Ihan totta aluehallintovirastot hei nyt: Avatkaa futiskatsomot yleisölle

Aluehallintovirastot, ministerit ja muut päättäjät hei, jalkapallokansa on kummissaan ja vailla vastauksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

HJK ja KuPS kohtasivat Olympiastadionilla lauantaina 8. toukokuuta Suomen Cupin finaalissa ilman yleisöä. Olympiastadionille mahtuu, tai mahtuisi, noin 36 000 katsojaa.

Aluehallintovirastot, ministerit ja muut päättäjät hei, jalkapallokansa on kummissaan ja vailla vastauksia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

No niin aluehallintovirastot elikkäs avit, tämä viesti on teille: Futiskatsomot auki koko Suomessa, rajatusti ja hallitusti, nyt heti kiitos. Näin tehtiin viime kesänä ja tänä kesänä sille on perusteita entistä enemmän.

Kesä on tullut ja ihmiset viihtyvät nyt ulkona. Väkeä riittää puistoissa, kaupoissa, baareissa ja terasseilla.

Lähi- tai automarkettiin tai kauppakeskukseen saa lapata sisään porukkaa kuinka paljon tahansa. Terdelle ja baariin voi lähteä kavereiden kanssa viettämään vaikka synttäribileitä ja jatkaa siitä jonkun kämpille.

Tämä kaikki on ilmeisesti katsottu riittävän turvalliseksi toiminnaksi näinä korona-aikoina. Muutenhan se olisi kiellettyä?

Mutta futismatsissa käyminen, se on kuulkaa vaarallista ja vastuutonta puuhaa. Sitä ei pidä ihmisten harrastamaan.

Kuusi sisään, tuhannet ulos

Helsingissä HJK ja HIFK pelaavat noin 10 700 henkilöä normaalioloissa vetävällä areenalla. Tampereella Ilves pelaa Ratinan stadionilla, jonka katsomot vetäisivät 16 800 ihmistä. Turussa Interin kotistadionille mahtuisi pitkälle yli 9000 katsojaa.

Silti vielä 17.5. ollaan tilanteessa, jossa näille stadioneille saa maksavia asiakkaita ottaa sisään 6 (kuusi). Suurempi määrä kun ei ole tässä koronatilanteessa turvallista.

Huh huh.

Ei ole logiikkaa nyt tässä.

Minä rakastan suomalaista seurajoukkuejalkapalloa ja Veikkausliiga on sen korkein taso. Uskon, että Veikkausliiga on Suomessa asuvalle suomalaiselle paras mahdollinen sarja seurattavaksi.

Veikkausliigasta ei tartuntaketjuja

Viime kesänä globaali koronapandemia oli aivan yhtä lailla Suomen ja Euroopan riesana. Yleisöä kesän 2020 Veikkausliigan peleihin saatiin ottaa rajatusti sisään koko kauden, ja yleisömäärä pyöri jatkuvasti 2000 molemmin puolin.

Ja arvatkaa mitä?

Viime kesän Veikkausliigan matseista ei lähtenyt liikkeelle yhtään tunnettua tartuntaketjua.

Nyt reilusti yli 2,1 miljoonaa suomalaista on saanut koronaa vastaan ensimmäisen rokoteannoksen ja – toisin kuin viime kesänä – kansalaiset ovat tottuneet maskipakkoon.

Silti kukaan – Veikkausliiga, seurat tai media – ei ole kunnolla perillä siitä, milloinkohan esimerkiksi HJK, HIFK, Ilves tai Inter saisivat stadioneilleen vaikkapa 500 saati 1000 katsojaa. Suuremmasta määrästä en tässä vaiheessa kesää uskalla edes unelmoida.

