Ruusufinni voi riehaantua yhdessä yössä – Heidin iho-ongelmat puhkesivat aikuisena

Välillä Heidi Hakkaraisen ruusufinni on riehaantunut yhdessä yössä niin, että aamulla kasvot ovat valuneet kudosnestettä. Joskus iho on ollut kuin liskolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heidin ystävän ruusufinni alkoi rauhoittua, kun hän täytti 50 vuotta. Heidi toivoo itselleen samaa. ”Olen miettinyt voisiko iän myötä vähenevä stressi parantaa ihoa.”

Välillä Heidi Hakkaraisen ruusufinni on riehaantunut yhdessä yössä niin, että aamulla kasvot ovat valuneet kudosnestettä. Joskus iho on ollut kuin liskolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Piritta Porthan

Hius- ja kauneusalan yrittäjä Heidi Hakkarainen, 45, tottui teininä hyvään ihoon. 25-vuotiaana hän valitteli lääkärille ensimmäisiä finnejään eikä olisi ikinä osannut aavistaa, mitä peilistä vielä näkyisi.

Antibioottia aikuisiän akneen

”20 vuotta sitten kasvoihini ilmestyi tulehtuneita näppylöitä. Muutamasta finnistä kitiseminen voi kuulostaa turhamaiselta, mutta muotialalla työskentelevänä koin ne häiritseviksi.

Ostin rasvaisen finni-ihon kosmetiikkaa, ja lääkäri diagnosoi minulle aikuisiän aknen. Antibioottikuuri tehosi, mutta voimakas lääke oksetti ja pyörrytti. Söin sitä silti kuureina viisi vuotta.

Raskausaikanani hormonitoiminta vei ihon hirveään kuntoon. Näytin aivan liskolta, enkä halunnut edes vauvan kanssa valokuviin. Ystäväni lohduttivat minua, mutta vieraammat ihmiset lähinnä tuijottivat tai eivät tienneet, minne katsoa.”

Ruusufinni iho-ongelmien taustalla

”Kosmetologi epäili iho-ongelmiani aknen sijaan ruusufinniksi. Kävin hänen hoidoissaan kuukausia, ja ihoni parani kosteuttavan ja punoitusta rauhoittavan kosmetiikkasarjan avulla. Myös lääkäri muutti diagnoosini ruusufinniksi.

Pärjäsin vuosia ilman antibiootteja, mutta sitten ihoni räjähti yhdessä yössä. Saunoin edellisenä iltana, ja kuumuus sai kasvoni valumaan kudosnestettä kuin niille olisi heitetty happoa. Lääkäri halusi vaihtaa diagnoosini ruusuksi, mutta ruusulääkkeestä ei ollut apua. Antibiootit sen sijaan tehosivat taas.

Itsenäisyyspäivänä kalenterini täyttyi meikkiä ja kampausta odottavista Linnan juhlien osallistujista. Ruusufinnini puhkesi, eikä sitä voi ihon ärtymisen ja bakteeriherkkyyden takia meikata piiloon. Laitoin kasvoihini keinoiho- ja herpeslaastareita ihon vuotamisen estämiseksi ja lähdin töihin. Asiakkailleni kerroin, ettei ruusufinni tartu.”

Lue myös: Ruusufinni voi pahimmillaan hävettää, mutta hyviä hoitokeinoja on useita – Erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen yleisestä ihosairaudesta

Ruusufinni kasvoissa – Lämpö pahentanut oireita

”Ruusufinni on puhjennut kasvoihini esimerkiksi stressin ja uimahallikäynnin seurauksena. Lääkkeetöntä apua olen saanut akupunktiosta sekä laittamalla iholleni ionisoitua oliiviöljyä ja jäitä.

Ruusufinnini ärtyy myös lämpimässä lomailusta. Viime kevään Intian-lomallani söin valmiiksi antibiootteja, mikä piti ihon kunnossa. Sain Intiasta kuitenkin superbakteerin, minkä vuoksi mitkään suun kautta otettavat antibiootit eivät enää tehoa minuun.

Kesällä Espanjassa silmäni turposi ruusufinnin takia umpeen. Espanjalaislääkäri määräsi minulle allergialääkekuurin ja antoi jonkun pistoksen. Ihoni ei ole koskaan parantunut niin nopeasti, jo kuuden tunnin päästä suurin osa punoituksesta ja turvotuksesta oli kadonnut. Kahden päivän päästä kasvoissani näkyi jälkiä enää kohdissa, joista iho oli ollut kokonaan auki.”

Ihon hiominen korjaa ruusufinnin tuhoja

”Nuorena pesin vain meikit pois saippualla. Nykyään suojaan ihoni auringolta, käytössä on ruusufinnivoide ja käyn kosmetologilla hapotuksissa ja hoidoissa.

Tulevaisuudessa haluaisin ihon pinnan hiontaan, sen avulla saisin ikään kuin uuden ihon. Hiominen korjaa ruusufinnin tekemiä tuhoja, kuten katkenneita verisuonia.

Lapseni täysi-ikäistymisen myötä minulla on nyt iso draivi edetä urallani. Teen kuvaus- ja näytöskeikkoja näkyvässä ammatissa, minkä vuoksi ulkonäköasiat mietityttävät usein.

Ruusufinni on kasvoissa todella näkyvällä paikalla, mutta menen sen kanssa jo aivan pokkana ulos. Olen saanut myös miehiltä hämmästyttävää ymmärrystä ja kannustusta.

Kymmenen vuotta sitten olisin pitänyt hulluna ajatusta siitä, että meikkaan asiakkaita laastarit naamassa. Mutta kun tykkää työstään, on palo tehdä ja oppia uutta.”

Lue myös: Johanna Pakonen sairastaa aikuisiän hankalaa ihosairautta: ”Ruusufinnissä ei ole mitään hävettävää”. Anna.fi

Ruusufinni ei tartu

1. Ruusufinni oireilee kasvoissa muun muassa märkäpäinä, laaja-alaisena punoituksena ja ihon pinnassa näkyvinä verisuonina. Se on yleinen ihosairaus, josta kärsivillä on usein nuorempana ollut akne.

2. Ruusufinni puhkeaa useimmiten 40–60-vuotiaille. Osa potilaista paranee kokonaan.

3. ”Ruusufinniä pahentavat auringon UV-säteily, alkoholi, kortisoni sekä voimakkaat mausteet ja lämpötilanvaihtelut. Ruusufinni ei tartu”, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo sanoo.

X