Tanskan kuningatar Margareeta toteuttaa itseään myös taiteilijana - lahjakas kuningatar suunnitteli lavasteet Netflix-uutuuteen

Kuningatar Margareeta on paitsi Tanskan hallitsija, myös poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kuningatar Margareeta viettää vapaa-aikaansa mielellään erilaisten taiteellisten projektien parissa.

Kuningatar Margareeta on paitsi Tanskan hallitsija, myös poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Tanskan kuningatar Margareeta, 83, on kuninkaallisena omaa luokkaansa. Yli 50 vuotta maataan hallinnut kuningatar on poikkeuksellisen pidetty hahmo niin kotimaassaan kuin Euroopan kuninkaallisissa piireissä.

Persoonallinen kuningatar on hoitanut hallitsijan tehtävät vastuuntuntoisesti. Samalla arvonimen takana on kuitenkin ollut koko ajan myös toisenlainen Margareeta – nimittäin lahjakas ja monipuolinen taiteilija, joka on luonut lähes ammattimaisen uran eri taiteenalojen parissa.

Kuningatar Margareeta Netflixin uutuuselokuva Ehrengardin lavasteiden ja pukujen takana

Hiljattain Netflixissä ensi-iltansa saanut Ehrengard: Viettelyn taito perustuu tanskalaiskirjailija Karen Blixenin teokseen Ehrengard ja ja muita kertomuksia vuodelta 1962. Romanttinen draama sijoittuu fiktiiviseen Babenhausin suurherttuakuntaan.

Netflix julkisti jo kaksi vuotta sitten, että kuningatar Margareeta suunnittelisi lavasteet ja pukuja palkitun tanskalaisohjaaja Bille Augustin elokuvaan. Muutama viikko sitten kuningatar osallistui ensi-iltaan kruununprinsessa Maryn kanssa, ja nyt elokuva on viimein yleisön nähtävillä.

“Olen yrittänyt tulkita Blixenin fantastista maailmaa découpageja ja pukuja luodessani, ja odotan innolla näkeväni Ehrengardin tarinan heräävän eloon”, Margareeta on kertonut.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – Nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

Hovin mukaan kuningatar loi Fredensborgin linnan ateljeessaan noin 70 découpagea, joihin elokuvan visuaalinen ilme ja lavasteet perustuvat. Découpaget ovat liimalakkakuvituksia, jotka rakennetaan esimerkiksi sisustuslehdistä, maalauksista ja tekstiileistä leikatuista paloista. Lokakuussa alkaen kuningattaren Ehrengard-tuotoksiin voi tutustua Tanskan Karen Blixen -museossa.

Tanskan monipuolinen taiteilijakuningatar

Kuningatar Margareeta on työskennellyt puvustuksen ja lavasteiden parissa jo 80-luvulta lähtien. Elokuvien ja tv-tuotantojen lisäksi hänen portfoliostaan löytyy useita baletteja, esimerkiksi Pähkinänsärkijän, Lumikuningattaren ja Tuhkimon kaltaisia klassikoita.

Margareetan kerrotaan kiinnostuneen taiteista jo lapsena. Hänen ensimmäisiin julkisiin työnäytteisiinsä lukeutui vuoden 1970 joulupostimerkki, minkä jälkeen projektit ovat vain kasvaneet ja monipuolistuneet.

1970-luvulla Margareetan kuvituksia käytettiin Taru sormusten herrasta -klassikkokirjan tanskankielisessä versiossa. Itse J.R.R. Tolkien oli ihastunut tuntemattomalta Ingahild Grathmerilta saamiinsa luonnoksiin. Myöhemmin Tolkienin kuoleman jälkeen salanimen takaa paljastui Tanskan kuningatar, jonka työt valittiin tanskankieliseen painokseen.

Margareeta on kuvittanut useita muitakin teoksia, esimerkiksi puolisonsa prinssi Henrikin runokokoelman vuodelta 2000. Yhdessä miehensä kanssa Margareeta myös käänsi ranskankielistä kirjallisuutta tanskaksi – jälleen salanimellä.

Margareeta on suunnitellut oman kuninkaallisen monogramminsa lisäksi myös poikansa kruununprinssi Frederikin, pojanpoikansa prinssi Christianin sekä Norjan prinsessa Ingrid Alexandran (alla kuvassa) monogrammit.

Omien sanojensa mukaan kuningatar inhosi ompelutöitä lapsena, mutta innostui käsitöistä myöhemmin aikuisena. Maalausten, lavasteiden, pukujen ja monogrammien lisäksi kuningatar on tehnyt tai koristellut lukuisia yksityisiä käyttöesineitä eri tekniikoilla; esimerkiksi tyynyjä, tuoleja, laukkuja ja lastenlasten joulukalenterit, joita on esitelty tämän muiden töiden kanssa hovin sivuilla.

Ehkä yllättävin kategoria kuningatar Margareetan taideportfoliossa on kirkolliset tekstiilit. Kuningatar on suunnitellut – toisinaan myös kirjaillut ja ommellut itse – esimerkiksi alttarivaatteita, messukasukoita ja piispan kaavun.

Kuningatar askartelee mielellään, ja hänen joulutonttunsa ovat seikkailleet hovin joulukalenterissa jo useampana vuotena. © Kongehuset

Hovin mukaan kuningattaren kiireisessä kalenterissa luovalle työlle on varattu vakituinen aika joka viikko. Isommat lavastus- ja puvustustyöt ovat kuukausien tai jopa vuosien projekteja.

Margareetan töitä on esitelty vuosien aikana lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa. Hovin mukaan useiden kuningattaren töiden myyntivoitot on ohjattu tämän tukemille hyväntekeväisyysjärjestöille.

X