Veikkausliiga 2021: Seuran mies ennustaa marssijärjestyksen jo nyt – mitaliehdokkaat täysin selvät

Veikkausliiga 2021 tarjoilee kolmen kerroksen väkeä: Selkeät mitalisuosikit, laaja keskikasti sekä tarjokkaat putoamiskamppailuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Interin Timo Furuholm, HJK:n Filip Valencic ja Ilveksen Eetu Vertainen vastaavat joukkueidensa maalinteosta. Kun verkko heiluu, joukkue kiipeää ylöspäin sarjataulukossa.

Veikkausliiga 2021 tarjoilee kolmen kerroksen väkeä: Selkeät mitalisuosikit, laaja keskikasti sekä tarjokkaat putoamiskamppailuun.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Jalkapallon Veikkausliiga 2021 starttaa lauantaina 24. huhtikuuta.

Sarjan ylivoimainen kultamitalisuosikki on HJK, ja yhtä selviä ehdokkaita muille mitalisijoille ovat KuPS ja Turun Inter.

Sarjanousijat AC Oulu ja KTP ovat todennäköisimmät seurat putoamiskamppailuun, mutta tähtien ollessa heille suotuisat, muutama vakiintuneempikin liigaseura saattaa vielä pelata itsensä Oulun ja Kotkan seuraksi peräpään taisteluun.

Nyt urheilublogi Seuran mies kertoo, mikä on Veikkausliigan sarjataulukon lopullinen järjestys.

 

1 HJK

Sarjaan on vain yksi selkeä mestariehdokas, ja se on HJK. Viime kausi päättyi tuplamestaruuteen, joten tällä kaudella nähdään paluu europeleihin ja samalla kotimaassa vähimmäistavoitteena on tuplamestaruuden uusiminen.

Seura on resursseiltaan Suomen paras ja tänä vuonna joukkuekin on koottu montaa aiempaa vuotta tasapainoisemmin. Kalliita arpoja on vähän, tunnettua hyvää liigalaatua paljon.

Toivottavasti viime kaudella pahoin loukkaantunut Janne Saksela saa pelattua tänä kesänä ehjän kauden. Jos näin käy, hänellä on runsaasti potentiaalia tuottaa Klubille upeita syöttöjä ja nousuja. Terveenä liigan eliittiä. Riskin veljekset Riku ja Roope ovat maajoukkuetasoa. Filip Valencic tehnee tehokkaasti tuhojaan tuttuun tapaan.

Ainoa pieni kysymysmerkki on maalivahtiosasto, jolta löytyvät aiemmin Britannian U23-sarjoja kolunnut Hugo Keto sekä ruotsalainen Jacob Tånnander. Jos hörppäyksiä tulee samoin kuin harjoituskaudella, lähteekö seura maalivahtiostoksille?

 

2 KuPS

Kuopiolaisten kaksi edellistä kautta ovat tuoneet seuralle kultaa (2019) ja pronssia (2020). Lisäksi viime kesän seikkailu Euroopan kentillä sujui todella mukavasti. Voittoja tuli ja sitä myötä reilut miljoona euroa erilaisia bonuksia ja korvauksia.

Seuran pääomistaja on miljonääri, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti ja valmentajana ehkä kovin kotimainen valmentaja tällä hetkellä, Simo Valakari. Kun kovan rosterin suurin tähtikin on vielä oma kasvatti Urho ”Tulitukka” Nissilä, on KuPSilla kaikki hyvin. Lasketaan mukaan vielä upea kannattajayhteisö niin kuopiolaiset ovat itsestään selvästi Klubin suurin haastaja. Ja vain pari päivää ennen kauden alkua KuPS ilmoitti vielä muutamasta uudestakin vahvistuksesta, kun muun muassa Veikkausliigan ystäville erittäin tuttu Lucas Rangel palaa Kuopioon.

Europelejäkin on tarjolla jälleen ja Suomen cupin finaali pelataan toukokuussa. Tiiviillä kaudella jää nähtäväksi, kuinka kokoonpano kestää vaativan rytmin rasitukset.

