Kolumni: Netflix esittää, kun 58-vuotias Mike Tyson kohtaa 27-vuotiaan Jake Paulin, mutta mitä siitä pitäisi ajatella?

Mike Tyson vastaan Jake Paul. Onko tämä urheilua, viihdettä, tappelu vai jonkinlainen ovela huijaus?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mike Tyson (vas.) ja Jake Paul ottelunsa lehdistötilaisuudessa 16. toukokuuta.

Mike Tyson vastaan Jake Paul. Onko tämä urheilua, viihdettä, tappelu vai jonkinlainen ovela huijaus?
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Heinäkuun 20. päivä Yhdysvaltojen Teksasissa käydään omituinen ja hämmentävä nyrkkeilyottelu, joka kuitenkin kieltämättä on myös mielenkiintoinen.

Siinä kohtaavat 27-vuotias yhdysvaltainen Jake Paul ja 58-vuotias yhdysvaltalainen Mike Tyson. Ottelun esittää suoratoistopalvelu Netflix. Tämän hetken tietojen mukaan ottelu kuuluu tavalliseen Netflixin kuukausimaksuun.

Ottelijat ovat laajalti tunnettuja.

Jake Paul nousi julkisuuteen vuonna 2013 tekemällä videoita nyt jo lakkautettuun Vineen, myöhemmin YouTubeen. Hänellä on yli 20 miljoonaa tilaajaa YouTubessa. Hassujen videoiden tekeminen ei kuitenkaan ole riittänyt hänelle, vaan hän aloitti vuonna 2018 nyrkkeilyuran.

Ennen Tysonin kohtaamista hänellä on 10 ottelua, joista 9 voittoa. Suurin osa otteluista on uransa päättäneitä MMA-kamppailijoita vastaan, joukossa myös yksi ottelu entistä koripalloilija Nate Robinsonia vastaan. Tappio tuli vuonna 2023 englantilaisnyrkkeilijä Tommy Furya vastaan, mikä samalla oli myös Paulin ensimmäinen ottelu nyrkkeilijää vastaan.

Mike Tyson oli 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari. Hän oli voittamaton vuodesta 1987 vuoteen 1990.

Vuosien 1988-1989 aikana Tysonilla alkoi mennä huonosti kehän ulkopuolella. Huipulle päässeen nuoren nyrkkeilijän vatsa oli niin sanotusti tullut täyteen ja nälkä kadonnut. Harjoittelu ei maistunut enää entiseen malliin, ja hän muun muassa mursi kätensä katutappelussa, ajoi autonsa päin puuta ja erosi vaimostaan.

Vuonna 1992 Tyson tuomittiin vankilaan raiskauksesta. Vapauduttuaan vankilasta 1995 hän on siitä lähtien tehnyt satunnaisia paluuotteluita, mutta ei ole koskaan enää saavuttanut henkisesti ja psyykkisesti huippuvuosiensa kovinta iskua. Hänet on sittemmin nähty myös elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Hän on viimeksi otellut virallisen nyrkkeilyottelun 19 vuotta sitten.

Aikakonettahan tässä kaivattaisiin

Jake Paul on juuri nyt ikänsä ja kroppansa puolesta parhaassa iskussaan, ”primessään”, kuten sanotaan. Mike Tyson oli sitä vähän yli 30 vuotta sitten.

Ottelu on paitsi urheilullisesti, myös lähes kaikin ajateltavissa olevin tavoin outo kysymysmerkki. Ehkä juuri se tekee ottelusta niin kiinnostavan.

JOS Paul ja Tyson jollakin aika-avaruusjatkumoa manipuloivalla laitteella saataisiin kohtaamaan siten, että kumpikin olisi 20-vuotias, ottelun lopputulosta ei tarvitsisi kenenkään arvailla. Se päättyisi täydellä varmuudella Tysonin voittoon.

Nyt asetelma lienee aika lailla se, että Tysonin paras ase on hyökätä ensimmäiset pari erää täysillä ja tavoitella tyrmäystä. Jos Paul selviää siitä, pitkässä ottelussa hän pystyy varmaankin nakuttelemaan pistevoiton, ellei peräti TKO’ta.

