Liigajäillä sankka joukko entisten pelaajien poikia – esittelyssä Roby Järventie ja muita nuoria tähtiä

Alkava jääkiekkoliiga tarjoilee katsojille todella laajan kattauksen entisten kiekkotähtien poikia. Eräs lupaavimmista on Ilveksen Roby Järventie.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen kannattaja oli kirjoittanut sormiinsa Ahon ja Laineen nimet keväällä 2016. Moni lätkänkuluttaja varmaan muistaakin, että Sebastian Aho on Kärpissä pitkään pelanneen, nykyisen urheilutoimenjohtaja Harri Ahon poika.

Alkava jääkiekkoliiga tarjoilee katsojille todella laajan kattauksen entisten kiekkotähtien poikia. Eräs lupaavimmista on Ilveksen Roby Järventie.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Pojasta polvi paranee, vaan entä miten on jääkiekkoilijoiden laita? Tavoittaako tuleva tähti Roby Järventie joskus isänsä Martti Järventien saavutuksia?

Alkavalla kaudella liigajäillä luistelee useita entisten liigatähtien poikia. Alla esitellään muutamia kiinnostavimpia isä-poika-pareja. Isät ovat urillaan iskeneet tauluun erittäin kunnioitettavia uratilastoja, onko pojilla mahdollisuutta päästä samaan?

Roby Järventie, 18, Ilves

Elokuussa täysi-ikäisyyden saavuttanut Roby Järventie näytti jo viime kaudella, että vauhti ja taito riittävät mainiosti miesten peleihin. Hän pelasi suurimman osan kaudesta Mestistä KOOVEEN riveissä, mutta kävi tekemässä myös ensimmäisen liigamaalinsa Ilveksen paidassa.

Syksyn harjoitusotteluiden perusteella Roby Järventie voi hyvinkin ottaa vakiopaikan Ilveksen kovasta hyökkäyskalustosta, ja summata siinä sivussa aimo määrä tehojakin. Luistin liikkuu liukkaasti ja asenne on todella ennakkoluuloton.

Roby Järventie on eräs mielenkiintoisimpia liigakauden tulokkaita – sikäli kun koko sarjaa nyt ylipäätään koronavirustilanteen vuoksi päästään edes pelaamaan.

Robyn isä Martti Järventie teki puolustajana pitkän ammattilaisuran, jonka kohokohtina oli kaksi Suomen mestaruutta. 845 liigan runkosarjaottelua pistein 75+199=274 kertovat luotetusta ja arvostetusta pakista. Urallaan Martti Järventie ehti vetää luistimenpiirrot myös NHL-, AHL- ja Elitserien-jäille.

Myös Robyn pikkuveljestä Emilistä, 15, puhutaan Tampereella todella kovan luokan talenttina. Vielä on liian aikaista arvioida pikkuveljen tekemisiä, mutta ainakin Ilveksen alle 16-vuotiaissa Emil pelasi viime kauden selkeästi yli piste per peli -keskiarvolla.

Samuel Helenius, 17, JYP

Lähes kaksimetrinen Samuel Helenius on NHL:ssä 155 ottelua pelanneen ja Liigassa yhdeksän kautta tahkonneen Sami Heleniuksen poika. Sami on ainoa suomalainen pelaaja, joka on tehnyt uran Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa niin sanottuna poliisina. AHL:n puolella Sami pelasi 296 runkosarjapeliä, joissa kertyi 925 rangaistusminuuttia.

Samuel on vielä niin nuori, että pelannee suurimman osan kaudestaan JYPin A-junioreiden mukana. Lähtökohtaisesti seura kuitenkin uutisoi hänet nimenomaan liigajoukkueen hankintana. Se antaa signaalin, jonka mukaan Samuel Helenius saatetaan nähdä myös kirkkaissa liigaympyröissä.

Voisiko Samuelista sitten tulla isäänsä parempi pelaaja? Miten paremmuus mitataan? Ehkä asiaan voidaan pohdiskella sitten, kun Samuel on tehnyt ensimmäisen NHL-maalinsa. Samillahan niitä on tehtynä kaksin kappalein.

Patrik Puistola, 19, JYP

Liigaa seuraavien joukossa ei liene enää ketään, joka ei tuntisi Tapparan junioreista ponnistanutta Patrik Puistolaa. Nuoresta iästään huolimatta hän edustaa alkavalla kaudella jo neljättä liigaseuraansa eli JYPiä. Viime kaudella Tapparassa, Jukureissa ja KooKoossa pelannut Puistola teki yhteensä 45 ottelussa tehot 6+6=12.

Nuorisomaajoukkueiden vakiokalustoon kuulunut Puistola on urallaan mielenkiintoisessa kohdassa. Seuraavat kaksi vuotta näyttävät, onko Puistolan suunta jyrkästi kohti Pohjois-Amerikkaa, vai onko tiedossa maltillisempi käyrä Suomen ja Euroopan kaukaloissa.

