Lähde unelmalomalle - Tutustu kuuteen upeaan kohteeseen!

Matkoja on mukava suunnitella, mutta mihin oikeasti kannattaa lähteä? Poimimme matkamessuilta kuusi kohdetta, joissa on paljon nähtävää ja helppo liikkua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Chateau de Martainvillen 1400-luvulla rakennetussa linnassa on esillä Rouenin keramiikkaa.

Matkoja on mukava suunnitella, mutta mihin oikeasti kannattaa lähteä? Poimimme matkamessuilta kuusi kohdetta, joissa on paljon nähtävää ja helppo liikkua.
(Päivitetty: )
Teksti: Marjo Nevala

Aitoon Arabiaan

Kameleita aavikolla

Aavikon eläin kameli on yhä olennainen osa arabialaista kulttuuria.

Arabiemiraateissa lumouduin seuratessani, miten hiekka liikkui tuulen puhaltaessa. Autiomaahan rakennetun hotellin, Al Mahan terassilta aukeavaa näkymää olisin voinut tuijotella loputtomiin. Kontrasti lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevaan Dubaihin ja sen pilvenpiirtäjiin oli valtava.

Al Mahassa jokaiseen hotellihuoneistoon kuuluu oma uima-allas. Altaan reunalla aurinkotuolissa voi lueskella tai vaikka kiikaroida ympäröivällä luonnonsuojelualueella liikkuvia villejä eläimiä kuten oryx-antilooppeja.

Arabialaisesta vieraanvaraisuudesta tunnettu Al Maha tarjoaa kullekin vieraalle yksilöllistä palvelua tämän omien tarpeitten mukaan. Huoneistolla on jopa oma opas. Soitto vain ja vieraat haetaan golfkärryllä. Hotellin yhteydessä toimiva kylpylä räätälöi hoidot yksilöllisesti.

Huoneiston hintaan kuuluvat ateriat sekä retket kuten kävely, jonka aikana tutustutaan paikallisiin kasveihin. Al Mahaan voi tutustua myös päiväretkellä, mutta tulosta tulee etukäteen ilmoittaa.

Maisemia ihailemaan

Seine-joki virtaa laaksossa.

Seine virtaa Les Andelysin pienen, idyllisen kaupungin ohitse.

Matkustaminen on helppoa ja vaivatonta, kun lähtee Seinelle risteilemään. Yhtä juhlaa on sekin, että täysihoito kattaa ruoat ja juomat. Aamulla syödään buffasta, muulloin nautitaan pöytiin tarjoilluista aterioista.

Matalassa jokilaivassa on kaksi hyttikantta ja hyteissä isot ikkunat, joista jokivarren maisemia voi ihailla vaikka sängyssä pötkötellen. Ylimpänä on aurinkokansi.

Jokiristeilyllä, joka alkaa 12. elokuuta, koko Seine Princess -laiva on varattu suomalaisille. Oppaat puhuvat suomea ja kertovat matkan varren maisemista suomeksi.

Matka alkaa Helsingistä, josta lennetään Pariisiin. Pariisissa astutaan laivaan. Matkaan kuuluu koko päivän retki maihinnousurannikolle.

Patikoimaan vuorille

Patikointia vuoristossa

Koska retkeilykulttuuri on keskisessä Euroopassa vanhaa, patikkapolkujen varrella on ruoka- ja levähdyspaikkoja.

Luontomatkailun suosio on nousussa. Yksi suosituista kohteista on Slovakian Tatra, joka tunnetaan merkityistä reiteistään ja selkeistä kartoistaan. Retkeilykulttuuri Keski-Euroopassa on vanhaa. Poluilla vastaan tulee niin lapsia kuin vanhuksiakin.

Ryhmässä liikkuminen on hauskaa ja ryhmä tuo turvaa. Retken aikana patikoijat käyvät tunnelmallisissa ruokapaikoissa ja tutustuvat pieniin kyliin. Yöpymiskohteet ovat pieniä hotelleja upeiden maisemien äärellä.

Ikä ei estä lähtöä patikointimatkalle. Matkaoppaat huomioivat kävelijän kunnon ja voimavarat. Vaikka Slovakiassa liikutaan vuoristoisessa maastossa, eikä oma keho enää olisi nuoruuden voimissa, kävellen pääsee paikasta toiseen helppoja maisemareittejä pitkin.

