Mikä auttaa, kun vaihdevuodet vievät seksihalut?

Raakel ja Ilmari ovat kiusallisen ongelman äärellä. Menopaussi vaikeuttaa heidän seksielämäänsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Raakel ja Ilmari ovat kiusallisen ongelman äärellä. Menopaussi vaikeuttaa heidän seksielämäänsä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Ongelmat alkoivat vaihdevuosista. Raakelia väsytti, limakalvot kuivuivat, ja iho punotti. Kuumat aallot tekivät olon tukalaksi. Yöhikoilu vei unet, ja päivällä olo oli ärtynyt. Ei todellakaan tehnyt mieli seksiä.

Raakel hankki ongelmiinsa lääkäriltä hormonilääkityksen puoli vuotta sitten. Nyt olo on muuten kohentunut ja vaivat parantuneet, mutta halut ovat edelleen poissa.

Hänen miehensä Ilmarin kärsivällisyys alkaa loppua. Seksiä ei ole ollut kertaakaan yli vuoteen.

”Onko tämä nyt lopullista, että kuiva kausi jatkuu ikuisesti?” Ilmari ihmettelee.

Raakel ei osaa vastata. Kun ei tee mieli, ei tee mieli. Mitä sille nyt mahtaa, vaihdevuodet vievät seksihalut?

Yhteinen ongelmanratkaisukyky on hukassa

Kummankin mielestä Raakelin haluttomuus on ongelma. Raakel kyllä haluaisi edelleen haluta. Mutta pariskunta on erimielinen siitä, miten ongelma pitäisi ratkaista.

Raakel toivoisi löytävänsä ongelmaan jonkun lääkkeen, rohdoksen tai terapian. Hän onkin kokeillut joitakin luontaistuotekaupan tuotteita, mutta mikään niistä ei ole auttanut.

Ilmari ei halua pariterapiaan. Ilmarin mielestä ongelma ratkeaa kyllä itsekseen. Hän siis uskoo, että Raakelin halu löytyy taas, jos tämä vain uskaltautuu yrittämään seksiä halun puutteesta huolimatta.

Raakelia tällaiset puheet hirvittävät. Hän tuntisi itsensä hyväksikäytetyksi, jos joutuisi harrastamaan seksiä ilman omaa halua ja nautintoa. Raakel kokee myös muun läheisyyden vähentyneen hänen ja Ilmarin välillä, koska miehen ratkaisuehdotus ongelmaan tuntuu Raakelista niin vastenmieliseltä.

Ilmari ja Raakel ovat siis pattitilanteessa. Miten he saisivat ratkaistua ongelmansa?

Jos vaihdevuodet vievät seksihalut, se vaikuttaa molempiin

Vaihdevuosien myötä seksuaaliset halut ovat kadonneet eivätkä ota palatakseen. Raakel ja Ilmari eivät ole ainoita, jotka kohtaavat tämän tyyppisiä ongelmia. Päinvastoin: todella moni pari kokee, että vaihdevuodet vievät seksihalut.

Raakel kertoo hormonilääkityksen auttaneen fyysisiin vaivoihin, mutta haluttomuus on jäänyt jäljelle. Onko hän puhunut lääkärinsä kanssa asiasta? Näin olisi hyvä tehdä.

Kahdestaan heidän olisi hyvä puhua hankalasta vaiheesta. Miten suhteesta ja läheisyydestä pidettiin huolta silloin, kun Raakelin fyysisten oireiden vuoksi seksi ei tuntunut kuuluvan elämään? Tiesikö Ilmari, miten hankala olo Raakelilla oli ja miten seksiyritykset mahdollisesti häneen vaikuttivat? Tietääkö Raakel, millaiselta hänen ärtyisyytensä Ilmarista tuntui? Joskus tuollaisen vaiheen aikana tulee sanottua asioita, jotka vaikuttavat suhteeseen pitkäänkin.

Pitkään parisuhteeseen kuuluu erilaisia vaiheita myös parin seksuaalisuuden alueella. Hiljaiset jaksot voivat olla pitkiäkin, eivätkä ne kerro suhteen epäonnistuneen. Elämässä nyt vaan on muitakin asioita kuin seksi.

Parisuhdetaitoa on, että tällaisinakin aikoina pidetään huolta läheisyydestä ja hellyydestä sekä kaikenlaisesta yhteenkuuluvuuden tunnetta vahvistavasta.

Ilmari kieltäytyy pariterapiasta. Miksi ihmeessä? Eikö Ilmari halua tehdä asioita ongelman ratkaisemiseksi vai eikö suostu menemään omalle epämukavuusalueelle? Sitähän pariterapiaan suostuminen olisi. Vai ajatteleeko Ilmari, että asia ratkeaa itsestään? Mihin hän tämän uskonsa perustaa? Jos Ilmarin ajatuksen takana on haluttomuus nähdä vaivaa, ulkopuolinen alkaa miettiä mikä on Ilmarin suhde ongelmaan. Sopiiko nykyinen tilanne hänelle jostakin syystä ihan hyvin? Tai onko ongelma hänelle niin pieni, että sen ratkaisemiseksi ei ole mielekästäkään nähdä kovin paljon vaivaa?

Jos Ilmari ei ole valmis tekemään työtä sen ratkaisemiseksi, Raakelinkin yritykset taitavat olla turhia. Siinä tapauksessa parilla saattaa olla seksuaalisen halun puutetta isompi ongelma suhteessaan. Sekin on ratkaistavissa, mutta siihen tarvitaan nyt molempia!

Heikki Syrjämäki pari- ja seksuaaliterapeutti Tampereen perheasiain neuvottelukeskus

 Lue myös:

Vaimolla on vaihdevuodet – koko perhe huokaa

Auttavatko elintavat vaihdevuosioireisiin?

 

X