Tanskan prinsessat Mary ja Marie leimataan usein kilpailijoiksi, mutta onko hovin kohujen takana kälyjen vai heidän miestensä huonot välit?

Prinsessat Mary ja Marie nähdään usein kilpailijoina, mutta hovin kohujen taustalla tuntuu olevan jotain syvempää kuin kälyjen huonot välit, pohtii Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kruununprinssi Frederikin ja prinssi Joachimin perheiden välit ovat kiristyneet viime vuosina.

Prinsessat Mary ja Marie nähdään usein kilpailijoina, mutta hovin kohujen taustalla tuntuu olevan jotain syvempää kuin kälyjen huonot välit, pohtii Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Tanskan prinsessat Mary ja Marie muistuttavat toisiaan monella tapaa, ja kenties juuri siitä syystä naiset leimataan julkisuudessa usein toistensa kilpailijoiksi.

Erityisesti viime syksynä julkiseksi yhteenotoksi paisunut tittelikohu nosti kuninkaallisten välit tapetille. Huhupuheita ovat poikkeuksellisesti lietsoneet prinssi Joachim ja prinsessa Marie itse lukuisilla haastatteluillaan.

Prinssiparin julkiset purkaukset ovat todennäköisesti pitkäaikaisten jännitteiden tulosta, mutta mitä skisman taustalla todellisuudessa on?

Tanskan prinsessat ovat kuin kaksi marjaa

Kuningatar Margareetan miniät, kruununprinsessa Mary ja prinsessa Marie, muistuttavat hämmästyttävästi toisiaan. Fyysisen yhdennäköisyyden ja nimien lisäksi he ovat syntyneet peräkkäisinä päivinä, tosin muutaman vuoden ikäerolla.

Kumpikin on tullut hoviin ulkomailta ja tavallisen perheen kasvattina. Jopa heidän työurissaan ennen kuninkaallisia avioliittoja on paljon yhteneväisyyksiä. Tanskan prinsessat ovat kuin kaksi marjaa.

Tanskan prinsessat Mary ja Marie muistuttavat toisiaan mm. ulkonäkönsä, nimiensä ja taustojensa osalta.

Kruununprinsessa Mary ja prinsessa Mary ovat ulkoisesti kuin kaksi marjaa. © Kongehuset

Toki eroavaisuuksiakin löytyy. Kruununprinsessa Mary on huippusuosittu tuleva kuningatar. Myös prinsessa Marie on pidetty, mutta miehensä toisena vaimona hän ei ehkä alun alkaenkaan luonut samanlaista hurmosta kuin kälynsä tai miehensä ex-vaimo, Frederiksborgin kreivitär Alexandra.

Pienessä maassa toki helposti näyttää siltä, että prinsessat kilpailevat samasta rajallisesta valokeilasta.

Mary ja Marie eivät ehkä ole sydänystäviä, mutta viime aikaiset kohut tuntuvat kuitenkin kumpuavan jostain syvemmältä kuin prinsessojen mahdollisista huonoista väleistä.

Miksi Joachim ja Marie ovat niin turhautuneita?

Prinssi Joachimin aseman kehitystä katsoessa on helpompi ymmärtää prinssiparin turhautumista, vaikka viime syksyn valitusvirsi ei herättänytkään juuri myötätuntoa allekirjoittaneessa.

Vain vuoden kruununprinssi Frederikiä nuorempi Joachim oli ensimmäisen vaimonsa kreivitär Alexandran kanssa valtavan suosittu Tanskassa. He ehtivät olla lähes vuosikymmenen ajan hovin nuori perhe. Kruununprinsessa Mary tuli osaksi sukua vasta vuonna 2004, kun Joachimin ja Alexandran avioliitto veteli jo viimeisiään.

Joachim oli ensimmäisen vaimonsa Alexandran kanssa valtavan suosittu Tanskassa.

Kreivitär Alexandran suosio palkittiin erossa tittelillä ja määrärahalla. Kruununprinsessa Mary puolestaan hurmasi nopeasti tanskalaiset ja täytti Joachimin ja Alexandran jättämän “huomiotyhjiön”.

Prinssi Joachim nai prinsessa Marien vuonna 2008. Prinssiperheeseen kuuluu yhteensä neljä lasta, kaksi Joachimin kummastakin avioliitosta.

Viime syksyn tittelikohun myötä Tanskan kuninkaallisen perheen suuri juhlavuosi loppui negatiivisissa tunnelmissa. © Kongehuset

Vuosien myötä muuttunut yhteiskunnallinen tilanne on kohdistanut arvostelua juuri prinssi Joachimin perheeseen. Ennen niin suosittu prinssi onkin 2020-luvun kuninkaallinen väliinputoaja, jonka rooliin ei ole löytynyt kunnollista ratkaisua.

Prinssiparin kommenttien perusteella he olisivat mielellään jääneet Tanskaan tekemään edustustehtäviä. Parille ei kuitenkaan ole onnistuttu luomaan luontevaa roolia osana kuningashuonetta eikä toisaalta myöskään selvästi sen ulkopuolella.

Tanskan hovin kohuissa yhtäläisyyksiä brittihovin tilanteeseen

Kuninkaallisbloggaajana näen paljon yhtäläisyyksiä Tanskan ja Britannian hovien tapahtumien välillä. Molemmissa maissa kyse on samanikäisten veljesten kilpailusta (vai pitäisikö sanoa selviytymisestä?) hyvin uniikissa tilanteessa.

Britanniassa prinssi Harryn sanotaan toistavan äitinsä prinsessa Dianan mediatemppuja, Tanskassa taas prinssi Joachim on ottanut mallia isänsä prinssi Henrikin käytöksestä. Kuningatar Margareetan puoliso ei tunnetusti sopeutunut täysin asemaansa naishallitsijan puolisona, eikä epäröinyt tuoda kokemaansa vääryyttä julki.

Lue myös: Tanskan prinssi Joachim kipuilee “varaperijöiden” ongelman kanssa, mutta miten paljon kuninkaallinen voi valittaa julkisesti?

Sisarusten välinen kilpailu on tietenkin lähtökohtaisesti epäreilua, sillä kuningasperheissä nuorempi sisarus on tuomittu kakkosen rooliin. Kaksilapsisissa perheissä, kuten Britannian ja Tanskan hoveissa, asetelma tuntuu korostuvan kohtuuttomasti.

Ei siis ole sinänsä ihme, että prinssi Joachim ja prinsessa Marie ovat turhautuneita asemaansa. Tanskan ja Britannian esimerkit ovat näyttäneet Euroopan kuningashuoneille, että jatkossa “varaperijät” eivät välttämättä enää tyydykään hiljaa kohtaloonsa.

X