 

3 Inter

Jotenkin on päässyt käymään sillä lailla, että edelliset kaksi kautta Turun Inter on pelannut itsensä hopeasijalle, mikä siis on aivan todella kova ja loistava suoritus. Turussa varmaan ottaa päähän, että kulta on lipsunut läpi sormien, mutta hei – kyllä kaksi hopeaa putkeen kertoo vastaansanomattomasti laatuseurasta. Rahalla saa!

Veikkausliiga 2021 on sillä mallilla, että eiköhän Turussa olla kolmatta kautta putkeen erittäin lähellä mitalia, ainakin valmentaja Jose Riveiro ja kapteeni Timo Furuholm ovat kumpikin täysin valmiita johdattamaan seuran mitalijuhliin. Toisaalta, jaksetaanko Interissä enää intohimolla juhlia hopeaa tai pronssia?

Hyökkäyspari Furuholm-Benjamin Källman on sarjan timanttisinta kärkeä. Saa nähdä vastustaja kuinka oma verkko heiluu.

 

4 Honka

Selvimmän mitalikolmikon perään on neljänneksi vaikea nimetä muita kuin Espoon Honka. Tylsä valinta, mutta HIFK:lla, FC Lahdella, Ilveksellä, FC Hakalla ja etenkään SJK:lla ei vain riitä espoolaisten ohittamiseen.

Maalivahti Tim Murray on eräs sarjan parhaista maalivahdeista, ellei peräti paras. Hongalla on erinomainen liigavalmentaja, tasaisen hyvä joukkue ja hieno kannattajayhteisö. Se, mitä puuttuu, on stadion ja Espoon sekä espoolaisten tuki. Ja se on kyllä aika paljon puutetta. Veikkausliiga 2021 on sarja, jossa seuran ja joukkueen tulisi olla samaa tasoa.

 

5 HIFK

Kuten Hongalta, myös HIFK:lta puuttuu stadion. Seuralla on kenties liigan suurin määrä aktiivikannattajia, mutta niin sanotut tuularit eli peruskannattajat lähes loistavat poissaolollaan. Tavallaan voi sanoa, että kannattajaryhmä Stadin Kingien ulkopuolella kannatusta vaikuttaa olevan hyvin vähän.

HIFK on kärsinyt toimistolla ja kabineteissa omituisista raha- ja omistajasekoiluista, mutta nämä ongelmat on ehkä hyvällä tuurilla selätetty nyt ainakin kesän ajaksi.

Vaihtuvuus on jälleen kerran kovaa, mutta silti joukkue on jälleen kerran liigatasolle nimekäs. Esimerkiksi Moshtagh Yaghoubi, Sakari Tukiainen, Erikson Carlos, Matej Hradecky, Sakari Mattila, Hannu Patronen ja Jukka Halme kelpaisivat monen muunkin seuran avaukseen. Millä keinoin hyvinkin vähävaraiselta, paikoin jopa persaukiselta vaikuttava seura raapii kasaan hyvän nimilistan joka vuosi?

 

6 FC Lahti

Radiomastot, lihamuki ja Jari Litmanen. Mitäs muuta, no Torvi, Reipas, Kyykkä ja Pasi Nurminen. Näistä on Lahti tehty.

Hyviä hankintoja maalivahti Antonio Reguero, Hongasta saapunut Javi Hervas ja Irlannin liigaa viime kauden pelannut joka paikan pelaaja Teemu Penninkangas. Siihen päälle Kari Arkivuo, Timi Lahti, Mikko Viitikko, Matti Klinga ja Jasin Assehnoun, niin Lahdessahan on nippu, joka saattaa hyvälle päälle sattuessaan hätyytellä jopa pronssisijaa.

Tällä miehistöllä täytyy olla vähintään kuudes. Tosin eihän sillä nyt aivan kauhean suurta väliä ole, että onko neljäs vai kymmenes, jos ei tule mitalia, eikä joudu karsimaan tai putoamaan.

 

7 Haka

Veikkausliigaan viime kaudeksi pitkän tauon jälkeen takaisin noussut Haka säilyi ilman karsintoja, eli kausi meni hyvin.

