Karoliinalla oli vuosia epämääräisiä oireita - Epäiltiin syöpää ja työsterssiä, olikin keliakia

Huonot veriarvot, vatsan reistailu ja lopulta muistin heikkeneminen saivat Karoliina Salon ymmälleen. Kun syyksi selvisi keliakia, alkoi uuden opettelu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karoliina Salo odottaa toista lastaan. Jos keliakia ei olisi löytynyt, hän olisi voinut jäädä lapsettomaksi.

Huonot veriarvot, vatsan reistailu ja lopulta muistin heikkeneminen saivat Karoliina Salon ymmälleen. Kun syyksi selvisi keliakia, alkoi uuden opettelu.
(Päivitetty: )
Teksti: Kirsi Hemánus

Karoliina Salo, 41, kärsi kymmenen vuotta oudoista oireista, erityisesti hyvin matalasta hemoglobiinista ja heikosta yleiskunnosta. Syyksi arveltiin yksipuolista ruokavaliota ja stressiä, kunnes työterveyslääkäri lähetti Karoliinan tutkimuksiin.

Tähän havahduin

Minulla oli pitkään erikoisia oireita, erityisesti matala hemoglobiini. Alimmillaan se oli 79. Otin välillä rautakuureja, ja hemoglobiini kohosikin tilapäisesti. Alkuvuodesta 2006 vatsa alkoi oireilla voimakkaasti, eikä mikään oikein pysynyt sisällä. Olin töistä sairauslomalla.

Syyksi epäiltiin vuosien mittaan kaikkea syövästä yksipuoliseen ruokavalioon ja työstressiin. Itse huolestuin eniten siitä, että lähimuistini alkoi huonontua selvästi. Yleiskuntoni oli niin heikko.

Vastaanotolla

Sain työterveyslääkäriltä lähetteen helsinkiläiseen Laakson sairaalaan, jossa tehtiin verikoe ja vatsan tähystys. Tulos oli selkeä: keliakia.

Lääkäri soitti minulle vappuaattona ja kertoi asian, sillä vastaanottoaika olisi mennyt vapun yli. Pohjimmiltaan tieto oli helpotus, mutta tunsin olevani alussa asian kanssa aika yksin. Munkit jäivät sinä vappuna syömättä.

Sain ajan ravitsemusterapeutille vasta parin kuukauden päähän. Jouduin etsimään itse tietoa ja tutkimaan tuoteselosteita kaupassa. Siskonpoikani sairasti vilja-allergiaa, joten siskoni oli tutustunut tuoteselosteisiin ja osasi auttaa minua.

Keliakia ei ollut tullut kenenkään mieleen ennen tätä. Toisaalta se on ymmärrettävää, sillä oireet voivat olla niin monenlaisia.

Näin keliakiaa hoidettiin

Keliakiaan ei ole lääkettä, ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Se tarkoittaa vehnän, rukiin ja ohran välttämistä täysin.

Ravitsemusterapeutti ilahtui, kun tiesin mannaryynin olevan vehnää, sillä kaikille nämä asiat eivät ole selviä.

Olen aina tykännyt laittaa ruokaa, joten erityisruokavalioon sopeutuminen ei ole ollut minulle kovin vaikeaa.

Vuoden päästä diagnoosista tehtiin uusi vatsatähystys. Ruokavalio oli tehonnut hyvin. Ensimmäinen vuosi oli silti aika tuskainen, oli niin paljon uuden opettelua.

Vuoden jälkeen osallistuin sopeutumisvalmennuskurssille, josta sain vertaistukea, tietoa ja vinkkejä leipomiseen. Nykyisin gluteenittomia tuotteita on paljon enemmän saatavilla, ja olen oppinut leipomaan itse todella herkullisia gluteenittomia leivonnaisia.

Tässä ja nyt

Elämäni on muuttunut, sillä vointini on nyt paljon parempi. En koe olevani sairas, minulla vain on erityisruokavalio.

Tämän ruokavalion kanssa pitää olla aina todella tarkkana. Pari kertaa olen saanut ravintolassa väärän annoksen ja syönyt siksi vehnästä tehtyä pizzaa ja hampurilaista, ja seurauksena oli parin päivän raju oksentaminen. Myös ulkomailla on joskus hankalaa, sillä keliakiaa ei tunneta kaikkialla.

Sosiaaliset tilanteet ovat välillä vaikeita, jos en voi syödä mitään, mitä on tarjolla. Aina ei jaksaisi kysellä etukäteen, otanko omat eväät.

Ravintolassa joudun olemaan hankala, kyselemään ja vaatimaan, tai pyytämään ystäviltä, mentäisiinkö sittenkin jonnekin muualle.

Jos gluteeniton ruokavalio ei tulisi niin kalliiksi, voisimme koko perhe syödä samaa ruokaa. Nyt kolmevuotiaalta tyttäreltäni on tutkittu keliakia verikokeella, onneksi sitä ei löytynyt.

Aikuisella pitkään hoitamattomana ollut keliakia voi aiheuttaa jopa lapsettomuutta, mikä olisi katkeroittanut.

Lue myös:

Lapsuudesta asti vaivanneet vatsanpurut olivatkin keliakiaa

Väsymyksen syyksi paljastui keliakia – Näin diagnoosi muutti elämäni

Yhä useampi sairastuu keliakiaan − onko kyseessä muoti-ilmiö vai todellinen ongelma?

 

Elinikäinen ruokavalio

A Keliakian oireita voivat olla pitkittynyt ripuli, anemia ja laihtuminen. Keliakia voi kuitenkin olla myös oireeton tai oireilla suoliston ulkopuolella, kuten iholla.
B Keliakia todetaan ohutsuolesta tähystyksellä otettavasta koepalasta. Diagnoosin tueksi voidaan verestä löytää keliakiavasta-aineita.
C Hoitona on elinikäinen tarkka gluteeniton ruokavalio. ”Ennen diagnoosia ei kuitenkaan pidä kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, sillä se vaikuttaa löydöksiin”, sanoo Keliakia-liiton asiantuntija, lääketieteen tohtori, yleislääkäri Outi Koskinen.

X