Aikuinen lapseni suurentelee rahavarojaan ja saavutuksiaan. Onkohan kyseessä potkujen pelko vai taloudellisesta tilanteesta aiheutuva ahdinko?
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Aikuinen lapseni on alkanut puhua minulle pehmoisia. Hän suurentelee rahavarojaan ja saavutuksiaan. Kuitenkin totuus on, että urakehitys on tyssännyt, ja rahat ovat tämän tästä lopussa. Minunkin taloudellista tukeani tarvitaan. En ole koskaan odottanut lapsiltani menestystä, he ovat kyllä kouluttautuneet ja saavuttaneet jonkinlaisen aseman. Joskus hän on jäänyt kiinni suoranaisesta valheesta. Onkohan kyseessä potkujen pelko vai tästä yleisestä taloudellisesta tilanteesta aiheutuva ahdinko?

Rehellisyyteen opetettu

Vastaus

Vaikuttaa siltä, että lapsesi on saanut kolhuja elämässään ja pelkää, ettei ole enää rakastettu tai hyväksytty. Puhumalla muunneltua totuutta hän yrittää pitää yllä parempaa kuvaa itsestään. Voi olla, että hän ei ole voinut vielä myöntää epämiellyttävää totuutta itselleen.

Kysymys on siten itsetunnosta ja itsensä hyväksymisestä. Jotta hän voisi hyväksyä itsensä nykyistä paremmin, hän tarvitsee tukea ja turvaa.

Hyväksyvässä ilmapiirissä todellisuuden hyväksyminen on helpompaa, vaikka todellisuus ei olisikaan mieluinen.

Tee edes nämä!

1. Anna lapsellesi tilaisuus tulla kuulluksi. Kysy mitä hänelle kuuluu ihmisenä, ei työn tai elämän suorittajana.

2. Älä yritä saada häntä kiinni ”valheesta”. Se voi saada hänet käpertymään itseensä.

3. Keskustelkaa yhdessä siitä, mikä elämässä on tärkeää.

X