Matkavinkkejä Wieniin: Poikkea kahvilassa, jossa Lenin ja Trotski suunnittelivat vallankumousta

Wien on valssin ja eurooppalaisten kahviloiden pääkaupunki. Lähes jokaisella vanhalla kahvilalla on oma kiehtova tarinansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tarjoilijoiden klassiseen työasuun kuuluu takki tai liivi ja valkoinen paita.

Wien on valssin ja eurooppalaisten kahviloiden pääkaupunki. Lähes jokaisella vanhalla kahvilalla on oma kiehtova tarinansa.
(Päivitetty: )
Teksti: Adrián Soto

Wienin keskustaan on ilmestynyt monia amerikkalaisia ja italialaisia kahvilaketjuja, mutta vanhat paikalliset kahvilat pitävät tiukasti pintansa.

Kaupungissa toimii arviolta 580 kahvilaa ja lähes 300 konditoriaa, joilla on myös A-oikeudet. Ne kilpailevat keskenään yhtä kiivaasti kuin kahvilatkin.

Kahvilat ovat pitkään olleet wieniläisille eräänlaisia temppeleitä, joissa istutaan keskimäärin kolme tuntia päivässä. Siellä tavataan tuttuja, sukulaisia ja yhteistyökumppaneita, luetaan lehtiä, puhutaan politiikasta, kulttuurista ja gastronomiasta.

Jos wieniläiseltä tiedustelee mukavaa kahvilaa, hän ottaa asian tosissaan ja voi kahvilan nimen lisäksi kertoa jopa perustelut suositukselleen.

Kahvila on niin vahva instituutio, että tunnetut poliitikot, kulttuurivaikuttajat ja muut julkkikset saavat lempikahviloissaan aina oman nimikkopöydän.

Tarinan mukaan turkkilaiset piirittivät Wieniä 1600-luvun loppupuolella.

Armenialainen kauppias Kolschitzky kävi kauppaa rintamalinjojen molemmilla puolilla ja ilmoitti puolalaisten kuninkaalle Wienin ahdingosta.

Puolalaiset tulivat wieniläisten avuksi, ja kaupunki vapautui. Palkinnoksi Kolschitzky sai luvan avata kaupungin ensimmäisen kahvilan Pyhän Tapanin tuomiokirkon vieressä.

Monet klassikkokahvilat ovat toimineet reilusti yli sata vuotta, ja ne valmistavat leivoksia vanhojen salaisten reseptien mukaan.

Kahviloiden sisustuksessa käytetään paljon marmoria. Tarjoilijoiden pukukoodi on tyyliltään klassinen. Siihen kuuluvat tumma takki tai liivi ja valkoinen paita.

Henkilökunta on tärkeä osa menestyksekästä instituutiota. Tarjoilijat ovat rauhallisia eivätkä hermostu edes silloin, kun sisään eksyy huonosti käyttäytyviä matkailijoita.

Kuin kirkkosali

Café Central sijaitsee Wienin entisen pörssin tiloissa. Vuodesta 1876 lähtien toiminut kahvila on ollut yksi kaupungin politiikan ja kulttuurin näyttämö.

Kerrotaan, että Lenin ja Trotski suunnittelivat täällä Venäjän vallankumousta, ja että nuori ja köyhä Adolf Hitler kävi myymässä maalauksiaan kahvilan asiakkaille.

Korkeat, jättiläismäiset goottilaispylväät tuovat mieleen kirkkosalin. Takaseinältä katselevat Itävalta-Unkarin keisari Franz Joosef ja keisarinna Elisabet. Keskellä salia on piano, joka soi arkipäivisin viiden jälkeen.

Kahvilassa on paikallisen runoilijan Peter Altenbergin patsas. Hän teki kahvilasta lähes oman kotinsa. Kunniavieraista voi mainita muun muassa nimet Franz Kafka ja Sigmund Freud.

Hyvä wieniläinen kahvi ison kakkupalan kera maksaa 9 euroa, ja lounaankin saa alle 20 eurolla. Yksi kahvilan bravuureista on tryffelikakku.