Patrikin isä Pasi Puistola teki pitkän uran niin Liigassa kuin Ruotsin Elitserienissäkin voittaen kummankin maan mestaruudet. Hän pelasi myös monella kaudella Suomen maajoukkueessa ja uran kirkkaimpana kruununa oli voittamassa vuoden 2011 maailmanmestaruutta. Näihin saavutuksiin olisi hyvin pitkä matka kenellä tahansa nuorella kiekkoilijalla, niin myös Patrik Puistolalla.

Daniel Mäkiaho, 19, HPK

HPK:n A-nuorissa kautensa aloittanut Daniel Mäkiaho on heti tehnyt kovaa jälkeä. Kahden ensimmäisen ottelun jälkeen kasassa oli tehot 1+4=5. Liigasopimuksen tehnyt Mäkiaho saatetaan hyvinkin syksyn aikana nähdä myös edustusjoukkueen matkassa. Aiemmat näytöt ovat juniorisarjoista, joten on hyvin vaikea ennustaa, mikä Mäkiahon potentiaali miesten sarjoissa on. Toistaiseksi kaikki näyttää kuitenkin hyvältä.

Daniel Mäkiahon isä Toni Mäkiaho muistetaan eräänä koko liigan kaikkien aikojen kovanyrkkisimmistä ja aggressiivisimmista pelaajista. Toni Mäkiaho keräsi pitkällä urallaan tukun hopea- ja pronssimitaleja liigasta. Keväällä 1998 hän voitti SM-Liigan jäähypörssin ja saavutti MM-hopeaa. Kaikkiaan 635 liigan runkosarjaottelussaan Mäkiaho keräsi 1348 jäähyminuuttia. Toisaalta tehojakin kertyi mukavasti, yhteensä 310 tehopistettä. Toni Mäkiaho pelasi urallaan myös muun muassa Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoissa.

Sami Heleniukselta ja Toni Mäkiaholta hanskat putosivat jään pintaan suhteellisen usein, mutta heidän poikansa ovat suuntautuneet taitokiekkoon. Kuvituskuva.

Sami Heleniukselta ja Toni Mäkiaholta hanskat putosivat jään pintaan suhteellisen usein, mutta heidän poikansa ovat suuntautuneet taitokiekkoon. Kuvituskuva. © Seppo Saarentola / SKOY / Otavamedia

Anton Lundell, 18, HIFK

Jos ei ole elänyt tynnyrissä viimeisimpiä kahta vuotta, urheilumediaa seuraava ihminen ei ole voinut välttyä kuulemasta Anton Lundellista. Tätä keskushyökkääjää on hehkutettu suunnilleen suurimpana Euroopassa pelaavana kiekkolupauksena, ja meriitit kyllä puoltavat hehkutusta. Anton Lundell on ehtinyt voittaa MM-kultaa niin alle 18- kuin alle 20-vuotiaidenkin maailmanmestaruuskisoissa. Liigassa hän edustaa Helsingin IFK:ta ja on pelannut 82 runkosarjaottelua tehoin 19+28=47. Kaikki merkit viittaavat siihen, että kaveri lähtee alkavan kauden jälkeen Pohjois-Amerikkaan. Nyt näyttää siltä, että poika on vähintään isänsä tasolla jo kaikessa muussa paitsi uran pituudessa.

Antonin isä Jan Lundell pelasi 16 kauden aikana SM-Liigassa ja voitti mestaruuden kertaalleen HIFK:n paidassa vuonna 2011. Vuodesta 2012 alkaen Jan Lundell on työskennellyt HIFK:n maalivahtivalmentajana, ja kävi pelaamassa yhdessä ottelussa viime kaudella. Jan Lundell oli peliurallaan usein eräänlainen työn sankari. Usealla kaudella hän aloitti kauden kakkos- tai kolmosvahdin roolissa, mutta kauden lähestyessä loppuaan luotettavan tasainen Lundell löytyi kuitenkin joukkueen maalinsuulta.

Muita isiä ja poikia:

Liigahistoria on täynnä isiä, poikia, veljiä, enoja ja setiä, mutta nämä kuuluisten isien pojan pelaavat Liigassa juuri nyt.

Valmentaja Jukka Jalosen poika Jimi Jalonen, 24, pelaa SaiPassa puolustajana. Yhteensä Jimi on pelannut Liigassa 105 ottelua tehopistein 3+15=18. Mestiksessä otteluja on 42 pistein 6+17=23.

Jukka Jalonen pelasi pelaajaurallaan vain kaksi liigaottelua Jyp HT:n paidassa kaudella 85-86, joten pelaajana Jimi on siis iskenyt kovemmat näytöt kuin isänsä Jukka Jalonen – joka tosin valmentajana on voittanut kaksi maailmanmestaruutta.