Ennen lähtöä matkanjärjestäjä antaa tarkat ohjeet siitä, mitä pakata mukaan.

Jokaisella pitää olla varrelliset, nilkkaa tukevat vaelluskengät. Ilman niitä polulle ei ole asiaa. Sadevaatteet sekä lämpimät, reppuun mukaan pakattavat vaatteet ovat tarpeen, sillä ylhäällä vuorella voi olla viileämpää kuin alhaalla laaksossa. Aurinkolaseja ei saa unohtaa, ei myöskään juomapulloa eikä päähinettä.

Onnen maahan

Tiibetinbuddhalainen kulttuuri on värien, äänten ja tuoksujen kulttuuria.

Jos terveyttä ja matkustushalua riittää, voi suunnata hieman pidemmälle, itään. Kiina kiehtoo. Sen suurkaupungit ovat valtavia ja erilaisista tutustumiskohteista on vaikea valita. Yksi houkuttelevimmista löytyy Lounais-Kiinasta.

Muistatteko kirjailija James Hiltonin romaanin Sininen kuu? Romaanista löytyy kuvitteellinen onnen ja harmonian tyyssija Shangri-La, mutta niin löytyy Kiinastakin. Kiinan Shangri-La on entiseltä nimeltään Zhongdian. Vuodesta 2011 alkaen se on tunnettu tällä uudella nimellään.

Maisemat ovat karun kauniita. Tiibetinbuddhalainen kulttuuri rukousmyllyineen on elämys, eikä rauhallinen elämäntapa pane päätä niin pyörälle kuin maan miljoonakaupungit.

Kreikkalaiselle saarelle

Korfun saaren rantamaisema.

Kreikkalainen ruoka sekä turkoosi merivesi ovat monelle syy lähteä esimerkiksi Korfun saarelle. @ISTOCK

Unelmoitko sinisenä kimmeltävästä merestä? Paikkasi on silloin Korfun saari, joka sijaitsee Joonianmeressä, aivan Manner-Kreikan kyljessä.

Saaren karu pohjoisosa on vuoristoinen. Etelämmässä viiniviljelmät, hedelmä- ja oliivitarhat kumpuilevat maanmuotojen mukaan.

Upeiden maisemien lisäksi saarella on runsaasti nähtävää. Noin kymmenen kilometrin päässä pääkaupungista Korfusta on Itävallan keisarinnan Elisabetin eli Sissin palatsi. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvassa Korfun vanhassa kaupungissa päivä kuluu leppoisasti museosta toiseen kävellen. Päiväreissulle voi lähteä vaikka Manner-Kreikkaan, josta löytyvät jättimäisten kivipaasien päälle rakennetut Meteoran luostarit.

Kreikkalainen ruoka vie kielen mennessään. Korfulla pastitsada on yrtein ja kanelilla maustettu makaroniruoka, jossa pennemakaronien lisäksi on naudanlihapaloja tomaattikastikkeessa. Todellista slowfoodia on myös bourdeto, vuoassa pitkään valkoviinissä haudutettua kalaa.

Paikalliset herkut kuten viinit, vuohen- ja lampaanmaidosta tehdyt juustot, oliivit sekä qumkvatti-marmeladit ovat hyviä tuliaisia.

Hiljaisuus kutsuu

Pohjois-Karjalasta löytyy lomakohteita, joissa lomailija voi osallistua maalauskurssille.

Pohjois-Karjalassa, Saimaan rannalla ollaan lähellä luontoa, keskellä tuulen suhinaa ja lintujen laulua. Järvellä soudellessa ei tarvitse erityisesti ponnistella rentoutuakseen. Innokkaille valokuvaajille riittää paljon kuvauskohteita.

Mökkikansana suomalaiset tuntevat mökkeilyn taian. Kaikilla ei kuitenkaan ole omaa mökkiä tai mahdollisuudet siellä olemiseen ovat esimerkiksi liikuntaesteiden tähden vähentyneet. Ei huolta, sillä esimerkiksi Rääkkylästä löytyy viiden tähden esteetön huvila, jonne pääsee autolla.

Rääkkylässä lomalainen voi osallistua rentoutusharjoituksiin, mutta myös leipoa karjalanpiirakoita, lähteä retkelle eväät reppuun pakattuna tai vaikka opetella soittamaan kanteletta. Paikallisella kyläkoululla toimii kuntosali, jossa saa käydä ja tutustua samalla välittömiin karjalaisiin.

X