Valitettavasti jääkiekon liigakausi 2020-2021 jäänee tyngäksi

Niin paljon kuin kotimaista jääkiekkoa rakastankin, en saata uskoa, että liigakausi 2020-2021 pääsee aivan maaliin saakka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

HIFK ja Kärpät ottivat toisistaan mittaa keväällä 2004.

Niin paljon kuin kotimaista jääkiekkoa rakastankin, en saata uskoa, että liigakausi 2020-2021 pääsee aivan maaliin saakka.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Niin paljon kuin rakastankin jääkiekon Liigaa ja odotan sen alkua, en usko, että liigakausi 2020-2021 onnistuu suunnitelmien mukaan.

Liigan on määrä käynnistyä 1. lokakuuta, ja tällä hetkellä Liigan tavoitteena on pelata 60 ottelun runkosarja ja vielä pudotuspelit päälle.

Väitän, että tässä ei tulla onnistumaan. Koronaviruspandemia pilaa suunnitelman ennemmin tai myöhemmin. Karanteeneja ja ottelusiirtoja lienee luvassa, kenties jopa koko sarjan keskeytyksiä. Tyhijille katsomoille pelaamiseen on syytä varautua. Pahimmillaan kausi voidaan lopettaa kokonaan kesken.

Viime keväänähän mestaruutta ei koronapandemian vuoksi jaettu lainkaan, ja alkavalla kaudella jääkiekkoyhteisö saa näissä oloissa olla hyvin tyytyväinen, jos edes jonkinlainen tynkärunkosarja ja typistetyt pudotuspelit saadaan pelattua.

Vaikka katsomoissa pidettäisiin millaisia turvavälejä sekä käytettäisiin kasvomaskeja ja käsidesiä, jäljelle jäävät vielä joukkueet, joissa harjoitellaan, pelataan, matkustetaan ja eletään hyvin tiiviisti.

Aivan minimissäänkin joukkue käsittää 12 hyökkääjää, 6 puolustajaa, 2 maalivahtia, 3 valmentajaa ja 2 huoltajaa. Siis 25 henkilöä minimissään, jotka sitten peleissä ovat tekemisissä toisen 25 henkilön kanssa, ja tietysti kaukalossa pyörivät tuomarit, huoltohenkilökunta ja toimitsijat.

Jo pitkin syyskuuta on useissa seuroissa nähty esimerkkejä siitä, miten virustartunnat, tartuntaepäilyt ja altistumiset leviävät joukkueissa ja häiritsevät joukkueurheilua.

Tähän saakka tapahtunutta

Kerrataanpas kotimaisen huippujääkiekon koronatapahtumat pääpiirteissään:

7. syyskuuta Mikkelin Jukurit tiedotti, että alle 20-vuotiaiden joukkueessa on todettu kolme koronavirustartuntaa.

8. syyskuuta Jukurit tiedotti, että alle 20-vuotiaiden joukkueessa sekä miesten edustusjoukkueessa on todettu yhteensä 20 koronavirustartuntaa.

8. syyskuuta myös Kouvolan KooKoo tiedotti, että alle 20-vuotiaiden joukkueen pelaajat oli asetettu 14 vuorokauden karanteeniin.

10. syyskuuta HPK:n edustusjoukkue ja alle 20-vuotiaiden joukkue keskeyttivät toimintansa, kun seuran alle 20-vuotiaiden joukkueessa oli todettu koronavirustartunta.

10. syyskuuta venäläinen KHL-seura Neftehimik kävi pelaamassa Helsingissä Jokereiden vieraana. Seuraavana päivänä useat venäläisseuran pelaajat testattiin Latviassa pikatestissä koronapositiivisiksi.

11. syyskuuta Jokereiden samalle päivälle merkitty peli Ak Bars Kazania vastaan peruttiin, koska Suomen viranomaisohjeistuksen mukaan joukkue asetettiin 14 päivän karanteeniin pelaajien altistuttua virukselle Neftehimikiä vastaan pelatussa ottelussa. Samalla neljä muuta Jokereiden ottelua siirrettiin ottelukalenterissa eteenpäin. Muissakin KHL-seuroissa on todettu koronavirustartuntoja.

11. syyskuuta KooKoo kertoi, että kuudella alle 20-vuotiaiden joukkueen pelaajalla oli koronatartunta.

14. syyskuuta KooKoo ilmoitti, että vielä yhdellä alle 20-vuotiaiden joukkueen pelaajalla oli todettu koronatartunta.

Jukurit, KooKoo, HPK sekä KHL-seura Jokerit joutuivat kaikki perumaan otteluitaan koronaviruksen vuoksi.

Joukkueiden rosterit ovat juuri nyt mielenkiintoisempia kuin vuosikausiin, ja tietenkin toivon Liigan pelisuunnitelman onnistuvan, mutten vain millään siihen usko. Liigakausi 2020-2021 jäänee tyngäksi.

Ja vielä: Jos pelejä sitten pelataankin, niin onko sinne katsomoon mitään järkeä mennä edes katsomorajoitusten voimassa ollessa, kun kuitenkin ollaan tuhansien ihmisten seurassa sisätiloissa?

Mielestäni ei.

Pikemminkin näkisin, että nyt on maksu-tv-urheilun kaikkien aikojen paikka (tosin pakon edessä) kasvaa ja kehittyä. Yksi matsi per viikko ilmaiseksi telkkariin ja muut maksun taakse striimiin.

Jos tälle lajille ei Suomessa löydy striimin maksajia, niin sitten ei millekään.

Lue myös: Kolmen mestaruuden Hannes Hyvönen ihmettelee suuntausta, jossa taklaukset osuvat päähän ja hanskat eivät putoa – ”Kyllä tappelu nyt vaan kuuluu jääkiekkoon”

Lue myös: Kalervo Kummolan elämän monet puolet – Tie rautakanslerista isoisäksi: ”Lastenlasten kanssa oleminen on hienoa”

X