Moni ei muista, että kaksi maailmanmestaruutta voittanut valmentaja Jukka Jalonen on tehnyt lyhyehkön uran myös pelaajana. Kuvassa Jalonen SM-liigaristeilyllä syksyllä 2005.

Moni ei muista, että kaksi maailmanmestaruutta voittanut valmentaja Jukka Jalonen on tehnyt lyhyehkön uran myös pelaajana. Kuvassa Jalonen SM-liigaristeilyllä syksyllä 2005. © Suvi Elo / SKOY / Otavamedia

Eemil Erholtz, 20, pelaa Vaasan Sportissa. Myös hänen isänsä Markku Erholtz on edustanut seuraa Mestiksessä, viimeksi kaudella 2009-10.

Kolme Suomen mestaruutta voittaneen hyökkääjä Tony Virran poika Patrik Virta, 24, pelaa Tapparassa. Viime kaudella 42 ottelua pelannut Patrik teki otteluissa tehopisteet 13+10=23. Liigamitalit ovat Patrikin uralla saaneet odottaa, kenties tulevana keväänä on mitalin tai jopa pokaalin aika?

Espoolaisen jääkiekon eräs legendoista, Timo Hirvonen, pelasi urallaan 607 SM-Liigan runkosarjaottelua tehden niissä 215 tehopistettä. Hän oli myös Kiekko-Espoon joukkueessa, joka nousi Ykkösdivarista SM-liigaan keväällä 1992. Timo Hirvosen poika Roni Hirvonen, 18, pelaa hyökkääjänä Ässissä. Viime kausi oli Ronin ensimmäinen Liigassa, 52 ottelua toivat tehot 5+11=16.

1990-lukulaisen kiekon suurkuluttajat totta kai muistavat Niklas Heden, joka pelasi kuusi kautta SM-Liigaa kasvattiseuransa HIFK:n lisäksi HPK:ssa ja Ässissä. Pidemmän ja komeamman uran Niklas Hede teki Saksan kaukakoissa, joita kolusi 13 kauden ajan. Pelaajauransa jälkeen Niklas Hede työskentelee valmennuksessa ja pelaajakehityksessä Itävallassa ja Saksassa. Niklaksen hyökkääjänä pelaava poika Elis Hede, 19, on nyt ensimmäistä kautta HIFK:n sopimuspelaaja. Viime kausi amerikkalaisessa USHL-liigassa toi 46 ottelua ja tehot 3+15=18. Murtautuminen liigamiehistöön on vaikeaa, mutta mahdollista.

Veljespareja Liigassa

Jokainen 1990-luvulla SM-Liigaa tarkkaan seurannut muistaa myös Ilveksessä koko liigauransa pelanneen sentterin Hannu Mattilan. Mies sai palkintokaappiinsa kaksi liigahopeaa (90 & 98) ja teki 416 runkosarjaottelussa 279 tehopistettä.

Hannu Mattilan 22-vuotiaat kaksospojat Jesper Mattila (KalPa) ja Julius Mattila (Lukko) ovat alkavaksi kaudeksi saapuneet Liigaan pelattuaan sitä ennen neljä kautta yliopistokiekkoa Bostonissa. Nyt veljekset pelaavat ensi kertaa urallaan eri seuroissa.

Otto Kivenmäki, 20, Ässät, on kiekkouransa pääosin Ässissä tehneen Marko Kivenmäen poika. Marko Kivenmäki pelasi 514 liigan runkosarjaottelua ja teki niissä tehot 111+251=362. Otto Kivenmäki aloittaa nyt kolmannen liigakautensa Ässissä. Tähän saakka kasassa on 87 ottelua tehoin 7+30=37.

Jiri Pärssinen, 18, Tappara ja Juuso Pärssinen, 19, TPS, ovat Suomen maajoukkueestakin tutun Timo Pärssisen poikia. Timo teki hienon uran Liigassa ja Elitserienissä ja nappasi maajoukkueen mukana kaksi MM-hopeaa.

Jirillä on nyt ensimmäinen liigasopimus taskussa, kausi on alkanut Tapparan A-junioreissa. Juuso pääsi viime kaudella pelaamaan jo 31 ottelua Tepsissä tehoin 5+7=12. Se antoi selvän merkin siitä, että ainakin liigatason mies hänestä tulee, tai siis ilmiselvästi on jo tullut.

Lue myös: Kolmen mestaruuden Hannes Hyvönen ihmettelee suuntausta, jossa taklaukset osuvat päähän ja hanskat eivät putoa – ”Kyllä tappelu nyt vaan kuuluu jääkiekkoon”

Lue myös: Kiekkoleijonasta asunnoton alkoholisti – Hannes Hyvönen nousi pohjalta: ”Olen kiitollisempi viimeisen neljän vuoden valinnoistani kuin koko lätkäurastani”

Lue myös: Näin Jokerit pelastanut Kalervo Kummola myi seuran Hjallis Harkimolle: ”Ota siitä hyvä seura itsellesi”

X