Mistä se kertoo, kun joku syyttää muita aina kaikesta? Voiko tavasta päästä eroon?

Toisten syyttäminen on usein suojautumista ja pelkoa omien ajatusten ja tunteiden paljastamisesta. Pelolla on pitkät juuret, jotka yltävät lapsuuteen asti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Syyttely on usein pelkoa siitä, etteivät toiset hyväksy syyttäjän tunteita.

Toisten syyttäminen on usein suojautumista ja pelkoa omien ajatusten ja tunteiden paljastamisesta. Pelolla on pitkät juuret, jotka yltävät lapsuuteen asti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kun läheinen syyttää aina muita, miten hänet saisi katsomaan peiliin ja ymmärtämään omat tekonsa?

Toisen ihmisen johdattaminen itsetutkistelun jaloon maailmaan on helpommin sanottu kuin tehty. On ihmisiä, jotka menevät hyvin herkästi itseensä ja syyttävät kaikesta itseään. Vastaavasti on ihmisiä, jotka syyttää muita ja joiden mielestä muut ovat poikkeuksetta syypäitä kaikkeen pahaan. Kumpikaan suhtautuminen ei ole realismia.

Toisten syyttäminen on useimmiten suojautumista ja pelkoa omien ajatusten ja tunteiden paljastamisesta. Tuolla pelolla on pitkät juuret, jotka yltävät lapsuuteen saakka. Moni meistä on elänyt lapsuuden, jossa ei ole voinut arvostelun tai loukkaantumisen pelossa olla avoin.

Myöhemmän elämän ihmissuhteissa opitusta tavasta on vaikea päästä eroon. Samalla ihminen menettää suhteisiin kuuluvaa ja niiltä toivottua läheisyyttä. Suojautuneen ihmisen pitäisi saada kokemuksia siitä, että hän ei joudu katumaan avautumistaan.

Lue myös: Äiti-suhde on elämän tärkeimpiä ja se vaikuttaa muihinkin ihmissuhteisiimme – Kirjoittamalla pääset käsiksi kipeisiinkin asioihin

Kun tunnet tyypin, joka syyttaa muita aina – Toimi näin: 

  • Keskustele läheisesi kanssa siitä, miltä hänen tekonsa tuntuvat sinusta. Sovi siitä, että saat kertoa ajatuksesi ja tunteesi ilman keskeytystä.

  • Anna hänen kertoa omasta käyttäytymisestään ja sen motiiveista. Yritä ymmärtää asiat myös hänen kannaltaan.

  • Älä syytä häntä, äläkä itseäsi.

Lue myös: Miksi naiset rakastuvat renttuihin? Lapsuuden kiintymyssuhde vanhempiin vaikuttaa kumppanin valinnassa, halusimme tai emme

X