Epäilen, että mieheni on riippuvainen nettiseksistä – mikä avuksi?

Ritvan ja Sepon seksielämä lopahti sen jälkeen, kun Seppo osti itselleen uuden älypuhelimen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ritvan ja Sepon seksielämä lopahti sen jälkeen, kun Seppo osti itselleen uuden älypuhelimen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Ritva ja Seppo ovat vankassa keski-iässä oleva tasainen pariskunta. Nuorena toisensa löytänyt pari oli aikanaan hyvinkin aktiivinen makuuhuoneessa ja he viettivät aikaa yhdessä myös erotiikkaelokuvia katsellen.

Viime vuosina seksielämä on rauhoittunut ja viime kesän jälkeen se on kuollut oikeastaan kokonaan.

”Kun Seppo hankki uuden puhelimen, hän ei ole ollut enää kiinnostunut minusta”, Ritva huokaisee.

Joitain vuosia sitten Ritva sattui näkemään Sepon käyneen heidän yhteisellä tietokoneellaan seksiaiheisilla nettisivuilla. Kun Ritva kysyi asiasta, Seppo kiisti kaiken ja suuttui tulisesti. Asiaan ei ole palattu sen jälkeen, koska se ei Ritvan mielestä ollut mikään maailmanloppu.

Nyt Ritva olettaa Sepon käyvän sivustoilla salaa uuden puhelimensa avulla, sillä hän viipyy iltaisin ulkona pitkään, puhelin kourassa.

”Kun Seppo tulee sisälle, emme usein vaihda sanaakaan. Olen kuin ilmaa hänelle. Emme enää keskustele juuri muustakaan. Olen lakannut olemasta hänelle nainen jo aikoja sitten.”

Yhteinen koti omakotitalossa ja kouluikäinen lapsi pitävät parin yhdessä. Elämä on tasaista ja hiljaista. Töissä käydään ja viikonloppuisin saunotaan, kukin vuorollaan.

”Olen lihonut viime vuosina, en oikein jaksa pitää itsestäni huolta. Päivät kuluvat lapsen harrastuksia seuraten. Jotenkin koko elämä on harmaata”, Ritva sanoo.

”Olen miettinyt, että kumpi olisi pahempi vaihtoehto: Sepon nettiseksiriippuvuus vai oikea salasuhde. En tiedä, jaksanko edes selvittää, kummasta on kyse”, Ritva toteaa alistuneesti.

Onko kaikki toivo mennyttä? Miten Ritva löytäisi puhtia elämäänsä?

Tietoa arvailujen sijaan

Ritva ja Seppo ovat tilanteessa, jossa puhumattomuus tulisi katkaista. Kuulostaa siltä, että aiemmin pari on voinut keskustella avoimesti ja viettänyt tyydyttävää yhteistä aikaa. Nyt yhteyden 
ollessa ohuempi, on ymmärrettävää, että tilanne tuntuu vieraalta ja tulevaisuus huolettaa. Elämään ja parisuhteeseen mahtuu monenlaisia vaiheita. Toivosta ei tarvitse luopua – paljon on varmasti vielä tehtävissä.

Koska jännittynyt tilanne kotona on pitkittynyt ja turvallisuuden tunne sekä luottamus rakoilevat, on syytä avata keskustelu. Keskeistä on, että molemmat tulevat kuulluiksi. Sekä Sepon että Ritvan tarpeet, toiveet ja kokemukset ovat yhtä merkityksellisiä. Nyt Ritvalla on Sepon toiminnan syistä vain epäilyjä ja olettamuksia eikä niiden miettiminen auta eteenpäin. Siksi tilanteeseen tulisi saada selkeyttä ja oikeaa tietoa.

Keskusteluyhteyden 
rakentuessa Ritvan ja Sepon on suositeltavaa puhua myös ajankäytöstä – parin yhteisen, molempien oman ja koko perheen. Myös parisuhteessa molemmilla on oikeus ja 
monesti myös kaipuu omaan aikaan. Sen ei kuitenkaan tulisi herättää epäilyksiä ja pelkoja eikä kokemusta siitä, että oma aika on uhka parisuhteelle.

Ritva miettii myös suhdetta omaan itseensä. Onkin tärkeää, että Ritva tulisi tietoiseksi omista tarpeistaan ja uskaltaisi toimia hyvinvointinsa eteen. Mitä hän voisi tehdä voidakseen paremmin?

Muutosten ei tarvitse olla suuria, vaan ennen kaikkea mieluisia.

Kun suhde tuntuu molemmista turvalliselta ja yhteys on paremmassa kunnossa, myös seksielämällä on mahdollisuus virkistyä.

Jos keskustelun avaaminen tuntuu vaikealta tai se ei omin voimin onnistu, on hyvä kääntyä esimerkiksi pariterapeutin puoleen.

Tiina Vilponen, seksuaaliterapeutti, Sexpo.

Varatkaa aikaa keskustelulle

Ritva ja Seppo ovat etääntyneet toisistaan eikä kumpikaan tee asialle mitään. Seppo on niin lumoutunut älypuhelimen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, ettei näyttäisi kaipaavankaan Ritvaa elämäänsä. Jostain syystä on turvallisempaa lähestyä kännykkää kuin Ritvaa.

Kun mahdollisuus hyvään läheisyyteen, rakkauteen ja tuen saantiin lähi-ihmiseltä ei tunnu mahdolliselta, korvaavina toimintoina voivat toimia erilaiset tekemiset, päihteet, pelaaminen ja muut suhteen ulkopuoliset kiinnostuksen kohteet. Mutta kun todellinen rakkaus ja läheisyys peitetään korviketoiminnoilla, pohjalla on aina omaa avuttomuutta ja tarvitsevuutta, jota ei ole ollut mahdollista elävässä ihmissuhteessa kohdata.

Parisuhteessa joudumme tavalla tai toisella kohtaamaan omat kipupisteemme. Seppo on 
minimoinut omat läheisyyden tarpeensa ja niiden aiheuttamat uhkatekijät keskittymällä älypuhelimen mahdollisuuksiin olla yhteydessä todellisten tai virtuaali-ihmisten kanssa. Vir-tuaalimaailma voi tuntua turvallisesti lähestyttävältä ja hallittavalta. Päinvastoin kuin todellinen ihminen, se ei kyseenalaista, kysy eikä uhkaa. Ritva on hävinnyt virtuaalimaailmalle.

Ritvan tehtävänä on varata aikaa yhteiselle keskustelulle, jossa kumpikin voi kertoa, millaisena kokee parisuhteensa. Samoin kumpikin voi kertoa, mitä kaipaisi läheiseltä suhteelta. Ritva ja Seppo joutuvat yhdessä pohtimaan, onko heillä halua löytää hyvää keskinäistä läheisyyttä ja tehdä työtä hyvän suhteen luomiseksi. Jos keskinäinen keskustelu ei onnistu, silloin on hyvä hakea apua pariterapiasta.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

X