Herrengasse 14 Strauch gassen kulmassa.

tcafecentral1802_8000

Kuva: Café Central

Mozartin makuun

Café Mozart sijaitsee Oopperatalon takana Albertina-aukiolla. Sen iso terassi on kaupungin must-paikka. Itse Wolfgang Amadeuskin kävi täällä kahvilla.

Myöhemmin aukiolle pystytettiin Mozartin patsas, mutta nyt se on siirretty Wienin kaupunginpuistoon.

Salia valaisevat mahtavat kristallikruunut ja seiniä koristavat komeat peilit. Tarjoilijat ovat aina rauhallisia, tapahtuipa mitä tahansa. Oopperailtoina kahvilassa käy paljon musiikinystäviä alkuillasta, ja näytöksen jälkeen siellä voi nähdä oopperadiivoja ja kuuluisia tenoreja. Yksi kahvilan bravuureista on tafelspitz-naudanlihapata.

Albertinaplatz 2.

mozart-08_02

Kuva: Café Mozart

Kohtuuhintainen

Yksi Wienin vanhimmista kahviloista sijaitsee vastapäätä keisarillista palatsia. Se on paikallisten suosiossa, koska hinnat ovat pysyneet kohtuullisina. Tomaatti-mozzarella-basilika-salaatti maksaa 7,40 euroa ja 16 senttilitraa viiniä 3,70 euroa.

Griensteidl on suosittu myös siksi, että se sijaitsee aukiolla, jolta pääsee Wienin tärkeimmille kauppakaduille Kohlmarktille ja Grabenille. Vastapäätä kahvilaa toimii maailmankuulu espanjalainen ratsastuskoulu. Esitykset ovat joka aamu kello 11. Aikuisten lippu maksaa 16 euroa, alle 16-vuotiaan 8 euroa.

Michaelerplatz 2.

ML1503_01534

Kuva: Adrián Soto

Silmäätekevien suosiossa

Mahtava kahvila-ravintola Landtmann sijaitsee parlamenttia vastapäätä kansallisteatterin takana. Kahvila on tällä hetkellä päivisin poliitikkojen ja liikemiesten kokoontumispaikka, illalla siellä viihtyvät teatteri-ihmiset.

Landtmann oli Sigmund Freudin kantapaikka, ja siellä viihtyi myös Hollywood-tähti Burt Lancaster kaupungissa työskennellessään. Kahvila on toiminut vuodesta 1873. Upeisiin puitteisiin nähden paikka on melko edullinen. Esimerkiksi tartar-pihvi maksaa 14 euroa. Keittiön loistavinta antia ovat Apfelstrudelomenakakku ja Wieninleike.

Universitätsring 4.

cafe-landtmann-05

Kuva: Café Landtmann

Sacher-kakun tarina

Itävaltalaisista konditorioista kuuluisin on Demel, joka on toiminut vuodesta 1786 ja palveli aikoinaan keisaria. Demel sijaitsee suuren Kohlmarkt-kauppakadun alkupäässä lähellä keisarillista palatsia. Jos pitää leivoksista ja makeasta, tämä on oikea valinta. Asiakkaat pääsevät kurkistamaan, kun kondiittorimestarit työskentelevät lasin takana.

Wienin kuuluisa konditoriasota puhkesi 1930-luvulla. Itävalta-Unkarin tunnetun diplomaatin, prinssi von Metternichin lempileivos oli Sacherkakku, jota hän sai maistaa hotelli Sacherissa. Perinteisessä wieniläisessä suklaakakussa on kerros aprikoosihilloa sekä suklaakuorrutus. Sacher-hotellin perilliset taistelivat saadakseen yksinoikeuden kakun nimeen, joka oli jossakin vaiheessa siirtynyt Demelille. Kiista ratkaistiin kompromissilla siten, että hotelli kirjoittaa kakun nimen yhtenä sanana väliviivan kanssa ja Demel kahtena.

Demelin henkilökunta on pelkästään naisia. Konditorian pohjakerroksessa toimii marsipaanimuseo.

Kohlmarkt 14.

ML1503_01538

Kuva: Adrián Soto

X