Ehkäiseekö lentosukka laskimotukoksen?

Laskimoiden veritulppa voi yllättää lentomatkan jälkeen. Riskiä kasvattavat pitkä istuminen ja kehon kuivuminen, verisuonikirurgi Mauri Lepäntalo Lääkäriasema Dextrasta kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hoitosukasta on hyötyä laskimovaivojen ehkäisyssä.

Laskimoiden veritulppa voi yllättää lentomatkan jälkeen. Riskiä kasvattavat pitkä istuminen ja kehon kuivuminen, verisuonikirurgi Mauri Lepäntalo Lääkäriasema Dextrasta kertoo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Eija Niemeläinen

Laskimoiden veritulpan aiheuttaa veren hyytyminen laskimoissa.

Totta. Veren hyytymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat veren koostumus, verenvirtaus ja suonen seinämän rakenne. Huomattava laskimotukokselle altistava tekijä on laskimoveren pakkautuminen säärien laskimoihin. Tätä tapahtuu erityisesti silloin, jos jalat ovat pitkään paikoillaan. Liikkumattomuuden seurauksena virtaus laskimoissa hidastuu ja hyytyminen voi aktivoitua.

Laskimotukos voi yllättää pitkän lento-, juna- tai automatkan jälkeen.

Totta. Laskimotukos voi yllättää etenkin pitkän lentomatkan jälkeen. Riskiä lisäävät paikoillaan istuminen, alkoholin nauttiminen ja kehon kuivuminen. Juna- ja automatkoilla riski on pienempi, koska jalkatilat ovat yleensä väljemmät ja jaloittelutaukoja on helpompi pitää.

Tukoksia voi ehkäistä millä tahansa pitkävartisilla sukilla.

Tarua. Pitkävartinen sukka vähentää tukosalttiutta vain, jos se puristaa tarpeeksi jalkateriä ja säärtä. Ihannesukassa puristus pienenee reittä kohden. Puristuksen tarkoituksena on parantaa alaraajojen laskimovirtausta ja siten ehkäistä veren pakkautumista alaraajoihin ja tulpan muodostumista. Vain niin sanotuissa hoitosukissa on riittävä teho. Paras tapa tyhjentää laskimot on nousta 10−15 kertaa varpailleen, jolloin pohjelihas toimii pumppuna.

X