Nyt seura parantaa kymppisijasta, ja tasainen joukkue jättänee taakseen nousijoiden lisäksi kestoalisuorittajan SJK:n, ailahtelevan Pirkanmaan paikalliskamppailijan Ilveksen, uudet nousijat sekä sipsisaaren joukkueen.

Sijoituksen paranemisesta vastaa kaksi kulmakiveä: Valmentaja Teemu Tainio on mainio johtaja ja maalinsuulle tullut Mika Hilander huutaa puolustuslinjan kuntoon.

 

8 Ilves

Monivuotinen ykkösmolari Mika Hilander, 37, lähti Valkeakosken Hakaan, ja tilalle hankittiin 20-vuotias Rasmus Leislahti, joka tuli Tampereelle Hongasta.

Ensi alkuun ajattelin, että Ilves iski tässä kultasuoneen, sillä olihan Hilanderilla jo ammattilaisurheilijaksi ikää ja toisaalta Leislahti oli kolunnut nuorisomaajoukkueita EM-kisoja myöten. Alkuvuoden Suomen Cupin ja harjoitusotteluiden perusteella on kuitenkin näyttänyt siltä, että Ilveksen maalivahtitilanne on heikentynyt. Veikkausliigaan otteita pitäisi parantaa pykälällä, sillä Ilveksellä ei ole varaa antaa vastustajille helppoja maaleja.

Hyökkäyksessä eniten odotetaan tietysti Klubista tulleelta 21-vuotiaalta Eetu Vertaiselta, jonka otteita varmasti koko Veikkausliigaa seuraavaa yhteisö tarkkailee suurella mielenkiinnolla. Potentiaalia pitäisi olla pommittaa maaleja paljonkin.

Kaikkiaan Ilveksen miehistössä on käynyt kova turbulenssi. Lähtijöitä ja tulijoita on suuri määrä kumpaankin suuntaan. Vertaisen ohella HJK-taustaiset Teemu Jäntti ja Kalle Katz etsivät uutta nostetta uralleen Ilveksestä. Tamperelaisten viime kauden miehistöstä ulkomaille lähtivät Naatan Skyttä ranskalaiseen Toulouseen, Lauri Ala-Myllymäki italialaiseen Veneziaan ja Maksim Stjopin tanskalaiseen Nordsjällandiin. Kun vielä Jair ja Janne Saksela saivat sopimukset Klubista ja Diogo Tomas ja Iiro Järvinen KuPSista, etsii Ilves riveistään nyt monia uusia vastuunkantajia.

Joukkue on täynnä nykyisiä ja entisiä U21-maajoukkueiden pelaajia, mutta miten se riittää miesten korkeimmalle sarjatasolle?

 

9 IFK Mariehamn

Ahvenanmaalla juhlittiin Suomen mestaruutta syksyllä 2016. Eihän siitä ole kuin muutama vuosi, mutta henkisesti ja kulttuurillisesti ero on valtava. Nyt saarella ei ole lähimainkaan samanlaista yllätyspotentiaalia, vaan taso on nyt tyyliä ynnä muut.

Älkää ymmärtäkö väärin, ei IFKM ole koskaan mikään heittopussi, on kova kotonaan ja hakenee vieraistakin monta tasuria ja nihilistisiä maalin voittoja. Mutta silti, ei joukkue myöskään ennakkosuosikkina kovin moneen peliin lähde.

Joukkueen riveissä on kyllä monta kiinnostavaa tai vähintään Veikkausliigasta aiemmin tuttua nimeä, mutta esimerkiksi Emile Paul Tendengistä taitaa olla jo vuodet ajaneet ohi, Mikko Sumusalon parhaat saavutukset takanapäin ja Vahid Hambo ikuisen lupauksen statuksella.

Perusosaaminen riittänee kaikesta huolimatta pitämään seuran poissa putoamiskamppailusta.

 

10 SJK

Tempoilevaa on. Kärsivällisyyttä ei ole. Pelaajia ja ennen kaikkea valmentajia tulee ja menee.

