Kymmenen vuoden seksitön kausi vei Samin taidot ja halun – mikä avuksi?

Pitkä kuiva kausi sai Samin unohtamaan, että seksi on osa aikuisen ihmisen elämää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkä kuiva kausi sai Samin unohtamaan, että seksi on osa aikuisen ihmisen elämää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Sami on reilu nelikymppinen, työssään hyvin menestynyt mies. Opiskelun, työnteon ja aktiivisen harrastustoiminnan vuoksi hän ei ehtinyt vuosiin seurustelemaan. Hän havahtui asiaan tavattuaan naisen, josta kiinnostui.

”Heräsin kuin unesta. Susanna muistutti, että ihmisillä on rakkauselämääkin,” Sami naurahtaa.

Havahtuminen ja suhde toivat kuitenkin tullessaan huolia. Sami tajusi, että yli kymmenen vuoden seksitön kausi oli tehnyt hänestä seksittömän miehen.

”Menimme sänkyyn muutaman kuukauden tuttavuuden jälkeen. En halunnut kiirehtiä asiaa, mutta Susanna oli malttamaton. Itse en juuri kaivannut seksiä eikä se sitten onnistunutkaan.”

”Itse asiassa ahdistuin aika paljon, tuntui kuin olisin jollain tavalla vammautunut. En tuntenut minkäänlaista halua itse aktiin.”

Ahkeran yrittämisen jälkeen seksi kuitenkin onnistui muutamia kertoja. Kunnes Sami joutui pieneen leikkaukseen, joka hyydytti makuuhuone-elämän täysin. Sen jälkeen seksi on ollut isoja odotuksia, suorittamista ja jatkuvia pettymyksiä.

”Olen miettinyt tilannettamme paljon. Totuus on, etten saa itseäni syttymään seksiin, koska aloitteen jälkeen en koe, että tyttöystäväni haluaisi minua. Hän sanoo haluavansa, mutta ei osaa kuulemma näyttää sitä mitenkään.”

”Koen tämän nöyryyttäväksi, ja epäonnistuminen seksissä on kasvanut valtavaksi ongelmaksi välillemme”, Sami myöntää.

Muuten onnellinen pari on eron partaalla, sillä kumpikin on alkanut epäröidä jaksamistaan suhteessa, jossa seksi aiheuttaa vain pettymystä ja pahaa mieltä.

Läheisyyttä voi vahvistaa

Susanna ja Sami ovat onnellisia yhdessä, mikä on hyvä lähtökohta seksiin liittyvien pulmien työstämiselle. Jotta seksi ei olisi vain sarja pettymyksiä, he voisivat pitää siitä hetken taukoa ja keskittyä läheisyyden ja vuorovaikutuksen vahvistamiseen. Pari voisi kokeilla hellyysharjoitusta, joka mahdollistaa rauhaisan hetken tutustua toisen kehoon ja omiin tuntemuksiin. Olennainen osa harjoitusta on jakaa kokemansa parin kanssa.

On tavallista, että kumppanien seksuaaliset halut eivät kaikilta osin kohtaa. Sen ei tarvitse muodostua ongelmaksi, vaan puolisot voivat yhdessä etsiä joustavia ja luoviakin ratkaisuja. Halua kannattaa opetella ilmaisemaan niin, että kumppanit ymmärtävät toistensa kieltä.

Susanna ja Sami voisivat pohtia, mikä auttaisi heitä rentoutumaan, jotta seksi olisi leikkisää ja enemmän iloa tuottavaa. Miten suhtautua itseen ja seksiin vähemmän vakavasti?

Olisi hyödyllistä oppia tunnistamaan ja kertomaan, mikä tuntuu hyvältä. Millaiset sanat ja millainen kosketus miellyttävät?

Yhteyttä omaan kehoon ja sen tuntemuksiin voi vahvistaa myös sooloseksillä.

Susannan ja Samin olisi myös hyvä keskustella siitä, millaisia seksiin liittyviä toiveita ja pelkoja heillä on. Voisiko se, miten he arjessa ilmaisevat ihailua toisiaan kohtaan, toimia myös seksin yhteydessä?

Mahdollisuus tutustua toisen ihmisen kehoon ja mieleen on seikkailu ja luottamuksen osoitus.

Nautinnon ja toimivan yhteyden eteen kannattaa nähdä vaivaa.

Tiina Vilponen, seksuaaliterapeutti, Sexpo.

Tuntemukset ja toiveet esiin

Ihminen tuo arkeensa niitä asioita, jotka tuottavat hänelle hyvää oloa ja innostuneisuutta ja vastaavasti pitää poissa ahdistusta ja mielipahaa tuottavat asiat. Samin elämässä opiskelu, työ ja harrastukset olivat pitkään innostuksen ja hyvän olon tuojia. Seksiin ja läheisyyteen liittyvät asiat jäivät vuosiksi taka-alalle.

Meidän kaikkien elämään kuuluu sekä tasaisia vaiheita että muutosvaiheita. Susanna pysäytti Samin tasaisen elämän ja aiheutti siihen muutoksen kautta uusia jännitteitä – seksi ja seurustelu palasivat Samin elämään. Susannan myötä Sami joutui kohtaamaan omia läheisyyteen ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiään. Kysymys ei ole pelkästään seksistä vaan siitä, kuinka turvallista on lähestyä toista ihmistä ja sitoutua häneen seurustelun myötä.

Seurustelu mahdollistaa molemmille itsensä uuden kohtaamisen. Tämä on mahdollista, kun he saavat riittävän turvallista kokemusta toisistaan ja tutkailevat yhdessä tarpeitaan, pelkojaan ja toiveitaan.

Tällä hetkellä Sami ja Susanna ovat seksin osalta umpikujassa, koska kumpikin odottaa toisen osoittavan ensin seksuaalista viriämistä. Tämä on ymmärrettävää, sillä toisen seksuaalinen viriäminen lisää myös omaa seksuaalista viriämistä. Oman seksuaalisen viriämisen kannalta olennaista on keskittyä myös omiin seksuaalisiin tuntemuksiin ja toiveisiin.

Ihminen on haavoittuvimmillaan seksuaalisessa kanssakäymisessä. Suhteen turvallisuus on edellytys oman haavoittuvuuden jakamiselle kumppanin kanssa. Tukea tähän voi hakea yksilö- tai pariterapiasta.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

X