D-vitamiinia valohoidosta

Erityinen valohoito nostaa D-vitamiinitasoja tehokkaammin kuin tablettikuuri, kertoo valohoidosta väitellyt ihotautilääkäri Meri Ala-Houhala.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erityinen valohoito nostaa D-vitamiinitasoja tehokkaammin kuin tablettikuuri, kertoo valohoidosta väitellyt ihotautilääkäri Meri Ala-Houhala.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

UVB-valohoito parantaa elimistön D-vitamiini-tasapainoa tehokkaammin kuin suun kautta otettu vitamiinilisä.

Totta. Asiaa on tutkittu hiljattain suomalaispotilailla. Kuukauden aikana 12 kertaa annetulla valohoidolla saatiin paremmat tulokset kuin kuukauden kestäneellä D-vitamiinitablettikuurilla. Tablettikuurin voimakkuus oli 20 mikrogrammaa päivässä. Valohoito oli niin sanottua kapeakaistaista UVB-valohoitoa, joka on erilaista kuin kaamosmasennukseen käytetty kirkasvalohoito. Nimenomaan UVB-säteily, jota on myös auringon valossa, vaikuttaa D-vitamiinin muodostukseen.

D-vitamiinitasoa parantava valohoito ei sovi vakavasti sairaille.

Tarua. Tutkimuksessa valohoitoa kokeiltiin psoriasista ja atooppista ihottumaa poteville sekä munuaispotilaille. Kun munuaiset tai maksa ovat vaurioituneet, ne eivät aina tuota riittävästi D-vitamiinia, eikä tablettihoito silloin välttämättä riitä nostamaan D-vitamiinitasoa. Kuitenkin esimerkiksi munuaissiirteen saaneelle valohoitoa tulee määrätä harkiten. Elinsiirtoon kuuluva voimakas lääkitys altistaa ihokasvaimille, ja valohoito vielä lisää kasvainten riskiä.

Myös terve ihminen voi parantaa D-vitamiini-tasoaan käymällä valohoidossa.

Tarua. Kapeakaistaista UVB-valohoitoa voi saada tällä hetkellä vain lääkärin lähetteellä, useimmiten ihosairauksiin. Tarvitaan jatkotutkimuksia sen selvittämiseksi, voitaisiinko valohoitoa käyttää yleisesti D-vitamiinitason nostamiseksi. Riittävä D-vitamiinin saanti edistää esimerkiksi luuston terveyttä ja ehkäisee osteoporoosia. D-vitamiinin puutoksella on todetty yhteys myös esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Seura 01/2014

X