Kotimaan matkakohde Kuopio - Kallaveden helmi on hurmaava kesäkaupunki

Kuopio tunnetaan erityisesti kalakukosta, Kallavedestä ja Puijosta, mutta kesäkaupungissa on tarjolla paljon muutakin: kahviloita, kulttuuria ja mukavia ihmisiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Risteily sisävesialuksella kruunaa kesäisen lomapäivän Kuopiossa.

Kuopio tunnetaan erityisesti kalakukosta, Kallavedestä ja Puijosta, mutta kesäkaupungissa on tarjolla paljon muutakin: kahviloita, kulttuuria ja mukavia ihmisiä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja-Terttu Yli-Sirniö

Paikallisten mielestä Kuopion tori on mualiman napa. Noudatetaan siis kaupunkilaisten vinkkiä, ja aloitetaan kesäpäivä aamukahvilla torilla. Samalla pääsee kuulemaan, kuinka savolainen viäntää toiselle.

Tori on vaikuttava varsinkin kokonsa puolesta. Sitä reunustavat rakennukset edustavat koko kaupungin ilmettä. Kuopio on nimittäin yksi niistä surullisenkuuluisista Suomen kaupungeista, joissa takavuosina oikein urakalla purettiin vanhoja puutaloja.

Torin laidan vanhempaa tyyliä edustavat vuonna 1886 valmistunut kaupungintalo ja sitä vastapäätä oleva kauppahalli, joka uusittiin pari vuotta kestäneen toriremontin yhteydessä. Vanhan kalahallin purkamisesta käytiin tuolloin iso kädenvääntö.

Kun kahvit on juotu, otetaan suunta kohti satamaa torin kulmalta lähtevää Kauppakatua pitkin.

Kanelin lämminhenkinen sisustus kutsuu kahville.

Sisävesille

Kauppakadun varrella sijaitsevat Kuopion taidemuseo ja komeassa jugendlinnassa Luonnontieteellinen museo.

Osoitteessa Kauppakatu 13 on ravintola, jota yhdenkään Kuopion kävijän ei pidä sivuuttaa: Muikkuravintola Sampo. Suomen parhaaksi tituleeratun muikkuravintolan voissapaistetut muikut perunamuusin kanssa vievät kielen mennessään. Kaupan päälle saa nauttia kansanomaisesta tunnelmasta ja sisustuksesta.

Kuopion matkustajasataman kahvilat ja ravintolat heräävät eloon varsinkin kauniilla säällä. Jos mieli tekee vesille, astu tunnelmallisen sisävesilaivaan ja risteile esimerkiksi Vaajasaloon, jossa on Alahovin viinitila tai läheiseen Saaristokaupunkiin. Jos aikaa on, M/S Puijolla pääsee päivittäin aina Savonlinnaan saakka.

Seuraavaksi lähdetään kuljeksimaan kaupungin kapeille pikkukaduille, jotka tunnetaan kuopiolaisittain rännikatuina.

Pronssinen Veljmies-patsas seisoo torilla kauppahallin vieressä.

Kesämenoja

Satamasta lähtee kapeankapea Vahtivuorenkatu, jonka päässä näkyvät Snellmaninpuisto ja tuomiokirkko.

Käänny Snellmaninpuiston kulmasta Kuninkaankadulle, jonka numerossa 14–16 sijaitsee maineikas VB-valokuvakeskus. Samassa talossa toimi 1800–1900-luvun taitteessa Victor Barsokevitschin valokuvastudio.

Valokuvakeskuksen tämän kesän näyttelyssä on esillä 50 National Geographic -lehdessä julkaistua valokuvaa.

Kuopio on myös perinteikäs kulttuurikaupunki. Vaikka se sijaitsi satojen kilometrien päässä pääkaupungin kulttuuripiireistä, 1800-luvulla kaupungissa vaikuttivat monet aikansa suomalaisen kulttuurin jättiläiset: J.V.Snellman, Minna Canth, Juhani Aho, Järnefeltin taiteilijasuku sekä von Wrightin taiteilijaveljekset, joiden koti, Haminalahden kartano, sijaitsee parikymmentä kilometriä kaupungin keskustasta.

Minna Canthin koti- ja liiketalo Kanttila odottaa kunnostusta.

J.V. Snellmanin koti toimii nykyään kotimuseona (Snellmaninkatu 19), mutta on kansallinen häpeä, ettei kukaan kunnosta Minna Canthin koti- ja kauppataloa Kanttilaa Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa.

Muuten Canthin elämään pääsee tänä kesänä tutustumaan teemakävelyillä, joita järjestetään torstaisin heinä–elokuussa. Lisätietoa saa Kuopion korttelimuseosta (Kirkkokatu 22). Museossa kannattaa pysähtyä muutenkin, sillä se on mainio paikka tutustua takavuosien puutaloelämään.

Kulttuuri-Kuopion alkukesään on jo pian 50 vuoden ajan kuulunut tanssitapahtuma Kuopio tanssii ja soi. Tämän vuoden festivaali käynnistyy keskiviikkona 14.6.

Kuopion viinijuhlat käynnistyvät sopivasti lomakauden alussa 30.6. Tänä vuonna maistellaan amerikkalaisia viinejä.

Ortodoksimuseo Riisassa ollaan pyhyyden portilla.

Katso kauas

Kuopion tunnetuin maamerkki on Puijon mäellä keskustan kupeessa sijaitseva näkötorni.

Puijon nykyinen torni on kolmas paikalle rakennettu näkötorni. Sen huipulta on upeat näkymät yli Kallaveden.

Kallavesi, Pohjois-Savon suurin järvi, on oleellinen osa Kuopiota. Kaupungin järvellistä identiteettiä vahvistaa myös asuntomessujen yhteydessä alkunsa saanut kaupunginosa Saaristokaupunki, jonne pääsee keskustasta maisematietä pitkin.

Kuopio on myös Suomen ortodoksikirkon keskus, ja siellä toimii Suomen ortodoksinen kirkkomuseo Riisa (Karjalankatu 1). Tänä kesänä museossa on esillä Pyhyyden portilla -näyttely, jossa suomalainen maalaustaide kohtaa bysanttilaisen uskon.

 Lue myös:

Lähimatkalla: Tampere tarjoaa mustaamakkaraa, musiikkia ja verkkaista kaupunkielämää

 Poikkea myös täällä

Ei ole ravintola Sammon muikkujen voittanutta.

  • Ei ole ihme, että kahvila Kaneli on toiminut samalla paikalla osoitteessa Kauppakatu 22 jo 12 vuotta. Oma leipomo valmistaa suolaista ja makeaa, omenatorttu on tuotteista suosituin. Kannattaa käydä jo sisustuksen vuoksi.

  • Urban on erinomainen lounasravintola. Pääruokana on kaksi vaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruoka. Lisäksi pieni alkukeitto ja jälkiruoka. Puijonkatu 15. Suljettu heinäkuussa.

  • Selkeälinjaisia ja elegantteja naisten vaatteita ja persoonallisia kenkiä myy uudehko Minada, Puijonkatu 17.

X