Tässä on nyt mennyt tosi monta kautta putkeen, että SJK on lähtenyt kauteen suurin menestysodotuksin, ja tosi monta kertaa ne odotukset ovat jääneet haaveiksi. Seuralla on hieno stadion ja mukavasti Suomen mittapuulla varallisuutta, mutta nimenomaan niihin nähden urheilullinen puoli sakkaa koko ajan. En näe, että alkava kausi toisi siihen mainittavaa parannusta. SJK ei pelaa mitaleista. Taaskaan.

Veikkausliiga 2021 ei ole seuralle mikään vedenjakaja, sillä periaatteessa Seinäjoella on varaa olla alisuorittaja vielä pitkään.

Hyökkäyksessä Tuco on edelleen kova panemaan palloa pussiin, jos peluutetaan sopivasti sopivien pelikaverien kanssa sopivalla taktiikalla.

 

11 AC Oulu

Erittäin mielenkiintoinen paluu Veikkausliigaan. Oulu on tärkeä kaupunki koko sarjalle ja totta kai toivon seuran säilymistä liigassa. Se on kuitenkin kovan työn ja taistelun takana.

Kausi Ykkösessä oli seuralle ja joukkueelle mahtava, nyt ollaan täysin uuden haasteen edessä. Toivotaan, että matseihin saadaan mahdollisimman pian yleisöä ja kansa täyttää Raatin stadionin koko ajan lähelle maksimikapasiteettia. Toiveena olisi itsekin päästä kauden aikana peli Oulussa näkemään ja kokemaan.

Mukavaa on, että Rafinha tekee paluun Veikkausliigaan. Joitakin vuosia sitten hän sanoi minulle haastattelussa, ettei aio jalkapallon pelaamista koskaan. Että eräänä päivänä, kun hän ei enää saa ammattilaissopimusta, hän jatkaa silti jossakin alasarjajoukkueessa. Syyksi hän kertoi sen, että on brasilialainen. Upea mentaliteetti!

Rafinhan lisäksi esimerkiksi Anselmi Nurmela, Jarkko Hurme, Niklas Jokelainen ja Obed Malolo ovat enemmän tai vähemmän tuttuja nimiä, joiden varaan joukkue voi laskea toiveita.

Oulun täytyy ottaa pisteitä alusta alkaen, että hyvä henki ja hyvien asioiden kierre syntyy ja pysyy yllä sekä joukkueessa että koko yhteisössä.

Lähtökohtaisesti Oulu täytyy asettaa putoamiskamppailuun, mutta periaatteessa eväitä on suoraankin säilymiseen. Kymppisija olisi oululaisilta oikein hyvä suoritus.

 

12 KTP

Ei kai viime kauden alussa kukaan oikein edes Kotkassa osannut odottaa, että kun Veikkausliiga 2021 alkaa, KTP on siellä maukana. Mutta koska jalkapallossa sarjat ovat auki ja niissä liikutaan pelaamalla ylös ja alas, täällä se vain Kotka on ilonamme jälleen kerran!

Ykköseen upea miehistö kuitenkin kalpenee kaikille muille vertailussa. KTP on täten ikävä kyllä suurin suosikki suoran putoajan paikalle. Haluan kuitenkin kuvitella Arto Tolsan haamun kannattelevan seuran jollain keinolla vielä seuraavallekin Veikkausliigan kaudelle.

Jos David Ramadingaye, Thomas Agyiri, Johannes Laaksonen, Antti Mäkijärvi ja Aleksi Tarvonen onnistuvat kaikki yhtä aikaa monessa ottelussa kykyjensä ylätasolla, KTP raapii kohtuullisen määrän pisteitä. Joka tapauksessa KTP ylittää viime kauden jumbon pistemäärän.

 

Veikkausliiga 2021 on paras sarja suomalaiselle jalkapallon ystävälle. Nähdään peleissä heti kun katsomot jälleen aukeavat.

 

Lue myös: Arto Tolsa oli tähti ja legenda, jonka elämänlangan katkaisi vain 43-vuotiaana alkoholi

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

Lue myös: Jalkapallon Suomen Cup on unohdetuin arvokisa – Mikä palauttaisi suosion?

Lue myös: Suomen Pankin Olli Rehn pureskeli HJK:n ja Ilveksen talousluvut – Junnufutis tuottaa Suomelle jopa yli 100 miljoonan euron hyödyt

X