En halua syyllistyä ikärasismiin, mutta ottelijoiden ikäero kyllä huolettaa minua. Vaikka ”Rauta-Miken” tausta on mikä on, ei 58-vuotiaana enää pitäisi mennä kehään, jossa puolet nuorempi kaveri aikoo tehdä parhaansa vetääkseen sinua sipuliin.

Mutta onko tämän urheiluviihdepläjäyksen lähestyminen perinteisestä urheiluvinkkelistä lähtökohtaisesti väärä?

Onko kyse ennen kaikkea viihteestä ja rahasta? Onko urheilu vai sivuroolin konteksti? Mikä Jake Paulin tulokulma tähän otteluun on? Jos hän haluaisi olla todellinen nyrkkeilijä ja edetä sillä uralla kohti todellisia vöitä, hän keskittyisi kohtaamaan tämän hetken nyrkkeilijöitä eikä menneisyyden entisiä nyrkkeilijöitä.

Jake Paulin ja nuoren Mike Tysonin kohtaamista vastaisi jollain lailla ottelu, jossa Paul kohtaisi nyt esimerkiksi 24-vuotiaan Jared Andersonin. Mutta… Sen sijaan hän kohtaa 58-vuotiaan Tysonin.

20 miljoonaa dollaria ottelusta

Herran jestas sentään, Mike Tyson nähtiin pyörätuolissa vuonna 2022, ja syyksi hän kertoi iskiaskivut, jotka pahimmillaan ovat niin kovia, ettei hän niiden aikana pysty edes puhumaan.

Johonkin maailmanaikaan, sanotaan vaikka että silloin ennen, kun asiat olivat paremmin, tätä matsia ei olisi järjestetty. Tai jos olisi, juuri kukaan ei olisi ollut siitä kiinnostunut. Nyt maailma on toisenlainen. Kertoohan sekin jotain, että ottelu esitetään suoratoistopalvelu Netflixillä eikä jollain perinteisellä urheilukanavalla.

Mitä kreisimpi sirkushuvi, sen todennäköisemmin se saa yleisöä.

Ja suuren yleisön myötä liikkuvat tietysti myös suuret rahat. Nyt kyseessä eivät ole aivan sellaiset summat kuin raskaan sarjan todellisten tämän hetken mestarin otteluissa, mutta tosi isot säkit kuitenkin.

Muun muassa Marca.com-sivusto kertoo Tysonin palkkion olevan noin 20 miljoonaa dollaria. Jos Tyson selviää illasta ilman pysyviä vammoja, niin sehkä sellaisen korvauksen vuoksi kannattaa nähdä vaiva puolen vuoden treeniin ja yhden illan otteluun. Etenkin kun on epäselvää, kuka tässä oikeastaan on suosikki.

Uskon, että Paul janoaa Tysonin tyrmäystä aivan tosissaan. Mutta mikä on Tysonin todellinen ajatus ottelusta? Voi olla, että hän näkee ottelun ennen kaikkea tilaisuutena palauttaa ja kasvattaa mainettaan urheilijana sekä nauraa koko matkan pankkiin. Eihän kai ole mikään häpeä hävitä – jos niin käy – puolta nuoremmalle ja noin kymmenen senttiä pidemmälle nyrkkeilijälle?

Ja niin, totta kai itsekin aion ottelun katsoa.

Jo siksikin, että jotenkin tämän tapahtuman ympärille on syntynyt vaikutelma sukupolvien välisestä kamppailusta. Kamppailun toinen osapuoli on minun X-sukupolveni, joka lapsuudessaan koki Mike Tysonin uhon, nousun, hallinnan ja tuhon sekä tietenkin Nintendon Mike Tyson’s Punch-Out!! -pelin. Meillehän Paul ei ole oikein kukaan. Toinen osapuoli astelemassa on tämä ”nykynuorten youtube-sukupolvi”, joille Tyson ei ole oikein kukaan, mutta Paul iso tähti.

Ehkä on hyvä, että ottelu kestää maksimissaan kahdeksan kahden minuutin erää. Se on ammattilaisottelulle vähän, mutta ehkä vielä nykymaailmassakin kaikki jaksavat sen aikaa keskittyä yhteen asiaan.

Lue myös: Kolumni: Olen muuttanut mielipiteeni – Jääkiekkotappelut joutavat historian romukoppaan

Seuran mies X:ssä/Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X