Auttaako ravintolisä muistia?

Oikeat ravintoaineet hidastavat varhaisen muistisairauden etenemistä, kertoo Kuopion yliopiston professori Hilkka Soininen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oikeat ravintoaineet hidastavat varhaisen muistisairauden etenemistä, kertoo Kuopion yliopiston professori Hilkka Soininen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Tuula Lehtisalo

Ravintolisää nauttimalla voi hidastaa muistisairautta.

Totta. Apteekkimyyntiin on tullut ravintojuoma, jota on tutkittu varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla. Puolen vuoden jälkeen voitiin todeta, että se hidasti muistin huononemista. Ensi vuonna valmistuva EU-tutkimus selventää, miten ravintolisä vaikuttaa henkilöillä, joilla on sairastumisriski ja muistiongelmia, muttei vielä todettua Alzheimeria.

Epäterveellinen ruoka haittaa muistia.

Totta. Ravinnolla on iso merkitys muistille. Huonoja rasvoja sisältävä länsimainen ruoka on haitaksi aivoille ja aiheuttaa niissä rappeutumismuutoksia. Koe-eläimillä se heikentää suorituskykyä. Ruoka on paras lääkkeesi -sananlasku ei ole tuulesta temmattu.

Myös terveiden kannattaa käyttää lisäravinteita.

Tarua. Useimmat saavat riittävästi ravintoaineita tavallisesta ruoasta. Muun muassa rasvainen kala, pala lihaa, hedelmät ja vihannekset, tomaattisose, mantelit ja pähkinät ovat hyvää ”muistiruokaa” koko elämän ajan. Ne riittävät, vaikka olisi muististaan huolestunut, mutta terve ja voimissaan. Toistaiseksi ei tiedetä, olisiko ravintolisästä hyötyä oireettomille tai tietyssä iässä ennalta ehkäisevästi. Ravintolisä on tarkoitettu vain muistisairaille.

Seura 05/2014

X