Tanskan prinssi Christian täytti 18 vuotta – kieltäytyy kuninkaallisesta määrärahasta

Tanskan prinssi Christian täyttää 18 vuotta sunnuntaina 15. lokakuuta. Tulevan hallitsijan täysi-ikäistyminen on juhlan paikka, ja hovi on jo tiedottanut prinssin lähitulevaisuudesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan prinssi Christian täyttää pian 18 vuotta.

Tanskan prinssi Christian täyttää 18 vuotta sunnuntaina 15. lokakuuta. Tulevan hallitsijan täysi-ikäistyminen on juhlan paikka, ja hovi on jo tiedottanut prinssin lähitulevaisuudesta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Tanskan prinssi Christian Valdemar Henri John syntyi 15.10.2005 Tanskan kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn esikoiseksi. Kruununperimysjärjestyksessä Christian on toisena isänsä jälkeen, ja näin ollen hänestä odotetaan jonain päivänä kuningasta.

Julkisuus on ollut osa elämää syntymästä lähtien, mutta Christianin ja tämän nuorempien sisarusten arki on ollut modernin kuninkaallisen kasvatustyylin mukaisesti mahdollisimman normaalia. Elämä ei muutu yhdessä yössä, mutta 18-vuotispäivä on silti merkkihetki, joka tuo mukanaan uudenlaista vastuuta – kuten kenelle tahansa nuorelle.

Hovi julkaisi prinssi Christianin viralliset syntymäpäiväpotretit jo aiemmin kesällä. © Franne Voigt

Prinssi Christian 18 vuotta – näin häntä juhlitaan

Syntymäpäivänään 15.10. prinssi Christian näyttäytyy perheensä kanssa Amalienborgin parvekkeella vahdinvaihdon yhteydessä. Samana iltana kuningatar Margareeta emännöi Christiansborgin palatsissa juhlaillallista.

Kutsulista painottaa valtakunnan nuorisoa; vieraiden joukossa on mm. nuoria urheilun ja kulttuurin maailmasta sekä Christianin ikätovereita maan jokaisesta kunnasta, Grönlannista ja Färsaarilta.

Kuninkaallisia vieraitakin on luvassa. Prinssin kummitäti, Ruotsin kruununprinsessa Victoria, saapuu prinssi Danielin ja prinsessa Estellen kanssa. Toinen kummi, Norjan kruununprinssi Haakon, on vahvistanut osallistuvansa prinsessa Ingrid Alexandran kanssa. Christianin kuninkaallisiin kummeihin lukeutuvat myös Tanskan prinssi Joachim sekä Kreikan kruununprinssi Pavlos, joiden osallistumisesta ei ole vielä tietoa.

Lue myös: Kreikan kruununprinssi Pavlos on nyt sukunsa päämies – tällainen on hohdokas kruununprinssiperhe

Syntymäpäivän aattona Tanskassa julkaistaan uusi dokumentti, joka seuraa päivänsankaria tämän tutustuessa maansa keskeisiin instituutioihin, kuten parlamenttiin ja korkeimpaan oikeuteen.

Marraskuussa Christian osallistuu valtioneuvoston kokoukseen, jossa hän sitoutuu juhlallisesti noudattamaan perustuslakia. Jatkossa hän voi täten toimia sijaishallitsijana, mutta paikan valtioneuvostossa hän saa aikanaan vasta kruununprinssinä.

Christian konfirmaatiopäivänään vuonna 2021 perheensä ja isoäitinsä kuningatar Margareetan kanssa. © Franne Voigt

Prinssi kieltäytyy kuninkaallisesta määrärahasta toistaiseksi

Prinssi Christian opiskelee tällä hetkellä viimeistä vuottaan lukiossa. Hovi tiedottaa jatko-opinnoista myöhemmin, kun asia tulee ajankohtaiseksi, mutta koulutuksen kerrotaan olevan prinssin lähivuosien ykkösprioriteetti. Odotettavissa on todennäköisesti myös asepalvelus.

Lue myös: Tanskan prinsessat Mary ja Marie leimataan usein kilpailijoiksi, mutta onko hovin kohujen takana kälyjen vai heidän miestensä huonot välit?

Toistaiseksi Christianin ei siis odoteta osallistuvan kuninkaallisiin edustustehtäviin merkittävästi nykyistä enempää. Näin ollen hovi ilmoitti myös, että prinssi ei tule vastaanottamaan vuosittaista määrärahaa ennen 21-vuotissyntymäpäiväänsä eli vuotta 2026. Vasta tämän jälkeen hän alkaa edustaa enemmän, kuitenkin opintojensa tilanne huomioiden.

Tiedotteen mukaan tilanne voi muuttua ennen tätä aikarajaa mahdollisen vallanvaihdon myötä. 83-vuotias kuningatar Margareeta on edelleen aktiivinen työkuninkaallinen, mutta ikä alkaa jo painaa. Viime talvena kuningattaren selkä operoitiin.

Kolme sukupolvea: kuningatar Margareeta ja hänen seuraajansa kruununprinssi Frederik ja prinssi Christian vuonna 2020. © Per Morten Abrahamsen

Kuninkaallisten rahankäyttöä tarkastellaan jatkuvasti, ja säästeliäisyys kannattaa varsinkin nyt, kun nuori vasta luo julkikuvaansa suuren yleisön silmissä. Samaan ratkaisuun päätyi kaksi vuotta sitten Alankomaissa Oranian prinsessa Catharina-Amalia.

Naimaton opiskelija ei vielä tarvitse vähäisiä edustustehtäviään varten omaa taloutta ja henkilökuntaa, ja eleenä määrärahasta kieltäytymisellä lienee pitkässä juoksussa merkittävä voima. Kohuilta nuoret kuninkaalliset eivät voi elämässään välttyä, mutta raha-asioissa kannattaa yrittää pysyä kansan suosiossa ihan alusta asti.

X