Treenien jälkeen ulkojäille ja ”poskettomat toistomäärät” – Tällainen pelimies on nuorten leijonien tähti Roby Järventie

Valmentaja Miikka Kuusela kertoo, kuinka Suomen nuorten maajoukkueen tähti Roby Järventie murtautui teini-ikäisenä miesten tasolle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilveksen Roby Järventie laukoi lokakuussa pelatussa liigaottelussa Vaasan Sportia vastaan.

Valmentaja Miikka Kuusela kertoo, kuinka Suomen nuorten maajoukkueen tähti Roby Järventie murtautui teini-ikäisenä miesten tasolle.
Teksti:
Jukka Vuorio

Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailut pelataan Kanadassa vuodenvaihteen molemmin puolin. Suomen pelit alkavat varhain tapaninpäivän aamuyöllä, kun vastaan luistelevat Saksan nuoret. Eräs Suomen hyökkäyksen kantavista voimista on Roby Järventie, 18.

Koronaviruksen vuoksi otteluihin ei oteta lainkaan yleisöä, mutta kisat televisioi Discovery ja kaikki Suomen ottelut esitetään TV5-kanavalla.

Perjantaina pelaajien hotellikaranteeni päättyy ja joukkue pääsee ensimmäisiin jääharjoituksiinsa Kanadassa.

Eräs Suomen ratkaisupelaajaksi lasketuista hyökkääjistä on Ilveksen Roby Järventie. Hän ja joukkueen ehkä suurin tähti, HIFK-hyökkääjä Anton Lundell, ovat syyskaudella osoittaneet, että pystyvät pelaamaan miesten liigatasolla voittomaaleja tuottaen. Heidän lisäkseen suomalaisen penkkiurheilukansan katseet kääntyvät hyökkäyspäässä ainakin JYP:n Brad Lambertiin sekä Kärppien Aku Rätyyn.

Tampereella Roby Järventiestä on puhuttu tulevana tähtenä jo muutaman vuoden ajan, ja nyt hänet on sopiva aika esitellä myös muulle jääkiekkoa seuraavalle Suomelle.

Viime kaudella, siis 2019-2020, Järventie pelasi enimmäkseen Mestiksessä Ilveksen yhteistyöseura KooVeen paidassa. Kausi oli ensimmäinen miesten sarjassa, ja sujui erinomaiseen malliin. 36 runkosarjaottelua tuottivat tehot 23+15=38 ja lisäksi vielä joukkueen parhaan plusmiinustilaston +15. Saman kauden aikana Järventie ehti tehdä myös debyyttinsä Ilveksen liigajoukkueessa, jossa viidessä ottelussa syntyi uran ensimmäinen liigamaali.

”Hän aloitti kauden Ilveksen U20-joukkueessa, mutta siirtyi meille Mestikseen syksyn aikana. Alussa piti jumpata sitä, että kuinka aikuisten sarjassa pelataan. Hän oli tosi kiinnostunut oppimaan ja tekemään töitä, ja kehitys oli nopeaa. Ja ei missään nimessä huono ollut aluksikaan”, kertoo KooVeen viime kauden päävalmentaja Miikka Kuusela, joka nyt työskentelee Ilveksen U20-joukkueen päävalmentajana.

Järventien ketjukaverit muuttuivat kauden aikana jonkin verran, mutta suurimman osan peleistä Janne Seppänen pelasi Järventien keskushyökkääjänä. Seppänen voitti KooVeen sisäisen pistepörssin tehtailtuaan 47 ottelussa 51 tehopistettä. Usein ketjun kolmantena lenkkinä nähtiin Jere Helenius, joka hänkin summasi mukavat tehot, 46 ottelua ja 36 tehopistettä.

Treenien jälkeen ulkojäille

Kuusela kehuu valmentajan näkökulmasta ennen kaikkea Järventien työmoraalia sekä paloa ja kiinnostusta lajia kohtaan.

”Viime kauden aikana hän teki paljon ekstraa. Hän lähti usein joukkueharjoitusten jälkeen Koulukadun ulkojäille. Ennen kaikkea pelaamisesta ja kaikesta jäällä tapahtuvasta harjoittelusta hän nauttii. Varmasti kuluvalla kaudella on vielä entisestään kuntoa treenattu.”

Onnistuneen harjoittelun ja kehittymisen pohjalla on intohimo jääkiekkoa kohtaan.

”Halu ja himo oppia ovat kovalla tasolla. Hänellä on vahvuutena laukaus ja maalivainu. Hän kykenee haistamaan, että mihin kiekko kohta pomppaa, ja pääsee sen ansiosta lyömään reboundeja. Hän ei ole vain sniper-tyyppinen pelaaja, vaan pelipäätä löytyy. Suora luistelu hänellä on hyvää. Se, mihin vielä varmaan kiinnitetään huomiota, ovat ensimmäiset potkut ja käännökset, niihin lisää ruutia.”