Soitin viimeksi 12. toukokuutta Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaalle, ja kysyin, että milloin Veikkausliigan matseihin saadaan yleisöä. Hän ei tietenkään osannut antaa tarkkaa näkemystä. Marjamaa (sekä Veikkausliigan seurat) ottaa vastaan aluehallintoviraston ja valtioneuvoston ohjeita – olivat ne sitten keskenään ristiriitaisia tai eivät – ja toimii niiden mukaan.

Seitsemän päätöksentekijää

Futiskatsomoiden avaamisesta ja sulkemisesta päättää viime kädessä alueen aluehallintovirasto. Niitä on Suomessa seitsemän.

Aluehallintovirasto päättää, voiko yleisötapahtumiin päästää yleisöä.

Eri aluehallintovirastot tekevät yleisötapahtumista erilaisia päätöksiä sen mukaan, onko alueella meneillään epidemian kiihtymis- vai leviämisvaihe.

Aluehallintovirastot tekevät päätöksensä tartuntatautilakiin pohjaten, mutta sitä lakia on jo epidemian aikana kyetty muuttamaan tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Toistaiseksi ei kuitenkaan suotuisasti jalkapallon kannalta.

Ja, jotta oltaisiin reiluja, täytyy tietenkin sanoa, etteivät päättäjät ihan vain jalkapalloyhteisön kiusaksi pidä katsomoita suljettuina. Päättäjillä on myös hyviä syitä.

Eräs villi kortti joka rajoituksiin vaikuttaa, on koronaviruksen muunnosten leviäminen. On brittivarianttia, eteläafrikkalaista muunnosta ja nyt viimeksi intialaista.

Niin kauan, kun ei ole varmuutta siitä, onko esimerkiksi intialaismuunnos yhtään saatavissa aisoihin, on ymmärrettävää, että aluehallintovirastot eivät uskalla avata katsomoita kunnolla.

No, kaikesta huolimatta eteenpäin ehkä mennään pienin askelin. Nyt esimerkiksi Oulussa on epidemian kiihtymisvaihe, ja viime lauantain otteluun seura sai ottaa sisään 400 katsojaa, kun Raatin stadion oli sopivasti sitä varten lohkottu. Ottelussa ilmoitettiin olleen 379 katsojaa. Kuopiossa nähtiin samaan aikaan jo 650 katsojaa.

Sanna Marin katsomoon

Lauantaina 15. toukokuuta Veikkausliiga julkaisi tiedotteen, jossa se kutsui pääministeri Sanna Marinin ja peruspalveluministeri Krista Kiurun vieraaksi mihin tahansa Veikkausliigan otteluun tutustumaan siihen, kuinka ottelutapahtuma voidaan järjestää turvallisesti.

Jo samana päivänä Marin vastasi, että kiitos kutsusta ja tulen mielelläni.

”Kun rokottaminen edistyy entistä ripeämmin ja koronatilanne jatkaa suotuisaa kehitystä, niin pääsemme kesällä rajoituksista eroon”, hän jatkoi ja käytti vielä perään aihetunnistetta eli tutummin hashtagia #kuningaslaji.

Tämä on sinänsä positiivisesti, mutta lopulta aika epämääräisesti sanottu. Rokotuksethan edistyvät joka päivä ja mielestäni kesä on jo nyt, ja aivan viimeistään kesäkuun alkaessa.

Marin ei tietenkään yksin voi futiskatsomoista päättää, mutta hänen sanoillaan on suuri painoarvo. Eli tarkoittaako Marin, että futiskatsomoihin pääsee kesäkuussa? Juhannuksena? Heinäkuussa? Vai vasta silloin, kun joskus pääsemme eroon ylipäätään kaikista rajoituksista?

Konkretiaa peliin nyt.

 

17.5. pelattavaan HJK vs FC Lahti -otteluun ei oteta sisään yleisöä lainkaan.

Lue myös: Veikkausliiga 2021: Seuran mies ennustaa marssijärjestyksen jo nyt – mitaliehdokkaat täysin selvät

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen jutut tästä linkistä

X