siitä kuitenkin päästään kiistelyn ytimeen. Yhtään liioittelematta voi sanoa, että kaikki tuntevat brittihovin 90-luvun tapahtumat. Olipa ajanjakso monarkialle kuinka kiusallinen tahansa, ne asiat kuitenkin tapahtuivat, ja vieläpä suuren julkisuuden saattelemina.

Sama tarina on myös kerrottu lähes kyllästymiseen asti lukuisia kertoja ennenkin elokuvissa, tv-sarjoissa, kirjoissa ja miljoonissa lehtiartikkeleissa, jotka aiheesta on kirjoitettu.

Lue myös: Mielipide: Voisiko prinsessa Diana saada jo rauhan?

90-luku ei ollut brittihovin parasta aikaa, mutta ei muillakaan julkisuuden henkilöillä ole mahdollisuutta pyyhkiä pois tai hyssytellä tiettyjä osia historiastaan vain siksi, että ne hävettävät ja esittävät koko instituution epäedullisessa valossa.

Pitäisikö Netflixin taipua?

Netflixille esitetty vaatimus erityisestä varoitustekstistä joka jakson alkuun tuntuu liioitellulta, sillä eihän sellaista vaadita muiltakaan elokuvilta ja draamasarjoilta.

Henkilökohtaisesti en usko, että varoitusteksti tai esimerkiksi uuden kauden lykkääminen muutamalla kuukaudella kuningatar Elisabetin kuoleman takia tekisi oleellista eroa siinä, miten sarjan versio tapahtumista otetaan vastaan.

Ei muillakaan julkisuuden henkilöillä ole mahdollisuutta pyyhkiä pois tiettyjä osia historiastaan vain siksi, että ne hävettävät

Lopulta The Crown on vain yksi tv-sarja muiden joukossa. On sanomattakin selvää, että kuninkaallisen perheen suljettujen ovien takana käymille keskusteluille perustuva dramatisointi on fiktiota.

Monarkia on arvokas instituutio, mutta ei kai hovia ja hallitsijaperhettä tarvitse kunnioittaa sokeasti niin, että heistä kertoville tv-sarjoille asetetaan erityisiä vaatimuksia? Ylipäätänsä meuhkaaminen tuntuu vaan antavan painoarvoa The Crownille, vaikka hovi ei ole suoraan näitä vaatimuksia esittänytkään.

Britannian kuninkaallisella perheellä riittää draamaa ihan nykyhetken tapahtumissakin. Jos hovissa ollaan niin huolissaan koko hovin maineesta, niin ehkä he voisivat keskittyä näyttämään, että 90-luvun tapahtumista on opittu jotain?

Aiotko katsoa The Crownin uuden tuotantokauden?

X