Maalin jälkeen fist bump joukkuekavereiden kanssa. Roby Järventien maalituuletukset ovat yleensä hyvin vähäeleisiä.

Maalin jälkeen fist bump joukkuekavereiden kanssa. Roby Järventien maalituuletukset ovat yleensä hyvin vähäeleisiä. © Timo Koistinen / Ilves.com

Kuinka paljon maalintekokykyä sitten voi harjoitella ja kuinka paljon tulee niin sanotusti selkäytimestä?

Kuuselan mukaan keskeistä on nimenomaan harjoittelu.

”Kyllä sitä pystyy ja myös pitää harjoitella. Hänelläkin toistomäärät ovat ihan poskettomia. Laukaisuharjoittelu ei ole vain levyltä keskelle maalia ampumista, vaan monipuolisesti eri paikoista. Toisaalta hänellä on myös sellainen vainu, että en tiedä tuleeko se geeneistä vai mistä.”

Paikoista maalit

Roby Järventie tulee hyvin tunnetusta jääkiekkoperheestä. Hänen pikkuveljensä Emil Järventie, 15, pelaa Ilveksen U20-joukkueessa. Poikien isä Martti Järventie pelasi urallaan niin Pohjois-Amerikassa kuin Ruotsissakin, mutta ennen kaikkea Liigassa 845 runkosarjaottelua ja voitti Suomen mestaruudet TPS:n ja HIFK:n riveissä sekä saavutti liigahopeaa kasvattiseurassaan Ilveksessä.

Kuusela kertoo, ettei kuitenkaan keskustellut viime kauden aikana Martti Järventien kanssa Robyn pelaamisesta.

”Viime kauden aikana en keskustellut hänen kanssaan kertaakaan. Robyn agentin kanssa puhuttiin muutaman kerran, ja kaikki sujui tietenkin hyvässä hengessä, sehän on helppoa silloin kun kaikki menee hyvin.”

Kuusela näkee Roby Järventien viime kauden ”aika hyvänä osumana”. Myös kuluva kausi Liigassa on lähtenyt liikkeelle hyvin. Etenkin noin ensimmäiset kymmenen liigaottelua tuottivat tehopisteitä jatkuvasti. Nuorten MM-kisojen alkaessa Järventie on tällä kaudella pelannut 19 liigaottelua, joissa hän on kasannut tehopisteet 7+7=14.

Alkukaudesta Roby Järventie värkkäsi maaleja etenkin Matias Maccellin kanssa. Tässä kaksikko on juoninut osuman Vaasan Sportin verkkoon.

Alkukaudesta Roby Järventie värkkäsi maaleja etenkin Matias Maccellin kanssa. Tässä kaksikko on juoninut osuman Vaasan Sportin verkkoon. © Timo Koistinen / Ilves.com

Viime kauden valmentaja Miikka Kuusela tiesi, että Järventie jo pärjää tämän kauden liigapeleissä, mutta hänellekin on tullut pienenä yllätyksenä se, miten vahvan panoksen Järventie on kyennyt joukkueelle antamaan.

”Rehellinen vastaus on, että ei siitä koskaan voi etukäteen olla varma, että nuori pelaaja pystyy tällä tasolla pelaamaan. Hän on onnistunut tehokkuudessa. Maalipaikkoja ei ole niin paljon ollut, mutta hän on paikkansa hyödyntänyt hyvällä prosentilla.”

Johtajuutta ja ratkaisukykyä odotetaan

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkavat siis tapaninpäivänä, ja finaali pelataan 5. tammikuuta. Kuusela uskoo, että Roby Järventie pystyy olemaan Suomen joukkueen johtava pelaaja, ja sitä häneltä myös odotetaan.

”Viime kädessä on tietysti kyse joukkuelajista, ja joukkueen tekeminen ratkaisee. Mutta kun ajatellaan tuloksentekoa, niin varmasti on toivottavaa, että hänkin osuisi putkien väliin. Ainakin on ihan selvää, että kykyä siihen on.”

Nuorten MM-kisat pelataan NHL-tyylisessä pienessä kaukalossa. Se tuo peliin aspektin, jota Kuusela kertoo seuraavansa suurella mielenkiinnolla.

”Esimerkiksi suunnanmuutospelaaminen nousee siellä esiin. Hänen kohdallaan seuraan varmasti juuri liikkumista.”

Ja kun pieni NHL-kaukalo nyt tuli puheeksi, niin se lienee Ottawa Senatorsin toisella kierroksella numerolla 33 varaaman Roby Järventien pitkän aikavälin tähtäimessä.

”No tavoitteet täytyy tietysti kysyä häneltä itseltään, mutta eiköhän näin voida otaksua, että siellä suunnalla ne tavoitteet ovat.”

Lue myös: Liigajäillä sankka joukko entisten pelaajien poikia – esittelyssä Roby Järventie ja muita nuoria tähtiä

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen blogitekstit pääset lukemaan tästä linkistä

X